Henny Reistad fulgte opp oldefarens OL-gull: – Helt enormt

1 month ago 25



Henny Reistad tok vare på en 96 år gammel familietradisjon.

 Henny Reistad feirer OL-gullet med familien. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
  • Jostein Overvik, VG

    Jostein Overvik, VG

Publisert: 11.08.2024 03:55

– Dette var helt enormt, sier hun til VG etter åtte finalescoringer i Stade Pierre-Mauroy.

VG møter den norske nøkkelspilleren på vei ut av den internasjonale pressekonferansen. To timer er gått siden Frankrike ble slått med mektige 29–21 i Stine Bredal Oftedals avskjedskamp.

Henny Reistad vil gjerne ut for å møte familiens sin. Den har idrettsbakgrunnen i orden. Hennes oldefar, Ole Reistad, tok OL-gull på vinterstid i 1928. Etter at han først hadde blitt nummer 14 i femkamp i sommer-OL åtte år før.

– Det er godt jeg tar det hjem til familien igjen, sier Reistad med en stor latter. Hun holder rundt det over halv kilo tunge OL-gullet. Den inneholder også 18 gram jern smeltet inn fra Eiffeltårnet.

Ole Reistad

OL-gull militært patruljeløp 1928

– Det er morsom historie. Jeg tenker ikke så mye over det. Men jeg tror pappa og bestefar er litt opptatt av det, smiler hun.

Oldefar Ole Reistad (1898–1949) ledet det norske laget i militært patruljeløp under vinter-OL i St. Moritz. Foran en tøff utforkjøring ga han lagkameratene klar beskjed i 1928:

– Samling i bånn, gutter.

Han skapte samtidig et norsk uttrykk som har overlevd i nesten 100 år.

Henny Reistad måtte selv ta «samling i bånn» i begynnelsen av juli.

 Henny Reistad ble OL-finalens toppscorer med åtte fulltreff på 12 skuddforsøk. Foto: Eloisa Lopez / Reuters / NTB

Hun fikk en ankelskade det vanligvis tar seks uker å lege. Men Reistad var tilbake i OL-kamp etter tre uker og tre dager. Hun takker det medisinske apparatet til landslaget og Olympiatoppen.

– Det kjennes helt fantastisk å stå med gull nå. Inngangen var veldig kronglete. De OL-kampene jeg har spilt har vært både òg. Det var ikke gitt at jeg skulle prestere i finalen. Det tok noen minutter å komme inn i det, sier Reistad som startet med en forsvarsfeil og en skuddbom.

– Jeg er veldig glad for at jeg turte å fortsette å gå på mål, sier hun.

Det er ventet at Henny Reistad tar over som Norges lagkaptein i EM senhøstes. Stine Bredal Oftedal gir se etter OL-finalen. Nora Mørk vil ta en pause på grunn skadeproblemer gjennom hele OL.

– Når noen går ut så kommer andre inn for å ta ansvar. Jeg tror det kommer til å fordele seg på en fin måte, svarer hun.

Norge har OLs eldste lag med en gjennomsnittsalder på 32 år. Mange av veteranene kan tenke seg å fortsette på landslaget, men det vil tvinge seg frem forandringer.

 Henny Reistad (til høyre) feier OL-gullet sammen med Sanna Solberg-Isaksen. Begge oppvokst i Bærum. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Henny Reistad er enig i at det er store sko som eventuelt skal fylles etter spillere som Katrine Lunde (44), Camilla Herrem (37) og Nora Mørk (33).

– Ja, definitivt. Slikt ordner seg ikke over natten. Men det er heldigvis fire år til. Det er mange år for å få ting til å skje. Jeg tror vi vil ha et veldig bra landslag også om fire år, sier hun.

Landslagssjef Thorir Hergeirsson er bare en signering unna fire nye år. Han nevner navn som Live Rushfeldt Deila og Maja Furu Sæteren som aktuelle for sentrale roller i fremtiden.

Read Entire Article