Hovland på plass i OL-byen: – Et sjokk

1 month ago 15



PARIS (VG) Viktor Hovland (26) reiste tirsdag fra en regnfull sommer i Norge til 35 varmegrader i Frankrikes hovedstad.

Foto: Fredrik Varfjell / NTB
  • Joachim Baardsen, VG

    Joachim Baardsen, VG

Publisert: 30.07.2024 14:05 | Oppdatert: 30.07.2024 14:26

– Det er veldig varmt. Det er et sjokk for systemet. Jeg har aldri vært her før. Jeg vet at banen kan spilles både ganske mykt og hardt. Vi får se hvordan det blir, sier Hovland til VG og andre norske medier på ærverdige Le Golf National.

Nordmannen dukket tirsdag opp på et pressetreff, uannonsert for de internasjonale journalistene.

Med en av verdens beste golfspillere i rommet, var interessen til flere fanget umiddelbart. Etter å ha OL-debutert med 14. plass i Tokyo for tre år siden, er Hovland nå tilbake i De olympiske leker for å representere Norge sammen med Kristoffer Ventura (29.

Foto: Fredrik Varfjell / NTB

Man kommer ikke utenom det: Hovland har hatt et blytungt 2024 så langt. Preget av trenerbytter, manglende godfølelse og frustrerende resultater. Etter 13 spilte turneringer er det kun 3.-plassen i PGA Championship som har svart til forventningene.

– Jeg har tatt meg litt ferie og slappet av. Jeg har prøvd å nullstille litt. Jeg har jobbet med tingene jeg må få fikset for å endre det jeg har slitt med i år. Du skal ikke se bort ifra at det plutselig blir en bra uke nå. Jeg er positiv, forteller Hovland.

– Alle forstår at det er kjekkere å spille golf når ting flyter. Hvilken tilstand kommer du inn i denne turneringen i?

– Jeg har ikke spilt min beste golf så langt, men det som er kult med golf er at det ikke har noe å si hvordan du har spilt før. Golfballen vet ikke hvordan du har sovet eller spilt uken før. Det er en mulighet for å spille bra, og det satser jeg på at jeg gjør.

Kontrasten er stor til fjoråret, da Hovland var omtalt som verdens beste golfspiller med tre seirer på PGA-touren og triumf med Europa mot USA i Ryder Cup.

Etter suksessen overrasket Hovland med å bryte med trener Joe Mayo ved inngangen til 2024. I januar ansatte han Grant Waite, men etter fem svake turneringer ble newzealenderen byttet ut med Dana Dahlquist. Heller ikke det fungerte.

I mai tok Hovland derfor Mayo tilbake.

Arbeidet med gamletreneren startet med 3.-plassen i PGA Championship. Endelig følte Hovland at svingen og godfølelsen var tilbake, men det varte ikke lenge. I de fire siste turneringene har 26-åringen misset cuten to ganger og vært langt unna topplasseringer.

 Viktor Hovland tok et rutefly fra Oslo til Paris tirsdag morgen. Torsdag slår han ut under OL-turneringen i den franske hovedstaden. Foto: Bjørn S. Delebekk / VG

Under OL får alle deltagerne spille samtlige fire runder. Det er ingen cut. Det konkurreres om medaljer, heder og ære – ikke penger og poeng.

– Det er litt annerledes. Vi bor begge i Olympic Village. Når du går inn på banen her, er veldig mye likt, men alle går i forskjellige klær og du representerer landet ditt. Jeg syns det er dritkult. Vi er nordmenn og norsk kultur setter OL veldig høyt. Det er stort å være en del av det, sier Hovland.

Han bor sammen med Ventura i Florida til vanlig. Nordmennene debuterte begge på PGA-touren i 2019. Ventura spiller nå på nivået under golfens mest prestisjefylte arena.

– Jeg tror mange går for gull. Det er bare topp tre som gjelder her. Mange kommer til å spille smart, men også aggressivt. Målet er å komme topp-tre, sier Ventura til VG.

Første runde spilles torsdag. Le Golf National arrangerte i 2018 Ryder Cup. Den aller første OL-turneringen i golf ble arrangert i Paris i 1900. Etter å ha blitt tatt av programmet etter 1904 var golf tilbake igjen i 2016.

I Tokyo 2020 vant amerikanske Xander Schauffele. Han er med som en av fire amerikanere i årets turnering. De andre nasjonene får stille med to utøvere hver.

Read Entire Article