Akkurat nå
Rødt og oransje farevarsel for hete over nesten hele Frankrike. Tyskland kan få opp i 38 grader.
Kortversjonen
- Frankrike er under rødt farevarsel for hetebølge i 16 departementer, inkludert Paris. Oransje varsel er utstedt for andre områder.
- Tyskland kan nå 38 grader. Også Spania, Portugal og Italia opplever ekstreme temperaturer. Hele Portugal er under rødt farevarsel.
- Klimaforskere advarer om hyppigere og sterkere hetebølger relatert til endringer i klimaet.
Sammendraget er laget ved hjelp av kunstig intelligens (KI) og kvalitetssikret av Aftenpostens journalister.
– Dette har aldri skjedd før, sier Agnes Pannier-Runacher, minister for økologisk omstilling i Frankrike.
Landets værtjeneste melder om rødt farevarsel for hetebølge i 16 departementer, inkludert Paris, tirsdag.
I tillegg er det sendt ut oransje farevarsel for andre deler av landet. Bare de nordlige områdene i Bretagne og Normandie er unntatt fra varslet.
Flere steder i landet får temperaturer godt over 40 grader mandag, og varmen ventes å vedvare i store deler av landet gjennom tirsdag.
Er det hett der du er? Ta gjerne kontakt på tips@aftenposten.no og fortell oss om hvordan varmen påvirker livet der du oppholder deg.
«Alle er i fare, også de med god helse,» heter det i varslet fra franske meteorologer. De understreker at faren er størst for eldre, folk med kroniske sykdommer og psykiske problemer.
Nesten 200 skoler er helt eller delvis stengt på grunn av varmen.
Myndighetene ber folk holde seg inne på de varmeste tidene på dagen, lukke vinduer og dører, og lufte godt om natten når temperaturen faller. De råder folk til å fukte kroppen med en klut eller ta en varm dusj, kle seg i lette klær, og sørge for å oppholde seg på et kaldt sted to-tre timer om dagen.
Nye varmerekorder
Både Spania og Portugal ble varmerekordene for juni knust i helgen, med henholdsvis 46 og 46,6 grader. Hele Portugal er under rødt farevarsel for hete, mens spanske meteorologer har utstedt oransje varsler for store deler av landet.
Også i Italia og Kroatia er det brennhett. Sistnevnte har utstedt rødt farevarsel for hele landet.
Roma, Milano, Venezia og 18 andre italienske byer er i høyeberedskap på grunn av heten. Lederen for akuttmedisinforeningen i Italia sier til AFP at sykehusene melder om 10 prosent økning i tilfeller av heteslag.
Storbritannia venter spent på om varmerekorden på 34 grader for juni slås i løpet av mandagen. Åpningen av Wimbledon-turneringen blir den varmeste noensinne.
Senere i uken vil heten spre seg nordover og østover, og både Tyskland, Nederland og Polen har utstedt oransje varmevarsler fra tirsdag, ifølge den europeiske varslingstjenesten MeteoAlarm.
– Det er et veldig stort område som har veldig høye temperaturer, sier statsmeteorolog Sigrid Auganæs til Aftenposten.
Hun sier varmen kommer fra Afrika og Midtøsten, og jager lavtrykkene bort.
– Bølgetoppen er over de vestlige delene av Europa akkurat nå, og strekker seg opp mot Storbritannia. London kan få 35 grader, og Paris kan få 40. Så ser det ut til at det utvider seg østover, og vi kan få 35 grader nord i Tyskland, sier hun.
– Det historiske stemmer ikke lenger
Klimaforsker Hans Olav Hygen ved Meteorologisk institutt sier at kraftig hete over like store områder vi ser nå, historisk sett ikke er særlig vanlig.
– Men det historiske stemmer ikke lenger, sier han.
– De siste årene har vi sett at landene rundt Middelhavet, og særlig Spania, har vært hardt rammet av hetebølger flere år på rad. Det har gått fra ikke så vanlig til en forsmak på fremtiden, sier han.
Med et varmere klima vil hetebølgene komme hyppigere og være sterkere.
– Middelhavet rammes hardt og ligger på randen til der det blir ubehagelig eller farlig varmt stadig hyppigere. Det vil gjøre livet vanskeligere både for fastboende og turister, sier Hygen.
Han sier grensene for hva som defineres som en hetebølge kan bli justert ettersom folk venner seg til hyppigere og mer intense varmeperioder.
– Men når temperaturene kommer over midten av 30-tallet, passerer vi temperaturen til menneskekroppen. Vi har behov for å kvitte oss med varme hele tiden, så både mennesker, dyr og naturen stopper opp når man kommer opp i så høye temperaturer, sier han.