Har tatovert norsk gjenglogo – dette vet vi om «Professoren»

1 month ago 38



Colombiansk politi mener nordmannen er sentral i et mektig internasjonalt nettverk. Tatovert på kroppen har 41-åringen logoen til Oslo-gjengen som plaget hovedstaden i årevis.

 Policía Nacional
PÅGREPET: Colombiansk politi har frigitt flere bilder av 41-åringen omtalt som «Professoren» og en annen mistenkt nordmann (50). Foto: Policía Nacional

Publisert 31.07.2024 18:30

Da mannen i 2008 ble dømt til ti måneders fengsel for en lang rekke lovbrudd, var det allerede hans femte domfellelse i en alder av 24 år.

For noen dager siden ble han pågrepet i Colombia, siktet for svært alvorlig narkotikakriminalitet.

Ifølge det spanske politiet, som den siste tiden har aksjonert hardt mot en rekke internasjonale nettverk, fungerer 41-åringen som et bindeledd mellom det største kartellet i Colombia og flere karteller i Mexico. 

Senest i desember 2018 ble 41-åringen i Borgarting lagmannsrett dømt til ett år og fem måneder i fengsel for oppbevaring av 1,15 kilo amfetamin og seks cannabisplanter som i tørket tilstand utgjorde 144 gram cannabis.

Rettssaken i lagmannsretten ble gjennomført uten at «Professoren» var til stede. 

Retten legger i dommen til grunn at han på dette tidspunktet befant seg på en ukjent adresse i utlandet, trolig i Iran. 

Young Guns-medlem

I tillegg til tyverier og narkotikalovbrudd er den iranskfødte nordmannen dømt for å bevisst å ha utpekt feil gjerningsperson i en alvorlig overgrepssak.

Både i avhør og i to rettsinstanser pekte han på den faktiske gjerningsmannens tvillingbror i et forsøk på å redde kameraten sin fra fengselsstraff. 

 Policía Nacional
VÅPEN OG KONTANTER: Politiet har frigitt bilder fra aksjonen som ledet til pågripelsen av to nordmenn. Foto: Policía Nacional

Mannen er dømt for trusler etter at han i 2009 ringte til en ansatt i et forsikringsselskap og sa han var medlem av Young Guns. Han truet med å sende 40 kamerater for å banke fornærmede dersom han ikke fikk viljen sin.

På bilder som er lagt frem i retten, poserer «Professoren» med en pistol sammen med Young Guns-leder Mohammed «Jeddi» Javed.

I flere av dommene mot 41-åringen peker retten på at mannen har hatt en sterk tilknytning til Young Guns. 

Ble rekruttert i fengsel

Mannens mangeårige forsvarer, advokat Abdelillah Saeme, sier til TV 2 at mannens straffehistorikk er helt uten betydning for saken der han nå er pågrepet. 

– Hvis du ser på dommene, så ser du at han ikke egentlig har hatt noen spesiell tilknytning til Young Guns, selv ikke på den tiden. Disse dommene ligger langt tilbake i tid, og han er ikke domfelt for veldig alvorlig kriminalitet, sier han. 

Ifølge TV 2s opplysninger har 41-åringen tatovert Young Guns-logoen. 

 Vidar Ruud / NTB
FORSVARER: Advokat Abdelilah Saeme har vært 41-åringens forsvarer i en årrekke. Foto: Vidar Ruud / NTB

Flere vitner har gjennom årene forklart at man må ha begått grov kriminalitet for å få være med i Young Guns.

«Professoren» har selv forklart i en rettssak for nesten 20 år siden at han ble rekruttert til Young Guns mens han satt i fengsel.

TV 2 er også kjent med at 41-åringen ble kjent med den tidligere gjengkriminelle Shahid Rasool da de to sonet i Ullersmo fengsel sammen på begynnelsen av 2000-tallet.

Bare mellom 2006 og 2008 beslagla Oslo-politiet over 70 våpen som var direkte knyttet til en pågående konflikt mellom Young Guns og den rivaliserende B-gjengen.

Angrep med finlandshetter

I 2009 ble han dømt til ett års fengsel for gjengkriminalitet i Oslo.

Denne gangen mente retten at han og fire andre medlemmer av Young Guns stormet inn i hjemmet til en mann midt på natten ikledd finlandshetter.

 Berit Roald / NTB
GJENGKRIG: På 2000-tallet ble Oslo tingrett evakuert etter at medlemmer fra Young Guns og B-gjengen barket sammen på tinghuset. Foto: Berit Roald / NTB

Mannen de oppsøkte, fikk en pistol rettet mot seg. Inne i leiligheten hans ble det også avfyrt to skudd, men det var ikke 41-åringen som skjøt, har vitner forklart.

Under rettssaken i 2008 nektet ikke «Professoren» for at han hadde en nær tilknytning til Young Guns.

Saeme har ikke fått innsikt i mistankegrunnlaget mot 41-åringen i Colombia.

– Han er helt uforstående til det som skrives om ham. Han mener ikke å ha gjort noe kriminelt, sier Saeme til TV 2.

Saeme ble oppringt at klienten sin da han ble pågrepet. Deretter fikk han en telefon etter at 41-åringen kom til et fengsel i Colombia.

– Han er pågrepet på en arrestordre fra Spania, og vi vet ikke hva siktelsen går i. Så langt har jeg bistått ham med å finne en lokal forsvarer i Colombia, og så blir det en prosess knyttet til utlevering.

Read Entire Article