Har du husket å levere skattemeldingen?

2 weeks ago 20



I år har skatteetaten sendt ut omtrent 5,1 millioner skattemeldinger for året 2023.

Dagen før fristen for å levere skattemeldingen tilbake går ut har 2,8 millioner nordmenn gjort det.

Totalt 4 millioner har åpnet den.

Dersom du ikke leverer skattemeldingen din selv, blir den levert automatisk ved midnatt tirsdag. Da godtar du også at innholdet Skatteetaten har lagt inn på forhånd er korrekt.

De baserer tallene på tidligere skatteoppgjør, anslag på lønnsvekst og renteutvikling, men det betyr ikke at alt stemmer.

– Det man bør gjøre er å gå gjennom og se om tallene som er forhåndsutfylt er riktige, og så bør man tenke etter om det er noe som ikke står der, men som burde vært med. Det kan være både inntekter og fredag.

Det sier Rolf Lothe, fagsjef i Skattebetalerforeningen.

Rolf Lothe, fagsjef i Skattebetalerforeningen

Foto: Hans Kristian Thorbjørnsen / Skattebetalerforeningen

Ditt ansvar at innholdet er riktig

Du har nemlig selv ansvar for at innholdet i skattemeldingen er korrekt. Viser det seg at du har rapportert inn feile tall, kan det få konsekvenser.

I verste fall risikere å betale mer skatt enn nødvendig, eller bli pålagt å betale mer enn du i utgangspunktet skulle i tilleggsskatt.

– Unndrar du deg regelverket, løper du alltid en risiko for å bli fulgt opp. Skatteetaten kan ilegge tilleggsskatt dersom du gir feil opplysninger i skattemeldingen, sier divisjonsdirektør i Skatteetaten Marta Johanne Gjengedal.

De fleste får skatteoppgjøret mellom april og juni, mens noen må vente til høsten. Uansett får alle skatteoppgjøret sitt før 1. desember.

Hvis du ikke leverer skattemeldingen før fristen, eller har restskatt, får du skatteoppgjøret ditt tidligst i juni.

Bilde av Marta Johanne Gjengedal

Marta Johanne Gjengedal er divisjonsdirektør i Skatteetaten.

Foto: Skatteetaten

Kan få utsatt frist

Dersom du ikke har sjekket skatten før i siste liten, men ønsker å undersøke opplysningene nærmere, kan du be om utsettelse.

– Det gjør man elektronisk på skatteetaten.no, og det får man automatisk, så det er veldig enkelt. Da får man en måneds utsettelse, og det er lurt å gjøre hvis man ikke får sjekket det skikkelig, sier Lothe.

Skulle du imidlertid oppdage at du har glemt noe etter du har levert skattemeldingen og fristen har gått ut, kan du gjøre endringer i inntil tre år etter leveringsfristen.

– Da vil du få et nytt skatteoppgjør basert på de nye opplysningene, sier Gjengedal.

Publisert 30.04.2024, kl. 08.24

Read Entire Article