Håndballgutta knuste Frankrike: – Wow! For en prestasjon

1 month ago 22

(Frankrike – Norge 22–27) I et eventyr av en håndballkamp satte det norske herrelandslaget regjerende OL- og EM-vinner Frankrike på plass.

1 av 6Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

Publisert: 29.07.2024 20:29 | Oppdatert: 29.07.2024 20:58

Seieren er en milepæl for det norske landslaget som har gått fra skuffelse til skuffelseskuffelse til skuffelse6.-plass VM 2021, 7.-plass OL 2021, 5.-plass EM 2022, 6.-plass VM 2023, 9.-plass EM 2024. siden EM-bronsen i 2020.

– Wow! For en prestasjon Norge leverer i dag, sier Ole Erevik som ekspert i Max’ OL-studio.

Keeper Kristian Sæverås førte an i en seier som bare kan beskrives med ett ord her i Paris: Magnifique!

– This is a crazy game, kommenterte arenaspeakeren helt mot slutten.

Frankrike tapte også åpningskampen for Danmark. Nå åpner det seg en mulighet for å bli blant de to beste i gruppen og dermed få «enklere» motstand i kvartfinalen i Lille i neste uke.

– Vi spiller en helt sinnssyk god forsvarskamp i dag. Det er en deilig følelse å slippe inn kun 22 mål mot et fullspekket fransk lag. Vi skal også ta av oss hatten for Sæverås i dag, sier linjespiller Petter Øverby til VG.

– Dette var den første reelle testen etter et elendig EMelendig EMNorge endte på 9.-plass. på hvor Norge står. Og de leverer på et fantastisk nivå, fortsetter Erevik.

Harald Reinkind satte inn Norges 27. og siste mål.

– Før kampen får jeg gåsehud av den franske nasjonalsangen før vår egen – for jeg vet det blir et sinnssykt trøkk, og det var det fra start. Vi legger grunnlaget i førsteomgang. Vi kriger steinhardt, står bra bakover og Sæverås står fantastisk i mål, sier Reinkind til VG.

Harald Reinkind

31 år, høyreback for Norge og Kiel.

Norge – styrt av den 23-årige kometen Tobias Grøndahl – kan plutselig være på vei mot en uventet OL-medalje.

Kampen startet på det mest fantastiske for Norge.

En sånn flyt har landslaget ikke vært i de siste fire årene.

Fem minutter før pause ledet Norge med utrolige fem mål. Hele arenaen gned seg i øynene.

Forsvarsspillet var noe nær perfekt styrt av Petter Øverby, Magnus Gullerud Christian O’Sullivan, Vetle Eck Aga og Harald Reinkind. Bak dem gjorde Kristian Sæverås de redningene som skulle til – etter at Torbjørn Bergerud ble tatt ut av startoppstillingen rett før start.

Resultatet var at Kristian Bjørnsen kunne feire sin landskamp nummer 200 med tre kontringsmål før pause.

Målvakt Kristian Sæverås kom inn på laget rett før kampstart og svarte med redninger. Foto: Fredrik Varfjell / NTB

Tobias Grøndahl spilte det franske forsvaret rett av i starten. De franske stjernene skulle kjenne ham godt fra Elverum i Champions League, men det så ikke ut som de hadde lært stort. Den norske kometen feide inn tre av de fem første målene.

– Han leker med Frankrike nå, mente Max-ekspert Ole Gustav Gjekstad.

Så ble han fulgt opp av Simen Lyse. Kolstads OL-debutant, med den franske mustasjen, skjøt veterankeeper Vincent Gerrard i filler. Harald Reinkind leverte viktige bidrag og avgjørende trykk. Hele tiden.

Paris-fødte Alexander Blonz var bombesikker de tre ganger han fikk sjansen.

Norge ledet komfortabelt 16–11 ved pause.

– Vi har klart å stå imot det tunge krysspillet som Frankrike kommer med. I tillegg virker det som at Frankrike er presset og merker situasjonen og omgivelsene de spiller i. De gjør et hav av tekniske feil, som vi har utnyttet til en viss grad i vårt kontra og angrepsspill, sa Erevik i Max-studioet.

• Alt av OL ser du på Max!
 Den norske treneren Jonas Wille på sidelinjen under kampen. Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

Etter pause satt ikke det første målet får det var gått fem minutter. Blonz hamret inn en ny straffe. Dika Mem kom i gang med scoringene for Frankrike. Barcelona-stjernen tente håpet for flesteparten av de 7000 i South Pars Arena.

Men Sæverås hadde flere redninger på lager. Grøndahls pasning til Alexander Blonz 15–19-scoring, kan brukes som pensum hvis det er noe fag som heter håndballkunst.

Halvt franske Blonz fortsatte med en ny kanonscoring fra venstrekanten. Før Grøndahl satte et kraftfullt gjennombruddsmål. Han måtte ha medisinsk hjelp ute på banen. Norges nye maestro måtte ta en pause på benken.

Kristian Sæverås vartet opp med en strafferedning. Før Sander Sagosen viste gammel storhet og feide inn norsk femmålsledelse med 13 minutter igjen på klokken. Simen Lyse fortsatte prikkskytingen med to nye scoringer.

Drømmen var i ferd med å bli virkelighet.

Norges neste kamp går mot Ungarn kl. 09.00 onsdag morgen.