Hjelper det egentlig å vaske håret i pollensesongen? Slik svarer eksperten.

1 week ago 15



Føler du deg trett eller uopplagt om dagen? Her får du svar på det meste du lurer på om pollenallergi.

Raklene på bjørk er fulle av pollen. Det er varierende i landet når allergisesongen starter. De fleste pollenallergikere i Norge er allergiske mot bjørk. Foto: Ingar Storfjell / Aftenposten

Publisert: 04.05.2024 14:50

Kortversjonen

Pollen svever i luften og setter seg på huden, kroppen og klærne.

I år er gresspollen-sesongen forventet i starten av juni. Burot-sesongen vil starte fra midten av juli.

– Og mange tenker at «sånn må jeg altså ha det». De er ikke klar over at man kan få god hjelp. Det viktige er først og fremst å ta allergimedisinen hver dag- og å ta riktig medisin, sier seniorrådgiver Anna Bistrup i Norges Astma- og allergiforbund (NAAF).

– Mange tror at hvilken som helst allergitablett passer. Slik er det ikke. Det er mange muligheter blant legemidler. Man må benytte seg av alle verktøyene som riktig nesespray og finne det som hjelper best.

– Man kan også få en behandling, en allergivaksinasjon, som rundt 80 prosent får effekt av. Denne behandlingen får man i dag stort sett som tabletter, men den kan også gis som injeksjon hos spesialist. Den er ment for dem med store pollenplager, opplyser Bistrup.

Pollen og matvarer

– Bør man unngå spesielle matvarer ?

– Vi er forsiktige med å si at folk skal slutte å spise noe. Noen reagerer på proteiner i spesielle matvarer. Det er avhengig av hvilken type pollenallergi de har. Dette kalles kryssallergi. Da kan man få kløe og ubehag, oral allergi syndrom (OAS).

Men de enkelte matvarene påvirker ikke selve pollenallergien, påpeker Anna Bistrup.

Lurer du på hvordan du kan unngå de verste plagene? Heng på for å få ekspertens 5 beste råd.

– Pollensesongen starter i snitt fire uker tidligere enn hva den gjorde før. Det betyr forlenget pollensesong og mer plager for de som sliter,  sier seniorrådgiver Anna Bistrup i  Norges Astma- og allergiforbund (NAAF). Foto: June Witzøe

Når og hvor kommer pollen?

Blomstringen av bjørk starter som regel i andre eller tredje uke av april. Varme og sol gir kraftig spredning på enkelte dager. Hvis det er fuktig og regner, faller pollen til bakken og gir sjelden plager.

Mange velger å stikke fra Østlandet, der det er tørt og varmt, til et sted der pollensesongen ikke har begynt ennå. Ut på sjøen. Opp til fjells, der kalde netter hjelper og sesongen er kortere.

Det opplyser leder Marte Kvittum Tangen i Norsk forening for allmennmedisin til Aftenposten. Fastleger møter ofte på pasienter med allergiplager.

– Noen blir veldig trette av selve allergien. Den gamle typen allergimedisin kan man også bli veldig trett av, sier leder Marte Kvittum Tangen for Norsk forening for allmennmedisin. Foto: www.sturlason.no

Trøtt av allergien eller medisinen?

Mange kan bli trette av selve allergien. Det kan være vanskelig å vite om det skyldes bivirkninger av medisinene eller allergien.

Det er særlig den «gamle generasjonen» antihistaminer man kan bli trett av. De blir også brukt som sovetabletter. Den nye generasjonen blir de fleste ikke trett av. Opplever man bivirkninger er det lurt å snakke med fastlegen om bytte til en annen type antihistamin.

– Man kan også ta en tablett hver dag i tre år mot gresspollen eller bjørkepollen. Vi kaller det å immunisere. Da blir de aller fleste kvitt allergien. Dette er en behandling som bare bør brukes ved uttalte plager og manglende effekt av allergimedisinene, sier Kvittum Tangen.

De fleste har god effekt av antihistaminer, spesielt om de starter opp noen uker før sesongen.

– Hvis man har glemt det, kan det likevel hjelpe om man tar det regelmessig. I tillegg finnes øyendråper og nesespray. Noen tas en gang daglig, andre må brukes flere ganger om dagen, sier allmennlegen.

Her kommer ekspertens fem råd til deg som er plaget av pollenallergi:

1) Skyll håret

Det er lurt å skylle håret, eller dusje om kvelden. Skift putevar. Ha caps på ute. Vask ansiktet, når du kommer inn om det er tørt og varmt ute.

2) Ha ytterklærne i gangen.

Oppbevar yttertøy i gangen, ikke på soverommet. Ikke tørke klær utendørs.

3)Sjekk pollenvarslingen.

Følg med på den nasjonale pollenvarslingen til NAAF. Her får man informasjon om spredningen av pollen. Forsøk å ikke lufte, når det er mye spredning.

4) Finn den beste behandlingen.

Hvis du blir veldig trett og mener det er allergimedisinen, snakk med fastlegen om å prøve et annet legemiddel. Man kan også bli trett av selve allergien. På apoteket kan du også få god informasjon. Allergier er vanlig.

5) Tørk hunden med klut.

Tørk hunden med mikrofiberhåndkle etter tur.

Read Entire Article