Havarikommisjonen peker på autopilot-bruk: Ber helikopterprodusent endre manualene etter ulykken

1 month ago 24



I den nye rapporten kommer Havarikommisjonen med én sikkerhetstilrådning. Rapporten er foreløpig.

De ber helikopterprodusenten Sikorsky forsikre at alle operatørselskap vet om verdiene for hvor helikopternesen peker når helikopteret går på autopilot. Dette bør inkluderes i alle manual for Sikorsky-helikoptrene, mener Havarikommisjonen.

I en tidligere oppdatering pekte Havarikommisjonen på at nesen på helikopteret hevet seg unormalt mye.

Da ulykken skjedde pekte nesen 30 grader opp, og hadde begynt å synke bakover da pilotene oppdaget dette. Normalt sett skulle ikke nesen pekt mer enn 12-13 grader opp, ifølge Havarikommisjonen.

Markerte punkt i sjøen

Besetningen på helikopteret trente på redning av personer i vannet. En redningsbøye var sluppet ut i sjøen vest for Sotra, og denne skulle de hente opp.

For å gjøre dette, brukte pilotene en autopilot-funksjon som kalles «Mark on top». Denne funksjonen holder helikopteret stødig over et punkt som pilotene har plottet inn i systemene.

For at helikopteret skal holde seg relativt stødig, vil det selv justere nesen for å ikke komme for langt unna det markerte punktet. Det er i denne situasjonen nesen ikke skulle pekt mer enn 12-13 grader opp.

I mørket var det vanskelig for pilotene å merke denne endringen. De hadde få visulle referansepunkter. Da det gikk for dem at nesen pekte for høyt, var det for sent å redde helikopteret fra å falle ned.

Publisert 06.08.2024, kl. 11.13 Oppdatert 06.08.2024, kl. 11.28

Read Entire Article