Høy innvandring og dårlig integrering har skylden

1 month ago 26



I sommer har vi sett voldskriminaliteten blant unge nå et nytt nivå. Knivstikking, ran med kniv på høylys dag i Oslo sentrum, knivangrep på et par som nøt sommeren på Aker brygge.

Foto: Amanda Pedersen Giske / NTB

Bare for å nevne noen tilfeller. «Ikke gå alene i Oslo sentrum, gå i grupper og ha med voksne personer». Slik lød rådene til ungdommene på Norway Cup, som skulle oppleve Oslo. Dette er Norge i 2024, ikke Sverige!

Det er dessverre ungdommer med innvandrerbakgrunn som står for mye av volden, og de blir yngre og yngre. Det har vi statistikk på både fra politiet og Statistisk sentralbyrå (SSB), senest fra 2023. 75 prosent av alle unge kriminelle gjengangere i Oslo har innvandrerbakgrunn og hele 86 prosent (nesten 9 av 10) av de særdeles aktive har slik bakgrunn. Dette er en særdeles stor overrepresentasjon basert på innvandrerandelen i Oslo. Det er dessverre ikke bare i Oslo vi ser denne utviklingen.

Det blir også feil å bare måle et kriminalitetsproblem i antall kriminelle. Det store problemet er hvor mange som rammes. Det handler om hvor mange som rammes av vold, ran og overfallsvoldtekter. Det handler om vår alles trygghet og tilliten til politiet og samfunnet vårt. Hvis opplevelsen av trygghet svekkes med økt innvandring, vil deler av befolkningen vår tvinges til å endre adferd og ta helt nye skritt for å sikre seg. Vi ser dessverre dette skje mange steder i Europa. Da er det liten trøst i at kanskje 90 prosent av innvandrerne er lovlydige. Da er ikke Norge lenger et trygt land.

Vi bruker allerede store summer på integrering. Gjennomsnittlig integrering av en person med fluktbakgrunn koster samfunnet ca. 21 millioner gjennom et livsløp. Enda bedre integrering vil bety enda dyrere integrering. Det har vi knappest råd til, når vi ser på alle utfordringene samfunnet har innen helse, undervisning og eldreomsorg. Det er ikke rettferdig at store samfunnsutfordringer skal nedprioriteres, for å løse et voksende integreringsproblem.

Det innlysende tiltaket som vi enda ikke har prøvd for å begrense ungdomskriminaliteten og integreringsutfordringene, er en mer restriktiv innvandringspolitikk. En innvandringspause fra land med særlige integreringsutfordringer. Vi vet hvilke land det gjelder. Vi har statistikk på det meste i Norge, også dette. Et slikt tiltak er verken rasistisk eller stigmatiserende. Et slikt tiltak kan derimot sikre oss tid, toleranse og tålmodighet til å lykkes med integreringen av de som allerede har kommet til landet vårt.

Mange debattanter på venstresiden har fremhevet trangboddhet, mangel på fritidsaktiviteter og fattigdom som hovedutfordringene. Det kan sikkert være noen av årsakene, men man raner ikke og stikker folk med kniv av den grunn.

Read Entire Article