Hun står først i rekken hvis Biden trekker seg. Kan Kamala Harris slå Trump i høst?

1 day ago 10



Foto: Ronda Churchill, AP/NTB

Visepresidenten er omtrent like upopulær som Biden. Men hun har noen fordeler han ikke har.

Publisert: 30.06.2024 07:12

Kortversjonen

– Det var en treg start. Det er åpenbart for alle, sa Kamala Harris.

Visepresidenten stilte opp på CNN rett etter debatten mellom Joe Biden og Donald Trump natt til fredag. Hennes viktigste jobb var å rette opp inntrykket etter at Biden fremsto som svak, forvirret og veldig gammel. Harris valgte å fokusere på noe annet enn presidentens fremtoning.

– For en ekte leder er karakter viktigere enn stil. Og Donald Trump har rett og slett ikke karakteren som skal til for å være USAs president, sa hun.

Mange demokrater fikk panikk etter debatten. En rekke kommentatorer, deriblant høyprofilerte Tom Friedman i The New York Times, mener at Biden må trekke seg fra valgkampen.

Det viser Biden ingen tegn til å gjøre. På et valgmøte i Nord-Carolina fredag kveld virket han langt mer opplagt enn kvelden før.

Joe Biden var i storform fredag kveld. Det sto i stor kontrast til hvordan han fremsto dagen før. Foto: Elizabeth Frantz, Reuters/NTB

– Folkens, jeg vet at jeg ikke er en ung mann. Jeg går ikke like lett som før. Jeg snakker ikke like glatt som før. Jeg debatterer ikke like godt som før. Men jeg vet hva jeg kan: Jeg vet hvordan man forteller sannheten, sa han til en jublende folkemengde.

Han kan trøste seg med at de første målingene viser at få velgere endret mening etter debatten. Det kan bidra til å redusere presset.

Les også

Joe Biden bør vurdere å trekke seg

Hvem hører Biden på?

Så lenge Biden ikke trekker seg frivillig, vil han være demokratenes presidentkandidat. Det ble avgjort i nominasjonsvalgene som pågikk fra januar til juni, der han ikke hadde noen motstandere av betydning. Av de 4521 delegatene som samles til landsmøtet i Chicago 19.–22. august, er nesten samtlige så godt som forpliktet til å stemme på ham.

Men det er halvannen måned igjen til landsmøtet. Og mye kan skje. Om Biden skal la seg overtale, vil det være etter press fra hans tre nærmeste rådgivere, ifølge nettstedet Axios: Kona Jill Biden, søsteren Valerie Biden og 85-åringen Ted Kaufman. Kaufman har vært en viktig støttespiller for Biden i flere tiår.

Donald Trump fortalte minst 30 løgner i TV-debatten natt til fredag, ifølge CNN. Likevel mener de fleste eksperter at han vant en soleklar seier over en svært svak Joe Biden. Foto: John Bazemore, AP/NTB

Dersom Biden skulle trekke seg, står flere yngre demokrater trolig klare til å stille til duell mot Donald Trump i presidentvalget 5. november. Og fremst i rekken finner vi trolig Kamala Harris.

Har Harris en sjanse?

Som visepresident vil hun kunne dra nytte av pengesekken Biden-kampanjen har tilgang til i dag. Hun vil også fremstå som en legitim arvtager fordi demokratene allerede har valgt henne som visepresidentkandidat i nominasjonsvalget.

– Jeg er for Harris hvis Biden ikke er der, sier den innflytelsesrike demokraten Jim Clyburn til USA Today.

Spørsmålet er hvor mange andre som deler den innstillingen. Harris har vært relativt usynlig som visepresident. Hun er også kvinne med minoritetsbakgrunn, en kombinasjon som kan slå uheldig ut i et land der samtlige tidligere presidenter har vært menn.

Harris er heller ikke særlig populær som politiker. Hele 54,3 prosent av amerikanerne har et negativt inntrykk av henne, ifølge et gjennomsnitt av de siste målingene. Kun 39,2 prosent er positive til Harris.

Samtidig er ikke velgerne særlig begeistret for Joe Biden eller Donald Trump, heller. Hele 56,2 prosent har et dårlig inntrykk av Biden, mens 54,4 prosent gir tommel ned for Trump, ifølge målingene.

Et ess i ermet for Harris kan være at hun stiller relativt sterkt blant yngre og fargede amerikanere, to velgergrupper der Biden har slitt med å få støtte. 59 år gamle Harris er også langt yngre enn 81-åringen Biden.

Hvem er de fremste konkurrentene?

Dersom Biden trekker seg og ber delegatene på landsmøtet om å stemme på Harris, er valget av presidentkandidat trolig avgjort. Men dersom han bare fristiller delegatene uten å peke på noen andre, vil hun få sterk konkurranse.

California-guvernør Gavin Newsom og Michigan-guvernør Gretchen Whitmer er blant de sterkeste kandidatene, ifølge ekspertene. Newsom er et kjent navn på nasjonalt nivå, noe som kan hjelpe ham i en valgkamp.

Whitmer har fordelen av å være en svært populær guvernør – opp mot 61 prosent mener hun gjøre en god jobb – i en delstat som kan bli avgjørende for valget 5. november.

Men først må Biden trekke seg. Både han og rådgiverne hans har hele tiden ment at han er den demokraten med størst sjanse til å slå Trump i høst. Hvis de fortsatt mener det, må de yngre utfordrerne vente til 2028.

Read Entire Article