Her kommer OL-ilden til Frankrike med et historisk seilskip

1 week ago 27



Onsdag ankom den olympiske ilden fransk jord. Et majestetisk tremastet seilskip sto for transporten under et voldsomt sikkerhetsopplegg.

1 av 3Foto: Laurent Cipriani / AP / NTB

Publisert: 08.05.2024 15:16

Arrangørene av Paris-OL har lovet «fantastiske» feiringer i Marseille etter OL-ildens ankomst. Den gamle havnen er satt under høy sikkerhetsberedskap.

Ilden ble tent i Hellas i forrige måned, før den offisielt ble overlevert til de franske arrangørene. Den forlot Aten ombord på seilskipet ved navn Belém, som først ble brukt i 1896. Siden har den tilbrakt tolv dager til sjøs.

Mer enn tusen båter var ventet å følge Belems parade rundt Marseillebukta onsdag. Skipet skal legge til kai ved en pongtong som ser ut som en friidrettsbane.

Velkomstseremonien, som er planlagt i skumringen, inkluderer blant annet et jetflyshow av Patrouille de France, det franske luftvåpenets akrobatiske tropp.

– De olympiske lekenes gjeninntreden i landet vårt blir en fantastisk feiring, sier president Tony Estanguet i OL-organisasjonskomiteen.

Sikkerheten for de besøkende og innbyggerne i Marseille har vært satt i høysetet av myndighetene. Byen er Frankrikes nest største med nesten en million mennesker.

Rundt 8.000 politifolk har vært utplassert rundt omkring i havnen, der titusenvis av tilskuere ventes å overvære onsdagens seremoni.

Tusenvis av brannmenn og vakter er i tillegg utplassert i byen sammen med blant annet flere anti-drone-team. Sistnevnte patruljerer byens farvann og luftrom.

– Dette er en monumental dag, og vi har jobbet hardt for at besøkende og innbyggere i Marseille skal nyte dette historiske øyeblikket, sier varaordfører Yannick Ohanessian.

Fakkelstafetten som skal ende i Paris starter torsdag. Den skal innom ikoniske steder over hele landet, fra verdensberømte Mont-Saint-Michel til de historiske strendene i Normandie og Versailles-palasset.

Read Entire Article