Har tidspress før kreftkur

1 month ago 31



Nyoperert for kreft

Superpadleren Eivind Vold vil padle fra Danmark til Norge på ni timer. Han må få gjort det nå, før han begynner på kreftbehandlingen.

 Sara Aarøen Lien/ TV 2
SUPERKAJAKK: Kajakken Eivind Vold skal bruke, tilhører kajakklegenden Knut Holmann Foto: Sara Aarøen Lien/ TV 2

Publisert 04.08.2024 22:10

– Hva sier legene til at du skal gjøre dette da? 

– Det har jeg ikke fortalt dem. Men nå går jeg ikke på medisiner, og da kan jeg gjøre det jeg vil. Og det er dette jeg vil gjøre. 

Eivind Vold lever for å padle kajakk. Sammen med broren Amund har han en merittliste få andre kan vise til.  Ikke mindre en 44 NM-gull, fire kongepokaler, EM-gull og tre bronsemedaljer i VM. 

 Pirvat
MEDALJEFANGST: Brødrene Eivind og Amund Vold er blant verdens beste padlere Foto: Pirvat

Det neste store for padleren kan bli OL i Los Angeles i 2028. Men da må kampen mot kreften overvinnes først. 

Broren fikk kreft

– Jeg må jo bli frisk, så mye må klaffe. Men det kan jo være en mulighet for lillebror da, sier 31 år gamle Eivind Vold. 

Broren Amund fikk diagnosen akutt lymfoblastisk leukemi -blodkreft- i 2019. Den gangen hadde de startet oppkjøringen mot OL i Tokyo. 

 Pirvat
LEUKEMI: Padleren Amund Vold fikk diagnosen blodkreft i 2019. Foto: Pirvat

– Vi var i god form det året, men så ble jo broren min innlagt da. 

Selv la den topptrente padleren merke til en kul på siden av låret for et års tid siden. Han trodde det var noe muskulært, men da den begynte å vokse raskt, skjønte han at noe var galt.

Svulsten ble operert ut på Radiumhospitalet 14. juni, dagen før han skulle feire sin egen bursdag.  

Ble stoppet som 16-åring

– Det er utrolig merkelig, det synes legene også. Det er jo veldig rart at vi begge skal bli rammet av kreft i så ung alder. Vi har begge god helse ellers. 

Brødrene har vært underlagt undersøkelser for genetiske mutasjoner, men uten at man fant noe. Det hele virker som en underlig tilfeldighet. 

 Pirvat
VELLYKKET OPERASJON: Eivind Vold ble kreftoperert 14. juni, dagen før 31 års dagen sin. Nå i august padler han over Skagerrak. Foto: Pirvat

At Eivind nå skal padle fra Danmark til Norge, er på ingen måte tilfeldig. Han ønsket å gjøre dette førte gang da han var 16 år gammel. Da ble han stoppet av sine foreldre. 

Da han var 23, kunne ingen stoppe ham. Natt til 20. august 2016 padlet han over fra Hirtshals i Nordjylland til Grimstad på imponerende, 11 timer og 42 minutter. 

Vil ha vind og bølger

Men rekorden ble slått.   

I 2022 padlet den da 46 år gamle Bent-Inge Bakke fra Søgne den samme strekningen på 10 timer og 18 minutter. Dette har Eivind Vold nå som mål å slå, grundig.

– Med optimale forhold kan jeg komme ned i 9 timer, eller under, sier Eivind Vold. 

Kajakken han skal bruke tilhører Knut Holmann, den mestvinnende norske sommerolympier etter krigen.  Den er smal, og veier beskjedne 8 kilo. 

– Er ikke den litt ustabil? Det kan jo bli røft utpå der? 

Padlet med nikkers og kjeks

– Joda, men litt vind og bølger vil jeg ha. Men man skal ha respekt for havet. Ting kan jo skje. 

Dette med å padle over Skagerrak er en greie for en håndfull padlere. Den første som gjorde det, var Sverre Wang. Sikkerheten var det så som så med i 1981. 

 Sara Aaroen Lien
MED NIKKERS: Sverre Wang padlet over Skagerrak i 1981. Foto: Sara Aaroen Lien

– Det var ganske slett planlegging. Jeg tror ikke jeg hadde redningsvest, og jeg padlet med nikkers. Jeg hadde med kjeks, Marie-kjeks, forteller i dag 64 år gamle Sverre Wang. 

– Jeg kunne jo ha blitt rent i senk av båter. Og når man ligger der og svømmer så... Men jeg var ung og uansvarlig, så det hjalp jo litt. Jeg endte opp i Risør etter 24 timer, sier han. 

Tidspress

Når Eivind Vold nå skal vinne tilbake rekorden, er tiden mer knapp. Han vet ikke, men han kan fremdeles ha kreft i kroppen.

– Etter at de tok ut svulsten, viste det seg at dette var en svært aggressiv form for kreft. Legene mener det kan ha spredd seg før operasjonen. Selv om det ikke har utviklet seg noen svulster, så kan jeg kanskje ha bare én kreftcelle i blodet nå. Det kan utvikle seg senere. 

 Sara Aaroen Lien
UT PÅ HAVET: Tirsdag 6. august padler Eivind Vold ut fra Hirtshals. Foto: Sara Aaroen Lien

Derfor skal Eivind Vold gjennom en tøff cellegiftkur om ikke lenge. Det haster litt med å få ta rekorden tilbake. 

– Ja, det er litt push nå. Det er på tide å sette i gang, for nå har jeg litt tidspress. 

Read Entire Article