Har planer for sikring av ambassaden i Libanon

1 month ago 23



UD til TV 2:

Sikkerhetssituasjonen i Libanon forverres. Ambassadene til flere land, inkludert Norge, har nå planer klare i tilfelle situasjonen forverrer seg.

 Mohamed Azakir / Reuters / NTB
BEIRUT: Slik ser Beirut ut tirsdag morgen. Frykten for at byen kan rammes av israelske angrep øker. Foto: Mohamed Azakir / Reuters / NTB

Publisert 30.07.2024 16:06

I lys av de økende spenningene i regionen, har flere utenlandske ambassader i Libanon begynt å fremme planer for å ivareta egen sikkerhet, melder flere israelske og libanesiske medier.

Det gjelder også den norske ambassaden i hovedstaden Beirut.

– Ambassaden har planer for ivaretakelse av egen sikkerhet ved en potensiell forverring av sikkerhetssituasjonen, sier pressetalsperson for Utenriksdepartementet (UD), Mathias Rongved, til TV 2.

Han understreker at situasjonen i Libanon er alvorlig og raskt kan forverres ytterligere. UD vil ved en forverret situasjon ha svært få muligheter til å gi bistand til norske borgere.

– Vi har i lengre tid rådet norske borgere i Libanon til å forlate landet, understreker Rongved.

UD sa til TV 2 mandag at rundt 100 norske borgere befinner seg i Libanon nå, men at det reelle antallet trolig er høyere. Ken-Tore og Rima var blant de norske borgerne som er i Libanon.

 Privat
I LIBANON: Norske Rima og Ken-Tore Saade Eriksen er i Libanon. Foto: Privat

Tirsdag har UD oppdatert reiserådet for landet.

– Dersom du, på tross av reiserådet om å forlate landet, fortsatt befinner deg i Libanon, bør du gjøre grundige vurderinger av og planlegge for egen sikkerhet. Utreisemulighetene kan reduseres eller opphøre på kort varsel, heter det i det oppdaterte rådet.

Andre land har iverksatt evakueringsplaner. Deriblant Finland, som bekrefter til kringkasteren Yle at minst 200 finske soldater i de fredsbevarende styrkene i Libanon skal evakueres, dersom situasjonen tilsier det.

Disse tiltakene kommer som svar på den forverrede sikkerhetssituasjonen, hvor risikoen for en fullskala regional krig har økt betydelig.

Hizbollah i konstant beredskap

Etter at tolv barn og unge ble drept i et angrep mot Majdal Shams på de israelskokkuperte Golanhøydene lørdag, venter man nå i spenning på hvordan Israel vil besvare angrepet.

 Leo Correa / AP Photo / NTB
DREPT: Tolv barn og unge ble drept. Nå hedres de med en minnemarkering i Majdal Shams. Foto: Leo Correa / AP Photo / NTB

Israel mener det er Hizbollah som står bak angrepet, men de nekter for å ha noe med det å gjøre.

Professor i Midtøsten-studier ved Universitetet i Oslo (UiO), Bjørn Olav Utvik, sier til TV 2 at det er merkelig dersom Hizbollah står bak angrepet.

– Den byen og de ungdommene som ble rammet er fra den okkuperte arabiske befolkningen, så hvis Hizbollah skulle valgt et mål ville det neppe vært Majdal Shams, sier han.

Han erkjenner likevel at det kan ha vært en Hizbollah-rakett som kom på avveie, og at militsgruppen ikke vil vedkjenne seg det.

Vestlig og israelsk etterretning sier at mye tyder på at angrepet kom fra Libanon. Hizbollah er også i konstant beredskap for israelske represalier etter angrepet.

 Bilal Hussein / AP Photo / NTB
I BEREDSKAP: Hizbollah forbereder seg på å svare på israelske angrep. Her fra en begravelse tidligere i juli. Foto: Bilal Hussein / AP Photo / NTB

En representant for den libanesiske militsgruppen sier til Al Jazeera tirsdag formiddag at de er forberedt på å besvare ethvert israelsk angrep.

– Fiendens begrep om et begrenset angrep betyr ingenting for oss fordi det er en aggresjon uansett omfang, sier talspersonen.

Talspersonen avviser oppfordringene om ikke å svare på israelske angrep. Han truer med å angripe militære installasjoner i Haifa, Golanhøydene og Ramat David som svar på en eventuell israelsk aksjon.

– En bakkeinvasjon av Libanon vil motivere oss til å tråkke over grensen på israelsk jord for første gang. Den amerikanske støtten til fienden overrasker oss ikke, for de har tidligere støttet deres folkemord i Gaza, understreker talspersonen.

Utvik sier at dersom Israel angriper hovedstaden Beirut, vil man risikere å se Hizbollah-angrep mot Tel Aviv.

 Ariel Schalit / AP Photo / NTB
HIZBOLLAH I TEL AVIV: En plakat i Tel Aviv viser Hizbollah-sjef Hassan Nasrallah. Foto: Ariel Schalit / AP Photo / NTB

– Men mest sannsynlig får vi ikke israelske angrep i en slik skala at det blir en fullskala krig nå, tror professoren.

I kulissene jobbes det nå på spreng for å unngå en slik krig.

– Kommer an på hva Netanyahu vil

Grunnet den spente situasjonen har ambassadene, som representerer en rekke vestlige og arabiske nasjoner, oppfordret sine borgere til å forlate landet og ta forholdsregler for egen sikkerhet.

Samtidig pågår det intense diplomatiske forsøk fra flere internasjonale aktører for å overbevise aktørene i regionen om å moderere deres reaksjoner på de siste hendelsene.

– Det pågår nå, tror jeg, intense samtaler mellom den libanesiske regjeringen, Hizbollah, Israel, og USA, forklarer Utvik.

Han tror samtalene innebærer en forståelse av at Israel skal angripe, men at man forsøker å skalere det ned.

 Ole Enes Ebbesen / TV 2
OPP TIL NETANYAHU: Professoren mener det er Netanyahu som må avgjøre hvor stort Israels svar til Libanon blir. Foto: Ole Enes Ebbesen / TV 2

– Men det kommer helt an på hva Israels statsminister Benjamin Netanyahu vil. Han vil gjerne vise styrke, sier professoren.

Utvik forklarer at det spekuleres i at Netanyahu ønsker en forlenget krig, fordi han helst ikke vil møte virkeligheten som kommer etter krigen.

– En virkelighet der han risikerer å tape et valg, poengeter han.

Det gjenstår å se hvordan situasjonen vil utvikle seg, men det er tydelig at både lokale og internasjonale aktører jobber intensivt for å forhindre en eskalering.

– Jeg tror det i så fall holder seg innenfor rammen av en krig mellom Israel og Hizbollah dersom det skulle komme en opptrapping, konkluderer Utvik.

Read Entire Article