Hæ? En Ap-stjerne? I 2024?

5 days ago 19



I en tid der alt Arbeiderpartiet tar i blir til gråstein, skal det ikke mye til for å bli unntaket som motbeviser regelen.

Men akkurat nå er det kun én stjerne på den dunkle Ap-himmelen: Kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun.

Den tidligere – og svært populære – Stavanger-ordføreren gjorde seg oppsiktsvekkende raskt bemerket da hun for 14 måneder siden ble statsråd, etter et visst press fra et Ap-grunnfjell skrint for skinnende metaller.

Med en velutviklet nese for lavthengende politisk frukt, tok hun grep om et av vår tids mest omtalte utfordringer: Ungenes mobilavhengighet og den utstrakte bruken av digitale verktøy i skolen.

Advokaten fra Rogaland ble med ett hele Norges Tante Sofie – dog med et avvæpnende smil om munnen – noe skjermskremte foreldre lenge og høylytt hadde etterlyst.

«Jeg er ikke kommet til Oslo for å dille og dalle», sa Nordtun den gang.

Den lovnaden har hun holdt, ikke minst i møte med de mektigste kreftene i vår tid: De globale tech- og sosiale medier-gigantene.

Forrige uke møtte Nordtun og Ap-statsrådskollega Karianne Tung gigaselskapene Meta, Snapchat, TikTok og Google.

Nordtun benyttet anledningen til å gjøre noe så uhørt for en toppolitiker anno 2024 som å snakke i store bokstaver.

I det som beskrives som et «brutalt og emosjonelt angrep» på selskapenes motstand mot 15-årsgrense for å bruke sosiale medier, nærmest lekset hun opp for gigantene:

«Sosiale medier er en kamp som foreldrene står i hver eneste dag. Og det er en kamp de er fordømt til å tape!»

Videre: «Vi må hjelpe dem. Vi må hjelpe foreldrene. Og vi trenger at dere tar ansvar for dette, og følger loven!»

Budskapet ble hamret inn på et plettfritt og effektivt engelsk, og delt i ministerens diverse sosiale medier-kanaler, til allmenn jubel fra alle som er opptatt av den slags.

Altså rimelig mange.

Og selskapene mumle-svarte, som elever som har krysset lærerens grenser for akseptabel oppførsel: «Vi er enige, helt enige.»

 InstagramFoto: Skjermdump: Instagram

Ok, det er å ta i å fastslå at Nordtuns lille video gikk såkalt «viralt», men oppmerksomheten rundt den er likevel av det smått oppsiktsvekkende slaget.

Den er delt rundt baut i partikretsene og fått atskillig anseelse, også internasjonalt. Ikke minst fra vår tids kanskje fremste guru for alle skjermskremte: Den amerikanske sosialpsykologen Jonathan Haidt.

Haidt er en av disse ganske få akademiske superstjernene som setter dagsorden hver gang det er ny bok på gang.

I år er han aktuell med boken «The Anxious Generation», som svært grovt sett postulerer at den smart-telefoniserte Z-generasjonen er frarøvet en sunn oppvekst; overbeskyttet i den «virkelige» verden og ditto underbeskyttet i den digitale.

Les også: Sosiale medier-giganter på teppet: – Vi er ikke godt nok fornøyd

Haidt og Nordtun utvekslet gjensidige komplimenter på statsrådens Instagram-konto, og det kan man jo trekke på skuldrene av, og spørre «hva så?»

Jo da, man kan ironisere litt over alle som sliter med angst og beven for at den oppvoksende slekt ikke har klatret i like mange trær som foreldregenerasjonen hevder å ha gjort.

Man kan til og med le litt av alle de ressurssterke foreldrene som har utpekt dette som den aller største utfordringen i en tid der de store utfordringene står i kø. For overdriver de ikke litt, da?

Det kan være, men Nordtuns video og dens temmelig brede nedslagsfelt forteller noe mer enn selve saken.

Den viser en toppolitiker som snakker slik normale mennesker gjør, og ikke pakker inn budskapet i bomull og beskyttelsesutstyr.

Kari Nessa Nordtun bebor liksom ikke «planeten politikk», som den er blitt kalt av kritiske røster som advarer mot et politisk språk som ikke gjenspeiler måten folk faktisk snakker på.

Og som er med på å skape en ugrei avstand mellom folket og de folkevalgte.

 NTBMØTTE TECH-GIGANTENE: Statsrådene Kari Nessa Nordtun og Karianne Tung. Foto: NTB

Arbeiderpartiet rammes nå verre enn de andre partiene for det som ligner på en tillitskrise. Det betyr ikke at Ap er verre enn andre. Men det er krevende å styre for tiden, og styringspartier sliter nær sagt overalt.

Den siste tidens interne tumulter i Ap kan fort ende med en ny partiledelse. I helgen opplyste partisekretær Kjersti Stenseng at hennes tid på Youngstorget er over.

Hva som blir utfallet av den betydelige motstanden mot partileder Støre utover i Ap-rekkene er ennå uklart, men det gir ikke all verden til odds om flere i Ap-ledelsen enn Stenseng går mot slutten av sin tjenesteperiode.

 Helge MikalsenSKAPTE FURORE: Finlands sosialdemokratiske eks-statsminister Sanna Marin. Foto: Helge Mikalsen

Hittil har de fleste pekt på nestleder Tonje Brenna som Støres etterfølger. Brenna har bred støtte, og er utvilsomt en av Aps fremste politikkutviklere og debattanter.

Men har et parti i dyp krise råd til å la en stjerne som Kari Nessa Nordtun slukne, iallfall for en tid?

Den travle småbarnsmoren sa nei til å bli Rogaland Aps spisskandidat i høstens regulære nominasjonsprosess, og hun er trolig på vei ut av politikken og tilbake til sin sivile jobb som advokat.

Men kan Nordtuns «Sanna Marin-øyeblikk» på TikTok og Instagram være det som omkalfatrer den planen?

De endelige partilistene før stortingsvalget skal ikke oversendes til statsforvalteren før 31. mars, så det er fullt mulig med en ny prosess i Rogaland.

For å si det slik: Det er noen i Arbeiderpartiet som virkelig ønsker det.

Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.

Read Entire Article