Har du dette på loftet, bør du selge det nå

16 hours ago 4



Flere ting som kanskje støver bort hjemme, er ettertraktet hos andre på bruktmarkedet.

 Adobe Stock
GAMLE MØBLER: Det kan lønne seg å sjekke de gamle møblene man har stående. De kan være verdt mer enn du tror. Foto: Adobe Stock

Publisert 26.12.2024 12:36

Vi nordmenn liker å fornye rom i huset og gi det et nytt uttrykk med utskiftning av møbler og interiør.

Mye av det vi ikke trenger lenger blir ofte kastet, eller stuet bort et sted hvor det samler støv.

Men dersom man tar en opprydning på loftet eller i boden, kan man sitte på skatter som er av stor verdi.

Nordisk design i vinden

Camilla Behrer fra Bukowskis, et auksjonsfirma for kunst og antikviteter med hovedkontor i Stockholm, forteller at møbler og interiørdesign fra midten av 1900-tallet lenge har vært ettertraktet.

Nordiske design har så langt vært rimelig i forhold til internasjonale design, men det er også andre grunner til at det er populært.

– Jeg tror mange opplever at gjenstandene blir mer interessante når de settes inn i en historisk sammenheng. Mer kunnskap bygger også et grunnlag for et samlermarked, sier Behrer, som er sjef for design i auksjonsfirmaet. 

Hun er også spesialist på moderne og samtidens kunsthåndverk og design.

 Bukowskis
NORDISK: Camilla Behrer fra Bukowskis forteller at møbler fra 1900-taller er veldig populært – spesielt nordisk design. Foto: Bukowskis

– Svensk belysning er et eksempel på et område som inntil helt nylig var nesten helt uutforsket, legger hun til.

Bukowskis har blant annet hatt auksjoner der lamper fra designeren Carl-Axel Acking har gått for en pris rett over 240.000 og 270.000 norske kroner.

Ifølge Behrer kan sjeldne vintageeksemplarer noen ganger nå uventet høye sluttpriser. Et skap fra Svenskt Tenn, kalt «Apeskapet», satte blant annet rekord da det ble solgt for 4,6 millioner svenske kroner.

 Bukowskis
LAMPEDILLA: Svensk belysning har blitt populært først de siste årene. Denne lampen fra Carl-Axel Acking ble solgt for over 240.000 kroner på auksjon. Foto: Bukowskis

Glass og keramikk

Det er også flere andre ting du kan lete etter hjemme som kan ha en stor verdi. Glass og keramikk er det blant annet stor samlerinteresse for.

– Ariel- og ravennaglass fra Orrefors er ettertraktet, eller skulpturell keramikk av noen av de første skandinaviske designerne som for eksempel Axel Salto, Wilhelm Kåge, Stig Lindberg eller Birger Kaipiainen, sier Behrer.

Bukowskis har tidligere solgt glass og vaser fra Orrefors for mellom 40.000 til 100.000 kroner.

Behrer tror at skandinavere har blitt mer bevisst de siste 20 årene på at det de har hjemme kan ha en verdi. 

 Bukowskis
ETTERSPURT: Glass fra Orrefors er populært på bruktmarkedet nå. Dette er en ariel glassvase som ble solgt for godt over 40.000 kroner. Foto: Bukowskis

Hun trekker frem at resirkulering har blitt mer og mer populært, samt at man også lettere kan søke etter informasjon om gjenstandene digitalt.

Men dersom du har furumøbler av en spesiell sort hjemme, anbefaler hun deg å ta en ekstra god titt før du eventuelt kaster det på dynga eller gir det bort.

– Jeg har imidlertid hørt mange historier, for eksempel om verdifulle furumøbler fra Nordiska Kompaniet som opp gjennom årene har blitt kastet eller satt fyr på, sier hun og fortsetter:

– Det er ikke så rart, siden det meste har vært umerket og mange har ikke forstått verdien av møblene. Mye av designet, som i dag går for store summer på auksjon, var ganske lavt verdsatt for ikke så mange år siden.

– Vil ha hjem med kontraster

Journalist Benedicte Wessel-Holst, som står bak podkasten «Interiørrådet» sammen med Tone Kroken, forteller at antikvitetsmarkedet er styrt av svingninger. 

 Yvonne Wilhelmsen
TIDKREVENDE: Benedicte Wessel-Holst forteller at det tar tid å bygge et hjem. Foto: Yvonne Wilhelmsen

Hun forteller at furumøbler er i vinden igjen nå, i tillegg til tepper fra det svenske merket Layered, samt norske antikviteter og norskproduserte møbler fra 50-, 60- og 70-tallet.

En annen hit innen interiør viser at mange ønsker seg vekk fra det som er masseprodusert: Nemlig rosemalte bondeantikviteter.

– Det tror jeg også man kommer til å se litt mer av, ettersom interessen for norsk dekorasjonskunst er økende, sier hun.

Wessel-Holst har selv kjøpt et gammelt skap fra 1810 til rundt 4000 kroner på Finn, som er dekorert med maling:

– Jeg trodde ikke at jeg skulle kjøpe det, jeg er litt overrasket selv, men det var Dagny Thurmann Moe i KOI som brukte skapet som et eksempel på hvilke skatter som ligger på Finn i denne kategorien, og da ble jeg overbevist, sier hun og ler.

Hun tror det er flere årsaker til at nettopp dette er populært nå.

– Jeg tror mange er mer interessert i å ha et hjem med flere kontraster, og særlig gjenstander med en historie, forteller hun.

– Man har ikke lyst til å ha et hjem hvor alt er anskaffet samme år. Et hjem tar tid å bygge, og miksen av gammelt og nytt skaper et spennende og mer personlig uttrykk.

Wessel-Holst forteller at svenskene og danskene har veldig høy selvtillit på sin møbel- og stilhistorie, og har lenge hatt en etablert interesse for sine signaturepoker.

Norge har ikke alltid hatt helt den samme selvtilliten:

– Men så ser man med fornyet blikk på en del av det som er produsert her også. At vi ikke bare ser etter danske og svenske antikviteter, men at man også får en interesse for sin egen kulturhistorie.

 Privat
FARGERIKT SKAP: Dette dekorerte skapet kjøpte Benedicte Wessel-Holst brukt på Finn. Foto: Privat

De fleste har dette hjemme

Nå kan det også være lurt å selge unna  enkelte møbler fra Ikea som du ikke lenger bruker.

På topplista over de hundre mest brukte søkeordene innen «møbler og interiør» på Finn Toget, dukker det nemlig opp en rekke produkter fra Ikea.

– Det er særlig produktseriene Malm, Pax, Billy, Nordli og Metod vi ser at mange søker etter. Så har du et slikt produkt hjemme, som du ikke trenger, er det gode muligheter for å få solgt det på Torget, sier kommunikasjonsrådgiver i Finn, Adéle Cappelen Blystad.

I tillegg søker flere også etter Ikea Vintage, Hemnes og Kallax.

 Caroline Roka
IKEA-FEBER: Nordmenn søker stadig etter Ikea-produkter på bruktmarkedet til Finn, ifølge kommunikasjonsrådgiver Adéle Cappelen Blystad. Foto: Caroline Roka

Det har blitt gjort nesten to millioner søk etter Ikea-produkter på Finn i 2024, men dette er ikke det eneste folk søker etter.

– Andre populære produkter og merkevarer innenfor møbel- og interiørsegmentet er Slettvoll, Bolia, Stressless, Montana, Halvor Bakke, Hay, Le Creuset og Louis Poulson, sier kommunikasjonsrådgiveren.

Ifølge Cappelen Blystad er det høy aktivitet i bruktmarkedet nå. Den gjenstanden som topper søkehistorikken år etter år, er en gjenstand de fleste har stående hjemme:

– Hittil i år har det blitt gjort over fem millioner søk etter sofa på vår markedsplass, forteller hun.

Read Entire Article