Havarikommisjonen gjør undersøkelser etter vannscooterulykken

1 week ago 7



Dette er båten som politiet nå jobber med å avklare om har vært i ulykke med vannscooteren. Båtføreren er siktet for uaktsomt drap, og nekter straffskyld. Foto: Helge Mikalsen / VG

Tre havariinspektører er sendt til Stavanger-området for å undersøke ulykken i Hidlefjorden der to unge gutter omkom.

onsdag 4. september kl. 13:29

– Vi ble varslet raskt etter hendelsen og tok raskt stilling til å gjøre en innledende undersøkelse for å forstå hva som hadde skjedd, sier avdelingsdirektør Dag S. Liseth i Statens havarikommisjon for sjøulykker til VG.

Havarikommisjonen er ikke pliktig til å undersøke ulykker med private fartøy, men kan gjøre det hvis de tror det kan bidra til økt sikkerhet til sjøs.

– Dette er en svært alvorlig ulykke, og det er naturlig for oss å vurdere om det er læringspunkter å hente her. Slik er det med alle ulykker som ikke er undersøkelsespliktig, men det er ikke spesielle forhold per nå som forteller oss om det er læringspunkter å ta ut, sier Liseth.

  VG-tipserDette bildet viser vannscooteren søndag. Foto: VG-tipser

Tirsdag sendte kommisjonen tre havariinspektører til Stavanger-området. Etter de innledende undersøkelsene, vil de vurdere om de skal gå videre med undersøkelser av saken.

– Jeg vil tro at vi innen utgangen av uken vil ha tatt stilling til om vi skal gå videre med saken, sier Liseth.

Tidslinje

Dette vet vi om ulykken

Lørdag kveld 31. august: Gabriel Johan Misiewicz-Myhre (15) og Noah Østerhus Ask (16) har vært sammen med flere ungdommer ute i Tau-området, ifølge politiet. Når klokken er rundt 01, drar de ut med vannscooter. Det er også den foreløpig siste kjente kontakte de har med noen, fordi noen observerer dem fra kai, ifølge politiavokat Øyvind Bore.

Natt til søndag 1. september, om lag klokken 01.30: En båtfører melder ifra til politiet og Hovedredningssentralen om at han sannsynligvis har kjørt på noe sjøen nordvest for Tau, men vet ikke hva han har truffet. HRS vurderer meldingen til ikke å omfatte andre mennesker, og det blir ikke iverksatt søk- og redningstiltak.

Søndag 1. september, like før klokken 13: Vrakrester av en vannscooter er funnet ved Rossøy, en liten øy mellom Fogn og Strandalandet. Politiet får meldingen via Hovedredningssentralen. Sammen med Redningsselskapet starter de søk i sjøen.

Søndag 1. september, like før klokken 14.30: To unge menn blir funnet omkommet i sjøen, på nordøstsiden av Austre Åmøy.

Ved 13-tiden søndag fikk politiet melding om vrakrester etter en vannscooter i Hidlefjorden, nord for Stavanger. Halvannen time senere ble Gabriel Johan Misiewicz-Myhre (15) og Noah Østerhus Ask (16) funnet omkommet i fjorden.

 Privat / PolitietNoah Østerhus Ask (16) (t.v.) og Gabriel Johan Misiewicz-Myhre (15). Foto: Privat / Politiet

Natten i forveien, ved 01.30-tiden, varslet en båtfører politiet og Hovedredningssentralen om at han hadde kjørt på noe i fjorden, uten at han visste hva det var, og sier han fikk råd om å kjøre videre.

Hovedredningssentralen vurderte aldri meldingen til å omfatte andre mennesker, og iverksatte ikke søk- og redningstiltak.

Det er skader både på båten og på vannscooteren. Til Stavanger Aftenblad sier politiadvokat Bore at fartøyene bærer preg av at det har vært et «kraftig sammenstøt».

En sentral hypotese politiet jobber etter, er at båten har kjørt på vannscooteren.

– Er denne teorien nå styrket?

– Den er i alle fall ikke svekket, men det gjenstår fortsatt undersøkelser og analyser, sier Bore til VG.

– Men vi er opptatt av å ikke låse oss til én hypotese. En alternativ hypotese er at de har falt av før scooteren ble skadet, eller at den har gått på land med dem om bord og de har omkommet på den måten. Vi holder mulighetene åpne i undersøkelsene vi gjør, sier politiadvokat Øyvind Bore til VG.

Båtføreren er siktet for uaktsomt drap etter ulykken, men nekter straffskyld.

Read Entire Article