Matbutikkene sier at julebrusen er viktig for både dem og kundene – og røper to detaljer om salget som kan overraske mange.
Publisert 15.11.2024 22:02
Julebrusen er viktig for oss. Det så vi i fjor da folkefavorittene Hamar og Lillehamar og Dahls julebrus på glassflaske måtte tilbakekalles.
Det førte til ramaskrik blant mange juletørste nordmenn.
På Meny Løren i Oslo er de litt mer opptatt av julebrus enn normalt. Butikksjef Thomas Skogmo har utnevnt butikken til «Julebrusbutikken» og kan i år skryte av å ha hele 75 forskjellige varianter på lager.
– Salget gikk veldig bra, så da gikk vi bare all in og prøvde å bestille alle variantene vi kunne få tak i, sier Skogmo til TV 2.
Han viser engasjert fram de forskjellige variantene, og er opptatt av hvor de er fra. Mens TV 2 snakker med ham, kommer flere kunder forbi og spør om råd.
Butikken er blant annet omtalt av Avisa Oslo
Jul i alle farger
Det er Mack fra Tromsø, Oscar Sylte fra Molde (de kom med en grønn brus i år), en Trio fra Telemark (i Skien drikker de oransje julebrus) og Drammen.
– Så har vi noen litt særegne varianter. Blant annet Fruktsmekk fra Stavanger, som er en litt dyrere julebrus. De bruker gjerne ekstra gode råvarer, sier Skogmo.
Selv liker han rød julebrus best. Men han har smakt de i alle farger og prisklasser.
I hyllene har han både bestselgerne som alle kjenner til, og litt særere varianter.
Den sprøeste av dem alle, har kanskje julebrusbutikken laget selv.
Løren Julebrus er nemlig blå.
– Vi tenkte at vi ikke ville være helt tradisjonelle, for vi føler at Løren er en ganske urban bydel. Vi tenkte at ingen andre har blått, så da går vi for blå, sier Skogmo.
Kommer langveisfra
Her skal man finne julebrus fra alle landets fylker, er Skogmos mål. Etter at Vestfold og Telemark skilte seg, mangler det imidlertid Vestfold-julebrus.
– Nå får jeg det opp i Facebook-feeden min hele tiden, den og den nye julebrusen. For jeg er blitt ganske interessert. Ser vi en ny, tar jeg kontakt med bryggeriet umiddelbart, sier han.
Julebruskongen, som han også kan kalles, sier at folk kommer kjørende langveisfra.
– Vi har hatt folk fra både Skien og Fredrikstad som har kjørt hit. Vi blir oppringt tidlig på året med spørsmål om når julebrusen kommer, sier han.
Nettopp det kan være med på å avsløre en myte om julebrusen.
Kommunikasjonssjef Kine Søyland i Norgesgruppen sier nemlig at salgstallene viser stor interesse med én gang julebrusen er i butikk.
Det rimer dårlig med inntrykket av at mange mener jula kommer altfor tidlig i butikk.
– Stemmer ikke
– Vi selger rundt 15 millioner liter julebrus totalt. Rundt 1 millioner liter selges første måned, sier Søyland.
– Vi ser at akkurat julebrusen er det mange som går og venter på, sier hun.
Søyland vil avlive en annen myte også:
– Hvert år får jeg henvendelsen: Hvorfor i all verden kommer jula tidligere i butikk hvert år? Da må jeg si at det gjør den ikke, sier Søyland.
Ifølge henne kommer julevarene noenlunde samtidig i butikkene, og det er i midten av oktober. Det har den gjort lenge, sier hun.
Rema 1000 bekrefter inntrykket.
– Julebrus er viktig for våre kunder, og vi ser at interessen for julebrus er til stede allerede fra når den første brusen kommer i butikk, sier kategori- og innkjøpsdirektør Julie Johansen i Rema 1000.
Søyland mener julebrusen er viktig for nordmenn, og at den har en sentral plass i juletradisjonene våre.
– Jeg tror også produsentene ser det, for det kommer stadig flere varianter. Et annet tegn er at det begynner å dukke opp andre produkter med julebrussmak.