Hun kom alene til Trondheim. Så fant hun disse jentene

5 hours ago 4



Det første de lærer er å falle riktig. Deretter kan de spille internasjonale kamper.

  • Christine Schefte (tekst og foto)

Publisert: 10.05.2025 20:33 | Oppdatert: 10.05.2025 20:44

Det er kaos og rå styrke i skjønn forening når starten går.

Nidaros roller derby
Men det er også taktikk og listige finter. Banen går mellom to blå linjer i hallen.

Nidaros roller derby
Nidaros Roller Derby er Norges eldste klubb i sin sport. Men nå frykter de for lagets fremtid.

Det er torsdag kveld i Trondheim Spektrum når jentene ankommer hallen.

Inkluderende sport

Tre timer med intens trening og mye latter står for tur.

Her er det damer fra 20 til 40 år som trener to ganger i uka, i det de betegner som den artigste og mest inkluderende sporten de vet om.

Foto: Christine Schefte

– Den aller første gangen sto jeg bare sånn for å holde balansen, sier Julie Hafsås aka «Hot sås» og bøyer seg fram. Alle jentene har derby-navn som de selv har valg.

– Fra gammelt av har dette vært en show-sport. Med dramatiske fall, kostymer og kallenavn.

– Nå er det bare navnene som er igjen og mitt ligner litt på etternavnet mitt, sier «Hot sås» Hafsås .

– Jeg har aldri vært så glad i tradisjonell idrett. Det var deilig å finne noe som var annerledes, og nå er det den artigste sporten i hele verden.

Men først måtte hun lære å falle riktig.

– Vi er godt beskyttet og vi trener på å falle framover. Det var vanskelig å finne balansepunktet på skøytene i starten, men det har gått over nå. Nå kan jeg stå rett opp og ned på skøytene istedet for framoverbøyd, sier Hafsås.

Nidaros Roller Derby rullet for første gang over parketten i 2010. Da var det en litt annen stil på jentene, og de ønsket seg flere motstandere.

Se arkivvideo fra 2010:

Benedikte «Benny kill» Hay var én av de som var med og startet klubben.

15 år og to barnefødsler senere, er hun fortsatt med.

Fordommer

– Det var ikke bare, bare å starte en ny sport. Det var utfordrende å bli tatt på alvor og mange hadde fordommer. Men så ble vi tatt opp av skøyteforbundet. Vi ble en hard kjerne med medlems-topp i 2016, men så tok coviden oss.

Øverst på ønskelisten nå står flere medlemmer i klubben.

– Det er en veldig inkluderende sport. Det bringer sammen mange mennesker, både de som har holdt på med idrett og ikke. Jeg har fått nære venner i gjengen, sier Hay.

Foto: Christine Schefte

Foto: Christine Schefte

– Før la jeg opp turnusen min som sykepleier etter treningene, slik at jeg ikke jobbet kveld da.

– Nå er jeg i trener-crewet på landslaget. Siden jeg fødte for åtte måneder siden, er det ikke aktuelt å være utøver på landslaget eller trene like ofte, sier Hay.

Latteren sitter løst under treningene.

Hay forteller at skadene ikke er større i denne sporten enn andre. Men noen blåmerker blir det.

– Vi er litt stolte av blåflekkene og sender bilder av dem til hverandre, ler Tina Lill «Overkill» Hovelsen.

For Hafsås er det viktig at klubben framhever inkludering.

– Vi ser jo at transfolk blir utestengt fra idrett. Men det rammer mange cis-kvinner også. Ei ble jo anklaget for å ikke være kvinne under OL sist sommer. Det er fint å kunne være en motpol til negative tendenser i samfunnet.

– Dette er en kvinneidrett, men den er åpen for transpersoner. Identifiserer du deg med noe kvinnelig er du velkommen i denne sporten. Og akkurat klubben vår er åpen for menn i tillegg. Selv om noen er større eller tyngre så går det også bra, sier Hafsås.

Foto: Christine Schefte

Nidaros Roller Derby
Under trening og kamp skal en poengscorer med stjerne på hjelmen komme seg forbi laget til motstanderne. Deretter går de én runde, og for hver spiller de da passerer får de ett poeng.

– Jeg ble tatt ut på landslaget i fjor. Nå møtes vi annenhver måned. I juli skal vi til World Cup i Innsbruck i Østerrike, forteller Tina Lill «Overkill» Hovelsen.

For Amine «Shield maiden»«Shield maiden»Skjoldmøyer er i norrøn litteratur kvinner som fór i hærferd og deltok i kamp. Kilde: Snl.no Skousgaard Johnsen har klubben betydd ekstra mye. Hun flyttet alene fra Danmark til Trondheim i fjor, for å jobbe .

– Jeg hadde tenkt å begynne med sporten tidligere, men syntes det så litt voldsomt ut. Men da jeg flyttet hit kjente jeg ingen i Trondheim, og tenkte at da var det en perfekt mulighet for å starte på lagsport. Da jeg kontaktet dem fikk jeg svar med én gang om å komme på prøvetrening. Og siden har jeg blitt her, sier hun.

Og kallenavnet er nøye gjennomtenkt.

– Jeg er historiker og har skrevet masteren min om kvinnelige viking-krigere, derfor er navnet mitt «Shield-maiden».

– Det er om tøffe viking-jenter og det ser jeg meg selv som.

– Siden jeg jobber som museumskonsulent blir jobben veldig stillesittende. Da er det godt å komme seg ut og bruke kroppen to ganger i uka.

Derby-kisses

Selv om det også betyr blåmerker.

– Jeg har vokst opp veldig beskyttet og har aldri brukket et ben eller noe. Men som voksen er det greit å utsette seg selv for noe som er litt farlig.

– Da jeg slo meg første gang ble det en gigantisk blåflekk. Men det gikk bra. Vi kaller dem derby-kisses, ler hun.

I norsk roller derby er det ikke serie og cup som i andre idretter. Men de reiser gjerne utenlands og inviterer andre lands lag hit for å få nok kamper. Nylig reiste klubben til Aalborg og landslaget til Malmø. Mens de fikk besøk fra Polen i april.

Ønsker flere

– Da bor vi gjerne hjemme hos hverandre for å spare penger. På sofaen eller oppblåsbar madrass. Det er en fantastisk måte å bli kjent med folk på. I tillegg har vi dugnad for å få inn litt penger, sier Hafsås.

Nå håper de at flere vil få øynene opp for sporten.

Ifølge Norges Skøyteforbund er det tre aktive klubber i Oslo, Bergen og Trondheim. Mens Stavanger og Tromsø har medlemmer med mindre aktivitet i sine klubber.

Fire klubber har blitt nedlagt det siste året.

– Det er ikke gitt at vi klarer å holde klubben gående etter i år, uansett hvor motiverte vi er eller hvor mye vi ønsker å gjennomføre framover. Vi er om lag 30 personer i klubben nå, med 15 aktive. Og vi bør helst være 15 for å stille til kamp.

– Jeg hadde blitt glad om vi hadde doblet antallet. Til høsten blir det åpne treninger hvor interesserte kan komme å prøve skøyter gratis, sier Julie «Hot sås» Hafsås.

Se flere videoer her:

2011: Nidaros Roller Derby i Trondheim er det første laget som holder på med denne sporten i Norge.

2012: Norges første roller derby-kamp ble spilt i Husbyhallen i helga.

2014: Stor stemning i Charlottenlundhallen da trøndere møtte finner i rulleskøyte-derby lørdag.

Read Entire Article