Hun er Trøndelags ferskeste utenlandsproff

1 month ago 27



Sara Hoftun Bjerksæter går fra spill på nivå to i Norge til proffkontrakt i Spania.

– Jeg hadde faktisk spansk på ungdomsskolen, men det er mange år siden. Jeg kan litt «basics», men der må jeg steppe opp gamet, gliser Sara Hoftun Bjerksæter. Foto: Christine Schefte
  • Petter Rasmus

    Petter Rasmus

Publisert: 02.08.2024 19:54

– «Sånn, ja. Nå blir du den første i familien som blir utenlandsproff». Det var det onkel sa. Han mente jeg bare måtte hoppe på denne muligheten, sier Sara Hoftun Bjerksæter

28-åringen er RBK-legende Erik Hoftuns niese.

Nå blir spissen det hennes berømte onkel aldri ble: Utenlandsproff.

– Alt har gått veldig fort

Hoftun Bjerksæter gjør nemlig et smått sensasjonelt karrierehopp når hun grytidlig lørdag morgen setter seg på flyet til Sevilla. En times kjøretur vestover mot grensa til Portugal ligger hennes nye hjemby Huelva.

– Egentlig var planen å begynne i ny jobb som kontaktlærer om noen dager, noe jeg egentlig så veldig frem til og gledet meg til. Men lærer kan jeg jo bli etter at karrieren er over, sier Sara Hoftun Bjerksæter. Foto: Christine Schefte

Spissen går fra spill for KIL/Hemne på nivå to til en proffkontrakt med Spanias eldste fotballklubb, CD Sporting Club Huelva. Hun har i første omgang signert en ettårskontrakt.

Huelva rykket ned fra øverste nivå sist sesong, men har ambisjoner om å rykke direkte opp igjen - og ønsket hjelp fra en trøndersk målscorer til den jobben.

– Det er klart jeg ble overrasket. Jeg er veldig spent, og det er både litt skummelt og artig. Jeg hadde ikke forventet et profftilbud fra Spania. Det er knappe to uker siden jeg ble kontaktet, så alt har gått veldig fort. Men alle jeg har rådført meg med sa at dette var et tilbud jeg ikke kunne si nei til. Det kom jeg ganske raskt frem til selv også, sier hun.

Sam Karami er Hoftun Bjerksæters agent. Han forsto tidlig at muligheten kunne by seg i Huelva da klubben formidlet hva de var på utkikk etter.

– Beskrivelsen deres matchet veldig Saras kvaliteter. Etter et par møter med klubben landet Huelva på at de ønsket å gå for henne, sier han.

– Huelva startet oppkjøringen i går torsdag, og det var veldig om å gjøre å få meg nedover så raskt som mulig. Så det ble hektisk, sier hun. Fredag pakker hun ned leiligheten i Trondheim, før hun grytidlig lørdag sitter på flyet til Spania.  Foto: Christine Schefte

Uten tvillingsøsteren

Når 28-åringen møter Adresseavisen en hektisk fredags formiddag før avreise klarer hun ikke helt å skjule gliset når hun snakker om den kommende proff-tilværelsen.

– Det er jo en litt «ut-av-meg-selv»-opplevelse dette ennå. Så er det litt kult at jeg får denne muligheten som 28-åring - at jeg kan vise at det fortsatt er mulig i en alder hvor mange andre damespillere typisk legger opp.

Hoftun Bjerksæter i aksjon for KIL/Hemne mot Grand Bodø i oktober 2022. Foto: Christine Schefte

Sara Hoftun Bjerksæter har spilt for KIL/Hemne i hele sin karriere.

I følge fotball.no har hun gjort 138 mål på 260 kamper på seniornivå for klubben. Og hun har alltid spilt med tvillingsøster Amalie. Slik blir det ikke nå.

– Det er ingen misunnelse, Amalie bare unner meg denne muligheten. Hun er virkelig min største støttespiller, og det var egentlig hun som pushet meg til å ta denne muligheten. Men det blir merkelig å være uten henne, vi har aldri bodd så langt unna hverandre før.

– Hun er min største støttespiller, sier Sara om tvillingsøsteren Amalie. Her Sara i rosa og Amalie i blått.  Foto: Privat

Stille fra RBK

Profftilværelsen vil ikke gjøre Sara veldig rik.

– Jeg vet ikke om jeg kan si så mye om økonomien i avtalen, men det er selvsagt ikke sammenlignbart med herrefotball. Men det er såpass at det går an å leve av fotballen der. Og det har vært en drøm. Jeg gleder meg veldig til å kjenne på hvordan det er å bare kunne spille fotball, og til å se hvor god jeg kan bli med et proft opplegg rundt meg, sier hun.

Spania var ikke den eneste muligheten Hoftun Bjerksæter hadde denne sommeren. Flere klubber i Toppserien har også hatt følere ute i hennes retning. Men fra RBK har det vært stille.

– Jeg har ikke snakket noe med Rosenborg, nei. Jeg hospiterte med dem en periode tidligere, og jeg har bodd i Trondheim lenge nå. Men det ble aldri aktuelt, sier hun.

Read Entire Article