Har de Norges korteste 17. mai-tog?

6 hours ago 3



Kortversjonen

  • Barnetoget på Grua blir kort. Det er satt av et kvarter til å gå 650 meter.
  • Trebarnsmor Charlotte kaller det «trist, tragisk og flaut».
  • 17. mai-komiteen forklarer avkortet rute med et travelt og aldrende korps, mindre lokal frivillighet, færre tilskuere og svak korpsrekruttering.

For mange er barnetoget en tålmodighetsprøve, med gnagsår, svette sko, altfor varm bunad og slitne barneføtter.

Men for innbyggerne på Grua, et tettsted i Lunner kommune, blir årets paradegren en kortvarig affære:

650 meter og 15 minutter.

– Flaut

– Da jeg leste det, tenkte jeg at det måtte være tull. Det må jo være verdens korteste rute, sier trebarnsmor Charlotte Olsen Becsan til VG.

Hun har selv barn som skal delta i årets barnetog, og er skuffet over at det kun er satt av et kvarter til årets barnetog, fra avgang til ankomst.

Strekningen tar ni minutter å gå i vanlig tempo, ifølge Google Maps.

 Google Maps9 MINUTTER: Her er ruten barnetoget skal gå, fra Grua kirke til Grua skole. Ifølge Google Maps kan ruten fullføres på ni minutter med vanlig gange. Foto: Google Maps

– Dette skal være barnas dag! Det er trist, tragisk og flaut, sier Becsan.

Se komitélederens svar lenger ned i saken.

Vurderer andre steder

I fjorårets program var det satt av en halvtime og ruten var noe lenger.

– Jeg har en gutt på fire som skal gå i toget, og som har ventet på 17. mai siden i fjor. Han kommer til å bli overrasket over at han ikke skal gå samme runden. Jeg håper ikke dette blir en ny trend. Da må vi vurdere å dra andre steder på 17. mai.

 Privat«BARNAS DAG»: – Noe av det som er stas for barna, er å øve til toget og ha generalprøve før den store dagen. Da forstår man at barna kan bli skuffet, sier Charlotte Olsen Becsan, som har jobbet i barnehage i flere år. Her med sønnen Dennis. Foto: Privat

– Det er mange barn som gleder seg til å gå i tog, også er det dette vi får. Det er tragisk og stusslig. Man kunne like godt droppet det. Det er ikke noen vits for tilskuere å møte opp og se på heller, når det ikke er et ordentlig tog, sier Becsan.

«Aldrende korps»

17. mai-komiteen svarer flere skuffede innbyggere på Facebook, og forklarer den korte ruten med at de blant annet vil «imøtekomme ønsker fra et aldrende korps».

 Privat.BARNETOGET I FJOR: Charlottes mann Jørgen Becsan og sønnen deres Dennis. Foto: Privat.

De samme to korpsene skal også rekke å marsjere i Lunner og på Harestua den samme formiddagen, og tar buss fra barnetog til barnetog til seniorsenter.

Det har Becsan forståelse for, men hun hadde håpet komiteen skulle komme med noen alternative løsninger.

 PrivatVIL HA MER: – Vi er kjempeheldige som har skolekorpset, sier komitéleder Karianne Berge. Innbyggerne på Grua vil gjerne ha enda mer korps og lengre barnetog. Foto: Privat

– Hva slags tiltak foreslår du?

– Vi kunne leid inn andre korps fra nærområdene. I fjor var det ikke musikk hele veien, men da tok en far ansvar og spilte musikk fra kassesykkel, sier hun.

 PrivatSYKKELKORPS: En lokal ildsjel tok sykkelen fatt og gledet fjorårets togdeltagere med korpsmusikk. Foto: Privat

– Fullstendig sjokk

Også Linda Therese Mikkelsen reagerer. Hun er tidligere skolekorpsdirigent på Grua.

– Jeg fikk fullstendig sjokk. Tenkte det må være feil! Skal de gå 650 meter? Det er ned bakken, liksom.

 Privat«TRIST OG KOMISK»: – Det mange barn som ønsker å vise frem finstasen sin, også varer det ikke mer enn ned bakken. Jeg synes det er trist og komisk, sier Linda Therese Mikkelsen. Foto: Privat

Det vil være opptil 200 deltagere i barnetoget på Grua, med korps, skole og barnehager.

Mikkelsen har selv hatt flere av elevene i musikkundervisning, og jobbet for å få barn og unge inn i det lokale skolekorpset. På nasjonaldagen slås dette sammen med Hadeland janitsjar, et tradisjonsrikt korps med en noe eldre profil.

Er 650 meter for kort for et barnetog?aJa, altfor kort!bNei, det er ikke lengden det kommer an på.cDet spørs ...

– Altfor lett løsning

– At de blir slitne, skjønner jeg. Jeg har vært 17. mai-arrangør selv, og forstår hvor vanskelig det er å organisere noe her, men dette er en altfor lett løsning for komiteen. Jeg måtte le litt.

 PrivatKORPSENTUSIAST: Hun er fløytist, klarinettist og tamburmajor. Selv skal Linda Therese Mikkelsen marsjere med sitt eget voksenkorps i Oslo. Foto: Privat

– Ikke en trist og tragisk dag

Leder av 17. mai-komiteen på Grua skole, Karianne Berge, synes det er leit at innbyggere på Grua reagerer på denne måten.

– Jeg tror ikke det blir en trist og tragisk dag. Det blir jo tog, og jeg tror det blir et kjempefint tog. Med korps hele veien, sier hun til VG.

Og det var ingen enkel beslutning å avkorte ruten.

 PrivatHAR TRUA PÅ GRUA: – Korpset er slitne. De strekker seg så langt de kan og gjør en kjempeinnsats hvert år, så det er kjempesynd at de ikke møter mer forståelse, heder og ære fra folk, sier komitéleder Karianne Berge. Foto: Privat

– Det er fallende barnekull, færre foreldre som hjelper til og korpsrekrutteringen er svak. Det er rett og slett vanskelig å arrangere 17. mai. De to korpsene vi har, spiller i seks timer, og busses fra sted til sted. De orker ikke å gå den runden som de har gått før. Det er heller ikke så mange voksne som vaier med flagg langs slutten av ruten lenger.

– Hva med de foreslåtte alternativene til musikk og forlenget tog?

– Kassesykkel med musikk var vi innom, det var en kreativ løsning på kort varsel, men det var ikke så mange som hørte musikken i fjor, boomblaster på sykkel er ikke så effektivt.

– Gjør så godt vi kan

Liv Bente Kildal er styreleder for Hadeland janitsjar, det «aldrende korpset».

– Det er mange hos oss som er nærmere 75 år og det sier seg selv at helsen ikke er som den var. 17. mai er en kjempeutfordring for oss. Jeg har måttet jobbe de siste årene for at vi i det hele tatt stiller. Disse reaksjonene kan gjøre at dette er siste året vi går, frykter hun.

– Det blir jeg veldig lei meg for. Vi gjør absolutt så godt vi kan.

 Sparebank 1KORPSENTUSIASTER: – Jeg har et ekstremt korpshjerte. Min oppfordring er å sette ekstra pris på de unge som går i korps, anerkjenn den jobben de faktisk gjør, sier styreleder i Hadeland Janitsjar Liv Bente Kildal (til høyre). Med nestleder Laila Grønbakken til venstre. Foto: Sparebank 1

Kildal har selv ofret mye for sine 50 år i korps og barnetog.

– Jeg har valgt bort barn og barnebarn denne dagen, for å kunne spille. Det er så lett å kritisere. Mange steder i Norge har de ingen korps. Vi må prioritere dette i kommunene og få korps inn igjen i skolen, sier hun engasjert.

Bilde av Harald TyrdalHarald Tyrdal

Ordfører i Lunner kommune

– Korpsrekruttering er en generell utfordring i hele Norge. Vi har bevilget en årlig sum for å styrke rekrutteringen lokalt. Det er synd hvis korpsaktiviteten dør litt ut, det vil vi ikke, sier Lunner-ordfører Harald Tyrdal (Ap), som skryter av ekstrem dugnadsånd på Grua, og mener årets struping av barnetoget må handle mer om praktiske årsaker enn om lokal frivillighet.

Spiller litt alle steder

– Vi kunne sikkert gått den vanlige ruten også, vi har ikke hatt noen sterke meninger om dette, sier Grethe Engen, styreleder i skolekorpset i Lunner.

– De korpsene som finnes, klarer ikke å tilfredsstille alles ønske om korps. Derfor spiller vi litt alle steder, i stedet for mye ett sted. Det er vi ikke mange nok til, dessverre. Men vi gleder oss til 17. mai og er fornøyd med at det blir tog, sier hun.

Les også: Åpnet opp om 17. mai-press: Fikk uventet invitasjon

 17. mai på Grua skoleFRA KIRKEN TIL SKOLEN: Det vil være opptil 200 deltagere i barnetoget på Grua, med korps, skole og barnehager. Foto: 17. mai på Grua skole

Basert på frivillighet

Komitéleder Karianne Berge peker på at dette er noe hun og korpsene og mange andre gjør helt frivillig og helt gratis.

– Vi bruker all fritiden vår på å gjøre det beste for ungene våre, og det er kjempevanskelig å få rekruttert foresatte. Jeg tar denne, men hvis responsen til frivillighet er kjeft, er jeg redd enda flere kvier seg for å bidra.

Les også: 17. mai-været: Opp mot 20 grader

VG har skrevet om fire skoler i Grimstad kommune som dropper barnetoget etter at politikerne har bestemt at lærerne ikke får betalt for å gå med elevene.

Heller ikke på Grua får lærerne betalt for å gå i barnetog.

– Alt er foreldredrevet. Og det var ikke med lett hjerte vi kuttet ruten, eller fordi vi ikke gidder å gå mer. Hvis det er veldig mange knuste hjerter, går det også an å endre neste år, da er det ny komité. Men vi må ta høyde for at tidene forandrer seg.

– Tror du det er Norges korteste barnetog?

– Det er lett å si, men det aner jeg ikke. Men jeg kan si at vi skal gå sakte, vi kommer til å bruke et helt kvarter.

Read Entire Article