I nyttårstalen trekker statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) fram presset som dagens unge utsettes for.
Publisert: 01.01.2025 19:34
– Jeg leser om og møter mange unge som opplever et press – om både å se finest ut, være flinkest på skolen, trene hardest og ha flest venner. Mange måler livet opp mot mennesker som lever helt andre liv, på helt andre steder, sier han.
Statsministeren tror ukritisk skjermbruk skaper et kritisk blikk på oss selv.
– Derfor vil jeg gjerne si i kveld – klart og tydelig – til deg som er ung i Norge i dag: Du trenger ikke redigere utseendet, eller la apper styre og overta hverdagen din. Du er god nok, sier Støre.
Støre-regjeringen lanserer ungdomsløft
I talen påpekte Støre den negative utviklingen i skolen. Regjeringens nye mål er at 100.000 unge skal tilbake i arbeid og skjermbruken til unge skal ned.
– Det neste store løftet vi skal ta sammen i Norge, er et ungdomsløft, sa statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) i sin nyttårstale til det norske folk 1. nyttårsdag.
Han inviterer også arbeidsgivere til å bli med på løftet.
– Ta i bruk støtteordningene som vi har – som hos de flinke medarbeiderne i Nav – og vær med på å gi folk en ny sjanse, sa Støre.
Regjeringen har tre mål:
- Få opptil 100.000 unge under 30 år tilbake i arbeid.
- Snu utviklingen i skolen. Flere undersøkelser viser at elevene lærer mindre i sentrale fag og at de trives dårligere på skolen.
- Skjermtiden blant unge skal reduseres.
– Akkurat nå sørger vi for at vanlige bøker, verktøy og annet nødvendig utstyr kommer tilbake i skolen. Og når noe kommer inn, så skal noe annet ut: Mobiltelefonen, understrekte Støre i talen.
Mobilforbud, press og likestilling
Støre trakk også frem at regjeringen anbefaler mobilforbud, og at de fleste skoler allerede er mobilfrie. Han fortalte også at han har møtt mange ungdommer som opplever et press om å «se finest ut, være flinkest på skolen, trene hardest og ha flest venner.»
Statsministeren trakk også frem at mange gutter sliter med å finne sin plass i arbeidslivet og skolen.
– Før gjaldt likestillingsutfordringen mest for jentene. I dag er jeg overbevist om at utfordringen blant gutter, som ikke finner seg til rette i skolen, er minst like stor.