– Hårreisende og opprørende vedtak

1 month ago 25



SV mener utvisningen av Sara Valieva er brudd på regjeringens budsjettavtale fra desember.

 Mathias Moen / TV 2
UTVISES: Sara Alieva kastes ut av Norge til tross for at hun er gift med en norsk statsborger, har en datter på to måneder, og at hun har bodd i Norge nesten hele livet. UDI mener at datteren kan være hos sin far i de to årene moren er utvist fra Norge. Foto: Mathias Moen / TV 2

Publisert 04.08.2024 19:04

Stortingsrepresentant Grete Wold fra SV ber justisministeren gripe inn overfor utlendingsmyndighetenes praktisering av den budsjettavtalen SV inngikk med regjeringen i fjor. Der fikk SV inn et punkt om at barns beste skal vektlegges sterkere i vurderingen av oppholdstillatelser. Punkt 12 i budsjettavtalen lyder:

«Stortinget ber regjeringen følge opp Baumann-rapportens forslag fra en samlet arbeidsgruppe stod bak i løpet av 2024, om at det for enkelte typer utvisningssaker som omfatter utlendinger med barn i Norge som hovedregel skal ilegges krav til tilleggstid for permanent oppholdstillatelse, istedenfor utvisning.»

Foreldrene løy om bakgrunn

Sara Valieva har et barn på to måneder. Hun har levd nesten hele sitt liv i Norge. Hun kom til landet sammen med sine foreldre og en eldre bror da hun var tre år. Hun er gift med en norsk statsborger, har bolig og full jobb. 

Nå har UDI varslet henne om at hun mister sin oppholdstillatelse. Årsaken er at hennes foreldre løy om sin bakgrunn da familien som flyktninger søkte oppholdstillatelse i 2001. UDI mener familien har gjort seg skyldig i grove brudd på reglene. Foreldrene er varig utvist, mens Sara må forlate landet i to år, før hun kan søke gjenforening med sin ektemann og parets datter. UDI mener datteren kan være hos faren i Norge.

SVs Grete Wold er opprørt. 

– Hele poenget med å få dette punktet inn i avtalen om statsbudsjettet for 2024 var å sikre at barns beste skulle vektlegges sterkere. Ikke svakere. Og Saras tilfelle er nettopp et eksempel på en sak der det vil være grovt urimelig å skille mor og barn, sier Grete Wold til TV 2.

– Svikt i systemet

Hun mener saksbehandlingen er et brudd på budsjettavtalen.

 Martin Leigland / TV 2
AVTALEBRUDD: SVs Grete Wold er opprørt over UDIs behandling av Sara Vslievas utvisningssak. Et åpenbert brudd på den avtalen regjeringen inngikk med SV under behandlingen av statsbudsjettet rett før jul, mener Wold. Foto: Martin Leigland / TV 2

– Det er åpenbart noen i systemet som ikke lytter. Enten politikere eller noen i byråkratiet. 

Hun er enig i prinsippet om at verken stortingsrepresentanter eller statsråder bør gå inn å detaljstyre i enkeltsaker.

– Men når slike vedtak som dette fattes, er det åpenbart en svikt i systemet, og det er statsrådens ansvar, sier Wold.

Hun ber nå justisminister Emilie Mehl komme på banen og gå inn i disse prosessene. Wold mener det er åpenbart at Sara Valievas sak må stilles i bero og at nye forskrifter om barns beste, som hindrer at slikt kan skje, må komme på plass snarest.

– UDIs vedtak her er åpenbart urimelig. Dette er et kroneksempel på hvordan vi ikke skal ha det her i Norge, sier Wold.

Ifølge stortingsrepresentanten har SV mottatt mange henvendelser om saken etter at den ble omtalt blant annet av TV 2. Stortinget er for tiden på ferie, men SV bruker nå alle kontaktpunkter for å sikre at utvisningen av Sara Valieva ikke iverksettes, opplyser Wold.

– Det er forferdelig at man i det hele tatt kan tenke på å skille foreldre fra et nyfødt barn på denne måten. Denne saken viser med all tydelighet hvorfor det var riktig å styrke hensynet til barns beste i slike saker, sier Grete Wold. Så lenge justisdepartementet har bedt UDI lage et forslag til en ny forskrift som skal vektlegge barns beste i større grad, er det etter SVs mening uforsvarlig å foreta utvisninger der barn er involvert før den nye forskriften er på plass.

Hennes partifelle på Stortinget, Lars Haltbrekken, har nå sendt flere spørsmål til justisministeren om saken.

Tiltro til UDI

TV 2 har forsøkt å få en kommentar fra Justisdepartementets politiske ledelse. Statssekretær Even Eriksen (Ap) svarer via departementets kommunikasjonsavdeling følgende:

– Jeg kan ikke kommentere enkeltsaker. På et generelt grunnlag har jeg tiltro til at utlendingsforvaltningen fatter enkeltvedtak i tråd med utlendingsloven og følger opp instrukser på korrekt måte.

Statssekretæren understreker at det er et viktig prinsipp at klager på UDIs vedtak blir behandlet av UNE som er en uavhengig faglig nemnd, og ikke av politikere. Han henviser spørsmålene til UDI og UNE.

UDI: Grove brudd

I sitt foreløpig siste brev til Alievas advokat begrunner UDI utvisningen med at Alieva og familien har gjort seg skyldig særlig grove brudd på asylreglene. UDI mener familien dermed kan utvises uavhengig av eventuelle nye forskrifter. UDI mener også at det faktum at Alieva har blitt mor på et tidspunkt da hun ikke hadde en gyldig oppholdstillatelse, og visste at hun risikerte å bli utvist, er ytterligere skjerpende: 

«Etter vår oppfatning er dette nok et forhold som vitner om systematisk vilje til å sette det norske utlendingsregelverket til side,» skriver UDI, og konkluderer med at disse ekstra skjerpende omstendighetene må tillegges størst vekt, også med tanke på hensynet til barnets beste. 

Les også: 

UDI vil nå splitte familien på tre

Read Entire Article