Hun fikk Norges sterkeste mann til å gråte

1 month ago 29



25 år gamle Solfrid Koanda er kanskje Norges største gullhåp i Paris. Det var ikke gitt at det skulle ende sånn.

Solfrid Koanda har trent vektløfting i bare drøyt fire år. Her er hun fotografert i deltakerlandsbyen i Paris-bydelen Saint Denis denne uken. Foto: Ole Kristian Strøm / VG
  • Ole Kristian Strøm, VG

    Ole Kristian Strøm, VG

Publisert: 10.08.2024 14:09 | Oppdatert: 10.08.2024 14:28

En trøblete barndom gjorde at hun ble tidlig voksen.

– Du sier i en podkast at «det kunne ha gått skikkelig ille med meg». Kan du forklare?

– Jeg tenker at med den historien som jeg har, min bakgrunn og min barndom, så er det ikke alle som tenker seg at en skal til OL. Man har jo mange forskjellige historier. Det er mange forskjellige triste veier. Men jeg føler meg veldig heldig som har funnet idrett og noe som jeg trives med, som har dratt meg gjennom veldig mye.

– Du sier også at idretten har lært deg å håndtere det vanskelige?

– Ja, jeg tror idretten er en klar og tydelig arena, der hardt arbeid gir resultater. Jeg har lært fra barndommen at du får ingenting gratis. Jeg tror jeg har en fordel når du vet at du må jobbe for resultatene dine.

Da Sofia deltok i  EWF (European Weightlifting Championships) i Bulgaria i februar. Foto: VASSIL DONEV / EPA

Solfrid Koanda er født i Finland, av finsk mor og far fra Elfenbenkysten. Som niåring flyttet hun med far og bror til Norge. I podcasten omtaler hun det som «ikke den beste oppveksten».

– Har du blitt sterkere av det du har gått gjennom før idretten?

– Ja, jeg tenker at det er det som gjør at jeg evner å bare stå i det og jobbe i det og trives. Jeg tror at det med barndommen som jeg har hatt, at det er min fordel. Jeg er en som liker å jobbe hardt, og jeg liker å jobbe for de tingene som jeg har. Det er det som har dratt meg gjennom flere konkurranser. OL-kvalifiseringen har vært beintøff, men jeg landet i Paris.

Koanda har gull både fra EM og VM. Og glemmer aldri da Stian Grimseth - i mange år Norges sterkeste mann - som vektløftpresident skulle dele ut gullet til henne. Tårene rant nedover kinnene hans.

Stian Grimseth

Vektløfterpresident

– Jeg syntes det var veldig flott. Vi trener og trener. Og så får jeg vist meg fram bare noen sekunder på en scene. Det var veldig flott å kunne dele denne gleden med noen som jeg hadde jobbet hardt med. Det betydde veldig mye for meg.

Stian Grimseth husker det også godt:

– Det er jo stort å se en utøver som legger ned så mye arbeid på idretten og lykkes på den måten. Hun er en flott jente med en historie som er litt tung på en del områder. Så å se at hun lykkes, det gjør noe med en, sier han til VG. Grimseth er med Koanda til OL som leder.

  • Se alt av OL på Max

– Hun begynte med vektløfting for drøyt fire år siden. Hvordan er det mulig å bli OL-favoritt på så kort tid?

– Hvis du er et veldig godt fysisk talent, så kan du kanskje nå toppen i idrett i løpet av åtte år - hvis du virkelig trykker på. Og hvis du jobber veldig hardt, så kan du kanskje også klare det på åtte år. Det fine med Solfrid er at hun er begge deler - både et stort talent og ekstremt arbeidsom.

– Det er klart at ... da går det jo fort!

– Kan det bli norsk OL-gull i vektløfting?

– Det hadde vært noe! Det skjedde vel sist for 52 år siden.

Tilbake til hovedpersonen. Solfrid Koanda.

Synes du Solfrid er et passende navn?

– Ja, jeg er blid som en sol, så det passer fint!

Vil du lese mer om de olympiske leker? VGs magasin Sommer-OL tar for seg norske høydepunkter og prestasjoner gjennom historien, og kan kjøpes i vår nettbutikk (gratis frakt!)

Read Entire Article