Har tråkket i historikernes bed

1 week ago 10



Vi samler opp avisens kortinnlegg i spalten «Kort sagt». Her er dagens innlegg. Foto: Ketil Blom Haugstulen / Ellen Eriksen

Publisert: 04.09.2024 03:00

Dette er et debattinnlegg. Eventuelle meninger i teksten står for skribentens regning. Hvis du ønsker å delta i debatten, kan du lese hvordan her.

Jeg takker professor Hans Jacob Orning for hans kommentar til min kronikk. Han bør nok lese boken, hvor alt han etterlyser av historisk kontekst, er å finne, og hvor intet han frykter jeg har glemt, er glemt.

Mysteriet i Skandinavia er ikke egentlig den voldelige historien, men kontrasten mellom en stygg historie og en pen samtid. Det er den kontrasten jeg har villet provosere historikerne til å konfrontere. Hvordan kan det ha gått så bra?

Jeg har tråkket i historikernes bed. De kan reagere på to måter. De kan gå i skyttergravene og si at jeg som ikke-historiker ikke har noe der å gjøre. Eller de kan si: Kanskje er det bra at noen ser på våre ting med et annet blikk. Under arbeidet med boken har jeg konferert med utallige historikere, men dessverre ikke med Hans Jacob Orning. Jeg har stort sett fått positiv og velvillig respons og hjelp. Jeg er overstrømmende beundrende overfor det skandinaviske historikermiljøet og står i ydmyk takknemlighet til dets storhet. Vi har mye å snakke om. Det er ikke farlig om noen blander seg litt.

Stein Ringen

Professor emeritus i sosiologi og statsvitenskap ved Universitetet i Oxford

Read Entire Article