– Han er veldig opptatt av Norge

1 month ago 39



– Jeg har møtt ham flere ganger, sier stortingspresident Masud Gharahkhani (41) om Tim Walz (60).

Det har også Per Lykke (66) gjort.

– Jeg er en lidenskapelig jeger. Det er Walz også. En lidenskapelig fasanjeger. Vi fant skikkelig tonen, sier Lykke til TV 2.

Minnesotas guvernør Tim Walz ble tirsdag håndplukket av Kamala Harris (59) og stiller som hennes visepresidentkandidat i det amerikanske valget.

Ut mot Trump

Noen timer senere sto han foran 10.000 mennesker, sammen med Harris, på scenen i Liacouras Center i Philadelphia, Pennsylvania.

Masud Gharahkhani og Tim Walz
UTVEKSLET GAVER: Masud Gharahkhani og Tim Walz møttes i Minnesota i juli. Noen uker senere er Walz sammen med Kamala Harris Demokratenes duo i presidentvalget i USA. Foto: Privat

Dette er en av sju vippestater de to skal besøke nå.

Walz hoppet rett inn i valgkampen og gikk umiddelbart til angrep på Donald Trump og hans visepresidentkandidat, J.D. Vance.

– Trump kjørte økonomien vår i grøfta. Og ikke vær i tvil, voldelig kriminalitet økte mens han var president. Da teller jeg ikke engang de forbrytelsene han selv begikk, sa Walz.

Om Minnesotas guvernør har et anstrengt forhold til Trump, ser han med langt blidere øyne på Norge.

Besøkte Norge

Tim Walz besøkte både Stortinget og Slottet i februar 2023. Da møtte han blant andre stortingspresident Masud Gharahkhani.

– Det sa jeg selvfølgelig ja til. Walz er veldig opptatt av Norge. Guvernøren har også et tett forhold til Norway House i Minneapolis, sier Gharahkhani.

Det har en naturlig forklaring: 810.000 innbyggere i delstaten Minnesota oppgir at de har norske aner, ifølge Minnesota State Demographic Center.

– De som er i det norske miljøet der, har veldig tett kontakt med ham. Konsulen har også møtt ham flere ganger, forteller stortingspresidenten.

 Andrew Harnik / Getty Images / AFP / NTB
DEMOKRATENES TEAM: Tim Walz og hans kone Gwen sammen med Kamala Harris og hennes ektemann Doug Emhoff på flyplassen i Philadelphia 6. august. Foto: Andrew Harnik / Getty Images / AFP / NTB

En annen nordmann Walz ble kjent med i Norge i februar 2023, er Per Lykke, en advokat som har vært rådgiver for Norway House og som nå bor i Rjukan fordi han er en lidenskapelig fuglejeger.

De to møttes under en mottakelse Walz hadde på Grand hotell 16. februar i fjor. Lykke fortalte at han kjente Walter Mondale, den norskættede politikeren som var visepresident i USA fra 1977 til 1981.

– Han var imponert over at jeg kjente Mondale så godt. Det var hans politiske forbilde, forteller Lykke.

Han beskriver Walz som veldig jovial, hyggelig og usnobbete, og en «jækla god taler» med god humor.

På jakt sammen

De møttes igjen hos Norway House noen måneder senere, da Walz var til stede under 17. mai-feiringen der.

– Selv om guvernøren ikke har norsk blod, er han bevisst hvor mye det betyr for befolkningen i Minnesota, påpeker Lykke.

Tim Walz
PÅ FASANJAKT: Per Lykke (til venstre) og Minnesotas guvernør Tim Walz jaktet sammen i USA i november i fjor. Foto: Privat

– Og da kom vi også inn på fasanjakt. Jeg fortalte at jeg har en over snittet god fuglehund, Tango. Tim var veldig interessert i å møte hunden min.

Dette førte til at de to dro på jakt sammen i USA i november i fjor.

– Tango og Tim fikk god kjemi og han felte en fasan for Tango.

Lykke måtte hjelpe Walz akkurat da. Guvernøren ropte nemlig «Retrive» til Tango, uten at hunden til Lykke reagerte. Det gjorde den først da Lykke ropte kommandoordet «Apport».

«Den fordømte hunden skjønner ikke engelsk!», konstaterte Walz.

Walz tok også imot dronning Sonja i St. Paul i oktober 2022, da dronningen var på offisielt besøk i Minnesota.

Tim Walz og dronning Sonja
KONGELIG BESØK: Tim Walz under mottakelsen for dronning Sonja i guvernørboligen i 2022. Foto: Simen Løvberg Sund / Det norske kongehus

– Jeg er stolt av Minnesotas ekstraordinære relasjon til Norge og ser frem til å styrke den ytterligere og utvide båndene våre, sa Walz den gang.

Gharahkhani møtte Walz i Minnesota senest for noen uker siden, i juli.

– Enkel å snakke med

Møtet skjedde mens president Joe Biden var Demokratenes presidentkandidat i valget i november. Den katastrofale TV-debatten, for Bidens del, mot Donald Trump kom noen dager senere.

– Jeg møtte folk fra både Republikanernes og Demokratenes side, og grasrota. Det var mye snakk om hvorvidt Biden burde trekke seg eller ikke, erindrer Gharahkhani.

Masud Gharahkhani og Tim Walz
PÅ BESØK: Masud Gharahkhani tok imot Tim Walz på Stortinget i februar 2023. Foto: Privat

Han forteller om gode samtaler med Walz.

– Når du sitter i sånne samtaler, blir du fortrolig. Det var en åpen og ærlig samtale. Både da han var innom Stortinget og da jeg møtte ham nå, var han en enkel person å snakke med, sier Gharahkhani til TV 2.

– I Minnesota var tilbakemeldingen fra folk i forskjellige leirer at han er en veldig folkelig type som det er lett å komme i kontakt med.

Det kan kanskje forklares med at Walz i mange år var skolelærer og fotballtrener. Under folkemøtet i Philadelphia fortalte han at det faktisk var elevene hans som førte til at han ble politiker.

– Det var studentene mine. De oppfordret meg til å stille til valg. De så i meg det jeg håpte å lære bort til dem, en vilje til å jobbe for felles beste og en tro på at én person kan utgjøre en forskjell, sa Walz.

Nå vurderer Per Lykke å reise til USA for å hjelpe Walz i presidentvalget.

– Jeg sa til ham at hvis han noen gang stiller til valg til Det hvite hus, så kommer jeg over for å hjelpe ham som frivillig. Så jeg sitter her i Rjukan og lurer på om jeg skal ta meg en tur, sier Lykke.

Read Entire Article