Havarikommisjon om Tretten bru: – Systemsvikt hos Statens vegvesen i 2016

1 month ago 25



Den andre delrapporten fra Havarikommisjonen er nå klar etter brukollapsen på Tretten 15. august 2022.

– Hovedpunktene i vår rapport er at det ble vist for lite forsiktighet ved planlegging, prosjektering, kontroll og godkjenning av Tretten bru, sier Ingvild Ytrehus, avdelingsdirektør hos Havarikommisjonen.

I tillegg viser rapporten at oppfølgingen av brua sviktet i 2016.

– Det er systemsvikt hos Statens vegvesen i 2016, da brua skulle enten vært stengt, eller begrenset for trafikk, da man fant alvorlige mangler ved Tretten bru.

Delrapport to har fokus på oppfølgingen av Tretten bru gjennom hele brua sitt livsløp, fra planlegging til den kollapsa.

– Manglende kunnskap og læring etter tidligere hendelser er også en viktig årsaksforklaring til kollapsen av Tretten bru, står det i rapporten.

Kollapset av blokkutriving

Delrapport én hadde fokus på de tekniske årsakene til kollapsen.

Rapporten fra Statens vegvesen ble lagt fram i januar, og den pekte på flere alvorlige feil og feilvurderinger etter brukollapsen.

Tretten bru kollapset mest sannsynlig som følge av blokkutriving i en av diagonalelementene av tre nær elvefundamentet i vestre del av elva.

– Det er overveiende sannsynlig at aktuelt bruddsted har vært utsatt for svekkelse over tid (utmatting), står det i rapporten fra Havarikommisjonen.

Vil dekke kostnadene

I januar fikk Innlandet fylkeskommune nyheten om at regjeringen vil, i forbindelse med revidert nasjonalbudsjett for 2024, fremme forslag om at staten dekker kostnadene fylkeskommunen har hatt for opprydding, til midlertidig bru og foreslå hvordan ny permanent bru skal finansieres i påfølgende år.

Innlandet fylkeskommune har anslått kostnadene til totalt om lag 420 millioner kroner.

Read Entire Article