Havarikommisjonen om togulykken: – Tvungen avsporing

1 month ago 18



Fredag kveld sporet et godstog av Bergensbanen, ved Arna stasjon.

Store nødetater rykket ut til stedet, men ingen personer ble alvorlig skadet.

Et passasjertog med 200 personer kom kjørende i motsatt kjøreretning og stanset 500 meter fra det avsporede godstoget. Passasjerene ble sittende fast i Arnanipatunnelen i fire timer.

Til NRK sier avdelingsdirektør for jernbane i Statens Havarikommisjon, Ida Hogganvik Grøndahl, at en sentralt spørsmål i deres etterforskning nå er hvorfor lokføreren trolig har kjørt på rødt lys.

– Det kan se ut som at godstoget har kjørt på rødt lys. Det skal da ha gått et nødanrop og en avledende veksler slo inn for å hindre toget i å kjøre videre, sier Hogganvik Grøndahl.

– Det er viktig å understreke at vi ikke vet hvorfor godstoget kjørte på rødt. Det vil bli opp til etterforskningen å avdekke om det var tekniske forhold, eller grunnet lokførers fremføring. Vi utelukker ingenting på nåværende stadium av etterforskningen, tilføyer Grøndahl.

VG omtalte saken først.

SPORET AV: Kartet viser hvor toget sporet av, like før Bergen.

– Tvungen avsporing

– Har det da vært en tvungen avsporing og handling at godsporet endte i grøften, med tanke på at et passasjertog var noen hundrede meter unna og nærmet seg?

– Det kan defineres som en tvungen avsporing, ja, sier Hogganvik Grøndahl og utdyper:

– Jeg kjenner ikke til avstanden mellom togene, men når dette godstoget kjører på rødt lys blir det da ledet bort fra sporet i en avvikende sporveksel. Det ledes ut i buttsporet og sporer av. Det er en sikkerhetsmekanisme i Bane Nors system, som sikrer når tog kjører på rødt lys.

– Så en potensiell togulykke med 200 passasjerer har blitt avverget?

– Hvor vidt det kunne ha skjedd, må undersøkelsen komme tilbake til. Det er for tidlig å fastslå noe nå, og jeg vil ikke spekulere. Vi er selvsagt glade for at ingen ble alvorlig skadet, og at lokfører fremstår som lettere skadet, svarer avdelingsdirektør Hogganvik Grøndahl.

Havarikommisjonens avdelingsdirektør opplyser om at Havarikommisjonens etterforskere vil fortsette sine undersøkelser av ulykkesstedet ut lørdag, og at det samarbeides tett med politiet.

STILLS_03

SPORET AV: Godstoget sporet av i Arna, åtte kilometer fra Bergen.

Foto: Oskar Rennedal / NRK

Vil bli avhørt i dag

NRK får lørdag ettermiddag opplyst at lokføreren vil bli avhørt i løpet av dagen.

– Vi skal avhøre lokføreren av godstoget senere i dag, sier politiadvokat og påtaleansvarlig i Vest politidistrikt, Anja Mathiesen.

Mathisen opplyser om at ingen har status som siktet eller mistenkt i saken på nåværende tidspunkt.

Publisert 23.03.2024, kl. 14.48 Oppdatert 23.03.2024, kl. 14.58

Read Entire Article