Mímir Kristjánsson vet hvordan det er å falle bakpå, og er svært kritisk til Oslo-byrådet sin nye åpningsforskrift.

Publisert 26.04.2025 16:50
– Dette er en forskrift som er laget av folk som aldri har vokst opp i en alkoholisert familie, sier Mímir Kristjánsson til TV 2.
Torsdag hadde bystyret i Oslo et hastemøte hvor spørsmålet om skjenketider for søndager, helligdager og høytidsdager ble diskutert.
Der ble det, med én stemme overvekt, flertall for at utestedene i Oslo kan skjenke alkohol fra klokken 08:00 på morgenen – istedenfor klokken 12:00.
Selve saken blir behandlet førstkommende onsdag.
– Forstår ikke alkoholisme
I et innlegg på Facebook lørdag retter Rødt-politiker Mímir Kristjánsson skarp kritikk mot byrådet sin nye forskrift.
Han mener blant annet at bystyret ikke forstår hvordan lengre åpningstider kan påvirke personer med alkoholproblemer.

– Jeg tror ikke så mange vet hvordan det er å stå og skrape på døra til en bar før det er åpent, og vite at det egentlig er bra at det er stengt.
– Det har aldri skadet meg å vente til 12 med å begynne å drikke, tvert imot: Det reddet mange dager for meg, legger Kristjánsson til.
Han har tidligere skrevet boka: «Pabbi - en familiesaga om drukkenskap». Der forteller han åpent om hvordan det var å vokse opp med en alkoholisert far, og selv kjenne på vanskelighetene med alkohol.
– Kollektiv russetid
Etter at Høyre, Venstre og Fremskrittspartiet fikk gjennom sitt forslag om å endre skjenketidene har Rødt-politikeren satt spørsmålstegn ved om 17. mai fortsatt er barnas dag.

– Da jeg vokste opp, var ikke 17. mai en dag preget av mye alkohol. Det har det dessverre blitt, sier han.
– Det føles som om hele samfunnet går inn i en kollektiv russetid på 17. mai. Men vi skal jo feire barna våre og landet vårt, ikke starte så tidlig som mulig med champagnefrokosten, sier Kristjánsson.
Han mener bystyret tenker baklengs når det gjelder tilgjengeligheten av alkohol, spesielt for sårbare grupper.
– Noen folk som vanligvis ikke får tak i alkohol, kommer til å få tak i det nå. Noe som ikke bidrar til mindre alkohol i samfunnet, og vil oppleves som veldig vanskelig for den gruppa som ikke klarer å begrense seg.

– Handler ikke om det
– Det er forferdelig for et barn å vokse opp i en familie med alkohol, eller selv være alkoholisert, men den nye forskriften handler ikke om dette, sier Anita Leirvik North (H).
Hun er næringsbyråd i Oslo og forteller at det var behov for å forenkle reglene i åpningsforskriften. Derfor gis det mulighet for skjenkestart og salgsstart i butikk fra klokken 08 alle dager.
– At noen ikke klarer å håndtere livet og samfunnet, skal ikke begrense andre sine muligheter, sier North.
Hun mener vi må skille mellom å ha et normalt forhold til alkohol og alkoholproblemer, og heller drikke med måte.

– Er 17. mai fortsatt barnas dag?
– Det er definitivt fortsatt barnas dag, svarer hun.
Å åpne for skjenking tidligere, kan flytte 17. mai-frokostene inn på restauranter og barer, hvor det er klare regler mot overskjenking, sier byråden videre.
– Jeg vil også påpeke at det i svært mange kommuner er lov å starte skjenking tidligere enn barnetogets start, uten at vi hører at det skaper større problemer.
I Bergen er det tillatt med skjenking allerede fra klokken 06.00. Dette ble vedtatt i fjor.
Skal få lov å kose seg
Kristjánsson understreker likevel at folk må få lov til å kose seg, men mener det er unødvendig å drikke seg full tidlig på dagen. Spesielt for dem som har ansvar for barn.
– Jeg skal ikke hindre folk fra å sitte hjemme og drikke eller kose seg, men vi kan gjøre det litt vanskeligere andre steder i samfunnet, sier han.