Harald Henden tildelt Fritt Ords pris

1 week ago 26



FIKK PRIS: Harald Henden mottok tirsdag prisen. Foto: Javad Parsa / NTB

VG-fotografen er den første stillsfotografen til å få prisen.

  • Bilde av Oscar Strøm Korsnes
tirsdag 7. mai kl. 19:58

Harald Henden fikk tirsdag utdelt Fritt Ords Pris. Henden ble tildelt prisen allerede i april, men selve utdelingen fant sted tirsdag kveld.

Henden er fotograf i VG. Det er første gang en stillsfotograf får utmerkelsen. Han har dokumentert globale hendelser siden 1989.

– Hver dag blir over 3 milliarder bilder lastet opp på sosiale medier, også fra konflikter og katastrofer. Men i en tid med fake news, propaganda, manipulering og kunstig intelligens blir spørsmålet ofte hva vi kan stole på, sa Harald Henden da han mottok Fritt Ords Pris.

Han snakket samtidig om hvor viktig troverdighet er for media, og viktigheten av å ha egne fotografer til stede - mer enn noen gang.

– For også den enkelte fotografs viktigste kapital er troverdighet. Når jeg setter mitt navn under et fotografi, skal leserne kunne stole på at innholdet er korrekt, det trengs ikke ytterligere verifisering, sa han.

Styreleder i Stiftelsen Fritt Ord, Grete Brochmann, takket Henden for hans innsats.

– Fotografiet har makt til å definere, ikke bare dokumentere. Dokumentarisk fotografi og fotojournalistikk er en del av ytringsfrihetens infrastruktur, sa hun.

I begrunnelsen skriver stiftelsen:

«For krigsfotografer og fotojournalister handler det ofte om å være så tidlig ute som mulig for å få best tilgang til usensurert dokumentasjon av hva som skjer når konflikter utvikler seg. Harald Henden har uredd gått inn i uforutsigbare og farlige områder for å bli et førstehåndsvitne til det som skjer.»

FØRST: Henden er den første stillsfotografen som får utmerkelsen. Foto: Linda Bournane Engelberth / Fritt Ord
Read Entire Article