Her bærer OL-helten det norske flagget

1 month ago 28

Avslutningsseremonien for sommer-OL i Paris er i gang på Stade de France. Nybakt OL-mester Solfrid Koanda bærer det norske flagget.

Vesa Moilanen / Lehtikuva / NTB

Solfrid Koanda bærer det norske flagget inn på Stade de France under søndagens avslutningsseremoni i OL.

Deltakernasjonenes flaggbærerere kom i rask rekkefølge inn på stadion der noen av de mest minneverdige øyeblikkene i sommerlekene fant sted, og der norske friidrettsutøvere vant to gull og ett sølv.

Etterpå fikk øvrige utøvere som fortsatt er i OL-byen entre arenaen foran fullsatte tribuner, deriblant en ikke ubetydelig norsk delegasjon. Både Grace Bullen og håndballjentene viste fram sine medaljer for kameraene.

Senere skal lekene formelt avsluttes og OL-ilden slukkes. Den franske svømmeren Léon Marchand, som vant fire individuelle gull og en stafettbronse i Paris-lekene, fikk oppdraget med å frakte OL-ilden til stadion fra luftballongen i sentrum.

Der har den brent i 16 døgn siden den ble tent av de franske idrettsheltene Teddy Riner og Marie-José Perec under en våt, men spektakulær og utradisjonell åpningsseremoni langs Seinen.

Avslutningen er mer tradisjonell, avholdt på Stade de France i forstaden Saint-Denis rett nord for bygrensen.

Sjelden bragd

Koanda fikk oppdraget som norsk flaggbærer etter sin knallsterke OL-seier i vektløfting lørdag. Hun er bare femte norske kvinne med individuelt gull i olympiske sommerleker, og den første siden Aten-lekene for 20 år siden.

90 deltakerland pluss flyktninglaget fikk plass på medaljeoversikten i Paris-OL. IOC har bestemt at medaljer vunnet av de russiske og belarusiske utøverne som konkurrerte som nøytrale under betegnelsen AIN ikke føres i medaljeoversikten. Seks AIN-utøvere vant til sammen ett gull, tre sølv og en bronse.

Medaljeoversikten ble toppet av USA, som gikk forbi Kina da kvinnelaget i basketball halte i land finaleseier i OLs aller siste øvelse og tok gull nummer 40. Kina vant like mange gull i de 329 øvelsene der det ble kåret olympiske mestere.

Viste muskler

Norge endte på 18.-plass takket være lørdagens medaljerush. Fire gull, ett sølv og tre bronse ble fasit. Tre gull og to bronse ble sikret i løpet av noen timer på lekenes nest siste dag. Dermed ble Olympiatoppens målsetting på åtte medaljer oppnådd.

Norge viste muskler på friidrettsbanen med gull til Markus Rooth i tikamp og Jakob Ingebrigtsen på 5000 meter, samt sølv til Karsten Warholm på 400 meter hekk. Ellers ble det medaljer i håndball, vektløfting, sandvolleyball, seiling og bryting.

Paris er ikke ferdig med sommerleker. 28. august starter Paralympics, der Norge stiller en tropp med 18 utøvere.

Neste sommer-OL er i Los Angeles, som i likhet med Paris (og tidligere London) er vertsby for tredje gang. Lekene i 2028 arrangeres i tiden 21. juli til 6. august.