– Hadde Frp og Høyre fått fortsette med konkurranseutsetting, kunne vi endt opp uten et norsk statlig togselskap. Det er ikke en situasjon vi ønsker å havne i, svarer samferdselsminister Jon-Ivar Nygård.
Publisert: 21.05.2025 11:13
Kortversjonen
- Regjeringen valgte å direktetildele trafikkpakke Sør til Vy, noe som kan føre til sak i Efta-domstolen.
- Frps Morten Stordalen og Høyres Trond Helleland kritiserer beslutningen, som de mener skyldes regjeringens tette bånd til fagbevegelsen.
- Samferdselsminister Jon-Ivar Nygård forsvarer direktetildelingen og sier det er nødvendig for å se trafikkpakker i sammenheng.
Sammendraget er laget ved hjelp av kunstig intelligens (KI) og kvalitetssikret av Aftenpostens journalister.
Aftenposten skrev nylig om at Norge kan havne i internasjonal domstol etter at regjeringen besluttet å direktetildele trafikkpakke Sørtrafikkpakke SørStrekningene i trafikkpakken inkluderer Stavanger-Oslo, Stavanger-Egersund og Nelaug-Arendal. Pakken går på Sørlandsbanen, Arendalsbanen og Jærbanen. til Vy fra 2027, selv om hovedregelen er at slike pakker skal konkurranseutsettes.
Regjeringen valgte å direktetildele selv om de hadde mottatt en rapport som slo fast at mulighetene for å bruke unntaksbestemmelser for direktetildeling var svært begrenset etter 2023.
Frps jernbanepolitiske talsperson, Morten Stordalen, reagerer sterkt på dette. Han mener saken er et godt eksempel på at behovet for å tilfredsstille fagbevegelsen «trumfer all sunn fornuft og faglige råd for regjeringen».
Les også
Ble advart av eget direktorat. Nå kan Norge havne i internasjonal domstol.
Mer opptatt av LO enn togkundene
– Dette er nok en direktetildeling som føyer seg inn i rekken av grep fra regjeringen som kan gjøre jernbanen mindre attraktiv som transportalternativ.
Stordalen viser til Jernbanedirektoratets kundetilfredshetsundersøkelse, der Vy på Østlandet kom verst ut.
– Med dette som bakgrunn er det helt utrolig at regjeringen vil legge enda flere strekninger til Vy uten konkurranse, sier Stordalen.
Stordalen synes det er oppsiktsvekkende at regjeringen har vært villig til å risikere en dom i Efta-domstolen for å «følge opp sine løfter til fagbevegelsen».
– Regjeringen er mer opptatt av ideologi og å tilfredsstille ledelsen i LO enn togkundene og at toget skal være et troverdig transporttilbud man kan stole på.
Morten Stordalen, transportpolitisk talsperson i Frp.
Stordalen varsler at Frp vil følge saken opp fra Stortinget, og at de forventer klare svar på hvorfor regjeringen velger å utfordre EU.
Foto: Thomas Fure / NTB
– Når de i tillegg har valgt å se bort fra en klar juridisk advarsel fra Jernbanedirektoratet, er det ingen tvil for meg om at grunnen til at Vy fikk direktetildelt driften av Sørlandsbanen, er Arbeiderpartiets tette bånd til fagbevegelsen, sier Stordalen.
Også Høyres Trond Helleland reagerer.
– At regjeringen tar opp denne kampen med EU, er nok et eksempel på at den bruker kreftene feil på jernbanen. Den er mer opptatt av å gjenopprette et monopol enn å sikre et godt tilbud.
Vil bruke direktetildeling som verktøy
– Det er jo en resirkulering av gamle argumenter fra både Frp og Høyre. De førte en politikk hvor de splittet opp jernbanen. Det har ikke vært en suksesshistorie, og det prøver vi å rette opp i nå, sier samferdselsminister Jon-Ivar Nygård (Ap).
En av tingene regjeringen har ønsket å gjøre, er å bruke direktetildeling som verktøy.
– I denne saken gjør vi det fordi vi trenger å se flere trafikkpakker, som utløper i perioden 2027 til 2029, i sammenheng. Det er argumentet her.
– Deres eget direktorat slår fast at mulighetene for bruk av direktetildelinger er blitt svært begrenset?
– Det er riktig på generelt grunnlag. Det må vi vurdere når vi nærmer oss slike prosesser på nytt. Men det er viktig å påpeke at det var Jernbanedirektoratet selv som ga oss råd om å benytte unntaksbestemmelsen om midlertidig direktetildeling for trafikkpakke Sør.
Nygård sier at de har dialog med andre europeiske land som deler regjeringens syn på bruk av direktetildeling som verktøy, som mener reglene tolkes for strengt, og som ønsker endring. Blant andre Nederland.
Samferdselsminister Jon-Ivar Nygård (Ap)
– Det er ikke sånn at vårt forhold til EU, EØS og Europa alltid vil være preget av enighet. Da har man muligheten til å starte prosesser som denne, hvor man undersøker reglene og tolkningen av dem nærmere.
Foto: Olav Olsen
Nygård opplever at dette synet er blitt forsterket ettersom samfunnssikkerhet og beredskap er blitt viktigere.
– Hadde Frp og Høyre fått fortsette med konkurranseutsetting, kunne vi endt opp uten et norsk statlig togselskap. Det er ikke en situasjon vi ønsker å havne i. Det er ikke en risiko vi er villige til å ta, til forskjell fra Frp og Høyre.
Ministeren avviser at LO eller andre dirigerer regjeringens politikk. Han ser heller ikke på Esa-saken som at regjeringen «utfordrer EU».
Det kan bli sak i Efta-domstolen. Det kan også unngås.
– Det er ikke noe vi har høye skuldre for.