Hognestad skule er reddet

1 week ago 12



Hognestad skule har vært truet av nedleggelse i mange år. Nå er bygdeskolen reddet.

Hognestad skule skal fortsette driften etter at et flertall i kommunestyret i Time gikk mot å legge ned skolen. Foto: Kristian Jacobsen
  • Leif Tore Lindø

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

– Om en legger ned skolen, legger en ned en hel bygd, sa Tarald Magne Oma (Sp), en av mange som snakket varmt om Hognestad skule i kommunestyret.

Bygdeskolen har vært i spill i en årrekke. Nå er det klart at Hognestad skule ikke blir lagt ned.

Ny skolebruksplan var tirsdag kveld oppe til behandling i kommunestyret i Time. Spørsmålet det var knyttet desidert mest spenning til, og som samlet godt med folk i salen, var framtida til Hognestad skule.

11 representanter (Høyre og Venstre) stemte for nedleggelse. 16 stemte mot (Frp, INp, Ap, Sp, SV, KrF).

Anbefalt nedlagt

Kommunedirektør Trygve Apeland sin anbefaling er å legge ned skolen fra og med høsten 2025. Kommunedirektøren mener at det blir for kostbart med en nødvendig opprustning av skolebygget. Tidligere var det satt av 61 millioner kroner i økonomiplanen til dette.

I tillegg er det et synkende elevtall i årene som kommer.

Planen, hvis skolen legges ned, er at elevene på Hognestad skal flyttes til Rosseland skule på Bryne. Ifølge beregningene vil kommunen årlig spare 3,1 millioner kroner i driftskostnader på dette.

Flertallet i formannskapet, der saken tidligere ble behandlet, landet imidlertid på en annen konklusjon enn kommunedirektøren. Formannskapet ville fortsette driften av skolen, men droppe oppgraderingen.

Kommunestyret kom, etter en lang debatt, fram til samme konklusjon.

Trangere tider

Saken om Hognestad skule henger sammen med økonomien i kommunen. I samme møte behandlet politikerne i Time årsrapporten og regnskapet for 2023. Regnskapet viser 2023 var et veldig krevende år. Tallene er ikke pene.

Netto driftsresultat ble så lavt som 26,4 millionar kroner, 1,4 prosent av driftsinntektene. Til sammenligning var resultatet 74,5 millionar kroner og
4,2 prosent av driftsinntektene i 2022.

Skatteinntektene gikk ned, utgiftene gikk opp, overforbruket gikk opp, renteutgiftene gikk opp, mens innbyggertallet ville gått ned, hvis det ikke var for ankomne flyktninger.

Publisert:

Publisert: 7. mai 2024 18:52

Read Entire Article