På bildet over henter politiet mannen som brøt seg inn i garasjen til Espen Oppegård i vinter.
Her er hans historie som offer for hverdagskriminalitet.
– Vi lå egentlig og sov, så våknet jeg av bikkja som begynte å knurre, forteller Espen Oppegård fra Moelv.
Mens familien ligger og sover har en mann allerede rukket å bryte opp garasjen og gjøre skade på familiens bil.

Fryktet barna skulle våkne
Først når Oppegård våkner av at hunden knurrer, sjekker han overvåkingskameraet. Han skvetter til når han ser mannen som romsterer rundt utenfor inngangsdøren.
– Det første synet, når jeg ser ham på overvåkingskameraet, da skvatt jeg, det må jeg ærlig innrømme, sier han mens han viser fram opptakene til TV 2.
– Jeg var alene med to små barn, så min første tanke var at jeg ikke ville at barna skulle våkne og bli engstelige. Jeg vil de skal føle det er trygt og godt å være hjemme.

Blir raskt pågrepet
Oppegård ringer til politiet for å få hjelp og nærmest serverer tyven «på sølvfat». Han skryter av hvor raskt de kom til stedet og pågrep mannen.
– Jeg synes både operasjonssentralen og politibetjentene som var på stedet gjorde en veldig fin jobb. De var ryddige og ordentlige og var veldig serviceinnstilte, sier Espen Oppegård.
Dette er oppklaringsprosenten
Men Oppegård er ikke like fornøyd med det som så skjedde. Trolig er han i godt selskap med andre som har opplevd lignende saker.

Denne mannen har plaget folk i over 20 år
TV 2 har hentet inn tall fra politidistriktene som viser antall anmeldte saker og henlagte saker i kategoriene grovt tyveri fra bolig, grovt tyveri fra hytte og grovt tyveri fra garasje/bod.
Kun én av fem tilfeller av grove tyverier mot folks boliger, garasjer og hytter ble oppklart av politiet i 2024, viser TV 2-oversikt.
Og nettopp Innlandet kommer særdeles dårlig ut på statistikken. Bare fire av 47 grove tyveri fra bolig ble oppklart. Det gir en oppklaringsprosent på 8,5.

Oppklaringsprosenten på hytteinnbrudd i fjor var på 9,8 prosent mens grove tyveri fra garasjer bare hadde en oppklaringsprosent på 6,4. Til sammenligning var den på 61,8 året før.
Tøffe prioriteringer
– Ut fra det kriminalitetsbildet vi jobber med, så er vi nødt til å foreta ganske tøffe prioriteringer med hvilke saker vi kan engasjere oss i, sier påtaleansvarlig i Innlandet politidistrikt, Johan Martin Welhaven til TV 2.

– For oss er det hver dag et dilemma å vurdere hverdagssaker opp mot tyngre, alvorlig kriminalitet, som vi ser er økende i distriktet vårt.
Agder og Øst politidistrikt omfattes ikke av tallene da de ikke har respondert på TV 2 sin undersøkelse. Oslo politidistrikt er også delvis utelatt, da vi ikke har fått tall for grove tyverier mot folks boliger og hytter.
Slik har vi jobbet med tallene
TV 2 har bedt samtlige politidistrikter i Norge fremlegge en oversikt over antall registrerte saker innen vinningskriminalitet, samt antall henlagte saker.
Vi har satt disse tallene opp mot hverandre for å regne ut en oppklaringsprosent av hvert type lovbrudd. Politiet sorterer lovbrudd under ulike koder. I denne saken har vi sett nærmere på tre koder.
0921 (Grovt tyveri fra bolig)
0922 (Grovt tyveri fra hytte/fritidsbolig)
0923 (Grovt tyveri fra bod, garasje, areal tilhørende bolig/hytte)
Øst og Agder politidistrikter har ikke svart på våre forespørsler og er ikke med i oversikten. Oslo politidistrikt har ikke gitt oss tall for kodene 0921 og 0922.
Vi har benyttet oss av KI-programmet Claude til å regne ut og sortere tall til denne saken. Tallene som blir presentert er faktasjekket av TV 2s journalister.
Politidistriktene har tatt flere forbehold ved tallene vi har fått. I flere tilfeller skal en sak ha skjedd utenfor politidistriktets geografiske område. Flere saker kan også ha blitt registret ett år, og henlagt et annet.
Raskt henlagt
Men innbruddet i garasjen til Espen Oppegård er ikke av sakene som kommer i rubrikken for «oppklart».
Det går ikke lang tid før han får beskjed fra politiet om at saken er henlagt. Begrunnelsen er at det er tvil om mannens tilregnelighet.
Oppegård har fått skader for 50.000 kroner på bilen og frykter han må ut med både egenandel og bonustap om ikke innbruddstyven gjør opp for seg.

– Denne stigen ble revet ned og traff i området her, sier Oppegård og peker på bakluka på bilen.
Han klager henleggelsen inn til statsadvokaten.
– Spørsmålet her er jo om det er en psykisk sykdom som ligger bak, eller ikke. Det er det jeg valgte å anke på, fordi vi ikke hadde fått noen dokumentasjon rundt det.
Han mener det var tydelig at mannen var ruset på alkohol.

– Det er det helt soleklart at han var. Det var god alkohol-dunst i oppkjørselen vår, for å si det sånn, sier Oppegård.
Han mener mannen kan ha hatt en selvpåført rusutløst tilstand.
– Hvis du har en selvpåført tilstand som gjør at du ikke er tilregnelig, da skal du jo kunne stilles ansvarlig, sier han.
Gjenåpnet og henlagt i samme epost
Statsadvokaten er enig og pålegger politiet å gjenåpne saken.
Men snart kommer det en ny beskjed fra politiet.
– Da valgte jo politiadvokaten å henlegge saken på manglende kapasitet i stedet. Så da fikk jeg et brev om at saken var gjenåpnet og henlagt i samme epost.
Oppegård stiller seg undrende til hvor mye kapasitet som trengs for å etterforske saken hans.
– Vedkommende er påtruffet på fersk gjerning. Han er kjørt av gårde fra tomta i politibil. Hele hendelsen er filmet. Det er jo ikke så mye å etterforske her, sier Oppegård.

Stoler ikke på påtaleenheten lenger
Nå er Espen Oppegårds tillit til politiets påtaleenhet tynnslitt.
– Den har jeg ikke noe tillit til lenger, rett og slett. Det er jo et spørsmål om hva slags samfunn vi ønsker å ha. Altså skal det være fritt fram for å drive med alt mulig rart, så lenge det liksom ikke ender opp i en kiste da, det blir jo helt feil.

– Jeg har fått en vekker. Det er jo tydelig at det ikke finnes ressurser til å ivareta hverdagskriminaliteten og det synes jeg jo blir veldig skummelt.
– Er vi et samfunn hvor vi aksepterer at det eneste som skal etterforskes av saker er den groveste volden og drapssaker og den slags?
Bekymret for tilliten i befolkningen
Påtaleansvarlig Welhaven i Innlandet politidistrikt sier at i denne konkrete saken måtte de ha brukt store ressurser på en rettspsykiatrisk vurdering av mannen. Politiet ville heller bruke ressursene på mer alvorlige lovbrudd hvor det er mange personer som er pårørende eller har vært utsatt for alvorlig kriminalitet, sier Welhaven.
– I dette er vi opptatt av og bekymret for det å ivareta tillit til befolkningen.
– Hvordan skal dere opprettholde den tilliten, da?
Vi håper på at befolkningen ser hvilket dilemma politiet er i. Men vi er nødt til å prioritere alvorlig kriminalitet.
– Men er ikke dette et signal om at det er fritt fram?
– Jeg vil ikke si det, sier Welhaven.

Han oppfordrer alle som blir utsatt for en straffbar handling, også vinning til å anmelde, selv om det er risiko for at saken blir henlagt.
– En ny anmeldelse kan gi informasjon om en person som er mistenkt i flere saker. Da vil det være lettere for oss å kunne høyne prioritet for å stanse en person som begår flere straffbare handlinger, sier Welhaven til TV 2.
Espen Oppegård er ikke fornøyd med svaret.
– Nei, altså, da tenker jeg jo at det er politikerne som må se på å bevilge mer midler da. Det er jo det det går på. For det er jo tydelig at da har jo politiet altfor lite penger til å drifte på en forsvarlig måte.