Har noen i Ap tenkt på at det kanskje er politikken deres i regjering folk ikke liker?

1 month ago 31


SmartFishFarm - Automatic
SkyRadio.no
Only 2891 Cars build. New price was from about. €510.000 VIN: WACZZZ8CZSZ000164



KOMMENTAR: Har noen i Ap tenkt på at det kanskje er politikken deres i regjering folk ikke liker?

Flere i Ap har denne uken sagt at de mener Jonas Gahr Støre bør gå av som Ap-leder. Noen har foreslått at Tonje Brenna bør ta over. Foto: Terje Pedersen / NTB
  • Hilde Øvrebekk

Publisert: Publisert:

For mindre enn 20 minutter siden

iconKommentar

Dette er en kommentar. Kommentarer skrives av Aftenbladets kommentatorer, redaktører og gjestekommentatorer, og gir uttrykk for deres egne meninger og analyser.

Mandag viste TV2s siste meningsmåling at Arbeiderpartiets oppslutning var på 16,5 prosent. Også de siste meningsmålingene viser lignende tall.

Hvis det tidligere var krise i Ap, er det vel nå katastrofe. Og partiet synes å nærmest rakne fra innsiden. Etter at Trond Giske ble valgt inn på topp på Sør-Trøndelags stortingsliste i helgen, kom det flere utmeldelser. Mandag ble det klart at også to profilerte lokale Ap-topper – Siv-Len Strandskog og Marianne Gudmundsson – hadde meldt seg ut av partiet.

Avgang for Støre?

Både sentralt og på fylkesnivå pågår det diskusjoner om det er Jonas Gahr Støre som bør lede partiet inn i neste stortingsvalg, ifølge flere medier. Flere mener han bør gå før landsmøtet til våren.

Men er dette bare en siste krampetrekning? Er dette, som mange antyder, det siste grepet man nå kan ta for å prøve å redde stumpene av Ap? Er det å bytte ut Støre det som virkelig skal til for at partiets oppslutning plutselig skal ta seg opp?

«Jeg leser situasjonen som at jeg har tillit til å gjøre jobben. Jeg er lederen, og jeg tar ansvaret. Og det er et spesielt ansvar som hviler på meg når vi har så dårlige tall», sa Støre på NRKs Politisk kvarter tirsdag morgen.

Støre tar altså ansvar ved å bli sittende. Det er ikke den første gangen han har gjort dette. I 2021 var det Ap-veteran Thorbjørn Berntsen som sa at partiet måtte ha en åpen debatt om det var Støre som var den som kunne gi partiet høyest oppslutning i valget den høsten.

I dag vet vi alle hvordan det gikk. Støre og Ap, godt hjulpet av et populistisk Senterparti, misnøye med Solberg-regjeringen og et løft i oppslutningen, vant valget og sitter nå med regjeringsmakten.

Alternativet

Ledelsen er og har helt klart vært en del av problemet. At partisekretær Kjersti Stenseng ennå sitter i ledelsen, er det for eksempel mange som stusser på.

Men hva er alternativet? Nestleder Tonje Brenna blir lansert av flere som en kandidat til å ta over som både statsminister og partileder. Brenna er kanskje populær innad i Ap. Men er hun det utad, blant velgerne? Neppe. Brenna blir av mange sett på som en politisk broiler som verken har utdannelse eller arbeidserfaring.

Og som politisk redaktør Kjetil Alstadheim i Aftenposten sa på Politisk kvarter: Brenna har knapt et stempel i passet.

Skal hun ha tyngden til å representere Norge i alle mulige internasjonale settinger?

Er det så lurt å sette inn en partileder som velgerne som enten har hoppet over til Frp eller som sitter på gjerdet, ikke kan identifisere deg med i det hele tatt? Ap bør ikke avskrive denne velgermassen.

Og hvem andre har de?

Lyttende

Det er blant annet disse velgerne Giske har klart å fange. Det kan sies mye om Giske, han er ikke akkurat en samlende person for partiet.

Men han vet hvordan han skal snakke et språk som er gjenkjennelig, og han snakker om saker folk er opptatt av. Om han virkelig får gjort noe med disse sakene, er en helt annen historie. Men folk føler at de blir sett og lyttet til.

Det samme gjelder for kunnskapsminister og tidligere ordfører Kari Nessa Nordtun, som treffer folk på en annen måte, og som lytter og skjønner hvilke saker som er viktige for folk. I Stavanger i fjor fikk Ap en oppslutning på 32,1 prosent.

Støre mener selv at partiet fører en god politikk for folk, men det nytter ikke å fortelle folk om den gode politikken hvis folk ikke synes at politikken virkelig er god. Når avstanden mellom makten og folket blir for stor, og når folk ikke oppfatter at den politikken som føres er god for dem, vil oppslutningen bare fortsette å falle.

Melkøya

Statsministeren var denne uken i Finnmark. Det har tradisjonelt vært en Ap-bastion, men på de siste meningsmålingene er Frp nå største parti i fylket.

Folk i Finnmark sier at beslutningen om å elektrifisere Melkøya er en sak som har fått folk til å vende Ap ryggen. Støre, derimot, mener det er sammensatte årsaker, knyttet til sammenslåingen med Troms, oppløsningen, fiskeri og priser.

Innbyggerne i Finnmark frykter at elektrifiseringen vil gi økte strømpriser og uønsket utbygging av vindkraft i reindrift-områder.

«Jeg tror at innbyggerne vil se at vi skal bygge fremtiden. Nå er det opp til oss å forklare hvorfor Melkøya og kraftutbygging er viktig», svarte Støre.

Dette er bare ett eksempel på hvordan ledelsen virker i utakt med vanlige folk og lokale Ap-politikere. Ledelsen virker å undervurdere hva ulike prioriteringer og beslutninger betyr for folk.

Nytt parti?

I april la nestleder Jan Christian Vestre fram partiets strategi for hvordan de skal bli «et fornyet parti», og vinne valget igjen i 2025 for landsstyremøtet.

«Da må vi endre oss. Vi må igjen være det partiet som er like relevant for folk, om de bor i byen eller på bygda, om de jobber i privat eller offentlig sektor, er unge eller gamle», sa Vestre.

Lite har endret seg siden da. Problemet er at ledelsen og apparatet rundt dem rett og slett ikke synes å forstå at folk ikke liker den politikken Ap nå fører i regjering, enten det er på reverseringer, energipolitikk, næringspolitikk eller annen politikk.

Det er ikke mye som tyder på at dette kommer til å endre seg, selv om Ap bytter ut Støre.

Med den oppslutningen vi ser i dag, ser det ut som at Ap vil gå på enda en smell neste valg. Dersom partiet bytter ut leder nå, er det denne nye lederen som vil måtte håndtere dette nederlaget.

Det er nok derfor taktisk mye smartere å la Støre sitte ut den tiden, sånn at partiet får bedre tid til å finne en ny leder som kan finne fram til en politikk som bedre treffer vanlige folk, og som klarer å se hvem velgerne er og hva de vil ha fra et arbeiderparti.

Én ting Ap kan, er å rote det til for seg selv.

Publisert:

Publisert: 3. desember 2024 10:53

Kommentator Hilde Øvrebekk

Read Entire Article

Live Support is offline. Click Here to leave a message