Høyres skoleløfte: En time mer daglig for de minste

4 hours ago 4



Tirsdag kommer Erna Solbergs siste av «tre viktige nyheter» fra Høyre før sommeren.

– Selv om Norge har alle forutsetninger for å skape verdens beste skole, leverer vi ikke godt nok. Skoleresultatene går nedover, og vi er her for å gi et løfte om læring til de yngste, for å løfte ambisjonene i realfag, og slå ned trenden med mer uro og bråk i klasserommet, sier Høyre-leder Erna Solberg på pressekonferansen.

– Ikke for mye skole

Nå vil Høyre markere seg som skolepartiet. Og i den nye satsingen lanserer Høyretoppene Solberg, nestleder Tina Bru og Unge Høyre-leder Ola Svenneby «Læringsløftet».

Et av de mest konkrete grepene fra Høyre, er å ta en daglig time fra SFO (AKS) og legge den til timeplanen for elevene i første klasse.

De vil at ordningen skal starte for de minste elevene – og gradvis innføres oppover i årstrinnene.

– Jeg er selv mamma til en gutt som nettopp er ferdig med sitt første skoleår. Da han innså at skolen nå var stengt for sommeren, og skulle tilbringes på SFO, så ble han rett og slett litt lei seg. For det er jo læring som er gøyest – som han sier selv. Så jeg kjøper rett og slett ikke premisset om at det er for mye skole, sier Tina Bru.

 Lars Martin Hunstad / VGSKOLE-DUO: Høyre-nestleder Tina Bru og partileder Erna Solberg fronter Høyres skolesatsing på den siste av partiets tre pressekonferanser i sommer. Foto: Lars Martin Hunstad / VG

– Det er jo en del fem- og seksåringer som ikke er helt skolemodne. Hvorfor blir en time mer om dagen med skole rett for dem?

– 95 prosent av fem- og seksåringene som begynner på skole er på skolen til langt utpå ettermiddagen uansett, men de er på SFO fordi skolen er ferdig klokken 13, svarer Tina Bru.

Hun sier det ikke handler om at skal bruke den ekstra time til å sitte på en pult, men til mer praktisk læring, fusisk bevegelse, og være mer ute, tilpasset urolige seksåringer.

– Vi ønsker at de skal få mer tid i løpet av dagen med en faglært lærer.

– Svikter elevene

Høyres læringsløfte innebærer blant annet at de garanterer ekstra hjelp på alle nivåer til elever som strever med lesing, skriving og regning.

– Et av våre viktigste løfter til barn og norske foreldre er absurd: Vi skal sikre at alle våre barn lærer seg å lese, skrive og rene skikkelig. Fordi vi ikke klarer noe så fundamentalt grunnleggende i dag, sier Tina Bru.

Ifølge Høyre er det rundt 15.000 av de 60.000 seksåringene som møter til første skoledag, som går ut av skolen ti år senere uten å kunne lese skikkelig, og 18.000 uten å kunne regne skikkelig.

– Disse elevene svikter vi ikke bare en gang, men hver eneste dag, sier Bru.

 Lars Martin Hunstad / VGErna Solberg vil også dele elever mer inn etter nivå. Foto: Lars Martin Hunstad / VG

En del av planen er å gi elevene ekstra tid med en kvalifisert lærer. Det skal gis bedre tid til å gjøre skolen mer praktisk, og jobbe med lesing og regning.

Høyre vil, dersom de får regjeringsmakt, også ansette flere yrkesgrupper i skolen for å avlaste lærerne slik at de kan bruke tid på undervisning og være sjefen i klasserommet.

Dette er også noe flere andre partier har på sine valgprogrammer i skolepolitikken.

Prøver, lekser og karakterer

Mer kontroversielt er et punkt om at Høyre vil være garantisten for at kartleggingsprøver, nasjonale prøver, lekser og karakterer fortsatt skal brukes i skolen.

Og at tilpasset opplæring «skal bli reell gjennom økt bruk av nivådeling».

 Lars Martin Hunstad / VGHøyretoppene Solberg, Unge Høyre-leder Ola Svenneby og nestleder Tina Bru. Foto: Lars Martin Hunstad / VG

Partiet vil også at skolen legges bedre til rette for såkalt høyt presterende elever. Alle elever skal kunne ta fag på et høyere nivå, og skolen skal ha en plan for elever med høyt læringspotensial, skriver Høyre i sin skolesatsing.

Partileder Erna Solberg, som selv har vært åpen om at hun hadde dysleksi og slet med skriving i grunnskolen, understreker betydningen av tidlig hjelp.

 privatFØRSTE SKOLEDAG: Erna Solberg på sin første skoledag ved Starefossen skole i Bergen i 1967. Foto: privat

Læring gjennom lek

Høyre-nestleder og småbarnsmamma Tina Bru poengterer at man må tenke nytt rundt de første skoleårene.

Hun viser til at syv av ti grunnskolelærere melder at de har fått dårligere muligheter til å følge opp elevene. Løsningen er å ansette flere yrkesgrupper som skal avlaste lærerne og gi disse mer tid til undervisning.

–  Ap vil utvide skoledagen og gjøre oppbevaringen obligatorisk, uten mer læring eller innhold. Høyre vil gi skolene en ekstra time som de kan bruke på å gi alle barn bedre oppfølging, lese mer eller lære mer gjennom lek, sier Bru.

Hvem tror du vil gjøre den beste jobben som kunnskapsminister etter stortingsvalget?aTina Bru, HøyrebKari Nessa Nordtun, ApcSylvi Listhaug, FrpdGuri Melby, VenstreeKirsti Bergstø, SVfIngen av dem

SMS-varsel til foreldre

Høyre har i tillegg til «Læringsløftet» også målsettinger for mer ro og disiplin i skolen.

– Skal vi få norsk skole på rett kjøl må orden, ro og disiplin tilbake i klasserommet, og det vil bli en av hovedprioriteringene i skolepolitikken til en Høyre-ledet regjering, sier Ola Svenneby.

De viktigste tiltakene:

  • Fjerne hindre i taushetsplikten slik at politi, barnevern og myndigheter kan dele informasjon om elever som er relevant for skolen.
  • Gi alle som jobber i skolen særskilt vern mot vold og trusler.  
  • Senke terskelen for å sende elever ut av skolen, og inn på alternative opplæringsarenaer 
  • Foreldre skal få SMS-varsling når barnet ikke møter på skolen 
  • Skolelunsjen skal være skjermfri 
Read Entire Article