Hadia Tajik (Ap) mener høyre-siden tøffer seg: – Falt ikke ned fra et kokostre

1 month ago 28



Kortversjonen

  • Hadia Tajik (Ap) tar til orde for å styrke forebygging av ungdomskriminalitet - i stedet for kun å ha fokus på straff.
  • Høyre og FrP kritiserer regjeringens innsats og etterlyser strengere tiltak.
  • Tajik vil også forbedre kommunikasjonen mellom politi, barnevern og skoler ved å fjerne visse regler for taushetsplikt.

– Høyresiden har nesten bare forslag som handler om straff og reaksjoner. Vi vil ha straff som virker og ikke bare straff som ser tøff ut. For det andre vil vi forebygge bedre for å måtte reparere mindre senere, sier Tajik.

– De unge som begår lovbrudd har ikke plutselig falt ned fra et kokostre. De kommer fra den kontekst de kommer fra, sier Tajik - med referanse til Kamala Harris.

  • Foto: Hallgeir Vågenes / VG

Foto: Hallgeir Vågenes / VG

Sammen med Ap-nestleder Tonje Brenna skulle Tajik «brekke ryggen på gjengene». Siden da har det vært en rekke hendelser der unge har begått alvorlig kriminalitet.

To menn ble nylig angrepet på Tjuvholmen i Oslo, noe politiet etterforsker som hatkriminalitet på grunn av mennenes legning.

– Prioriterte ikke forebyggende

Frp-leder Sylvi Listhaug sier at Tjuvholmen-angrepet og Norway Cup-ranene viser alt som er galt med regjeringens justispolitikk.

– De prioriterte ikke det kriminalitetsforebyggende arbeidet da de selv satt i regjering. De la til og med ned kriminalitetsforebyggende råd, mens Danmark og Sverige opprettholdt sine, sier Tajik.

– Hvis vi skal fikse problemet med veldig unge kriminelle må vi ha to tanker i hodet samtidig. Vi må både sette grenser for ungene og rydde opp i konteksten, legger hun til.

Foto: Hallgeir Vågenes / VG

Hun lister opp tre forhold:

  • Sosiale: Barn som er voldelige kommer ofte fra hjem med vold.
  • Økonomiske: Unge som begår kriminalitet kommer fra familier der foreldrene mottar trygdeytelser. De bor gjerne trangt og har «utetider» heller enn innetider, der de møter andre kriminelle forbilder.
  • Kulturelle: Åtte av ti av de mest aktive unge gjengangerne i Oslo har innvandrerbakgrunn.

– Det er en ekstra giftig cocktail hvis du er en ung mann som ikke har fullført videregående, ikke har jobb og forventes å forsørge familien din, sier Tajik og fortsetter:

– Da er den enkleste veien til raske penger, via kriminalitet.

Tajik sier at kulturelle forhold særlig er viktig når det gjelder hatkriminalitet.

– Vi vet at toleransen for homofili i enkelte innvandrermiljøer er farlig lav. I tillegg kan æreskultur være bensin på bålet for et giftig mannsideal.

«Tough on crime»

Høyres nye justispolitiske talsperson, Mari Holm Lønseth, er klar i sin tale:

– Dette er rent tøv fra Hadia Tajik.

– Høyre i regjering sørget for å styrke samarbeidet mellom politi, barnevern og skole. I flere omganger styrket vi også innsatsen mot ungdomskriminalitet og gjenger gjennom ekstra satsinger på politi, forebygging og konfliktråd. Noe av det siste Solberg-regjeringen gjorde var å legge frem mange tiltak mot ungdomskriminalitet, som ble lagt rett i skuffa av Støre-regjeringen, sier Lønseth.

«TOUGH ON CRIME»: Mari Holm Lønseth er ikke imponert over regjeringen. Foto: Gabriel Aas Skålevik / VG

Heller ikke Helge André Njåstad, som er justispolitisk talsperson i Frp, er imponert.

– Den milde tilnærmingen som regjeringen har mot unge kriminelle fungerer ikke, sier Njåstad og legger til:

– Da vi satt i regjering strammet vi kraftig inn på innvandringspolitikken og sørget for langt flere politifolk, dette er de beste virkemidlene mot kriminalitet.

Vil fjerne regler for taushetsplikt

Taushetsplikten – som i dag kan være et hinder for politi, barnevern, kommune og skole fra å snakke om navngitte kriminelle barn, og mangel på akuttplasser i barnevernet, er noe av det viktigste å gjøre noe med, mener Tajik.

– Institusjonene som er tett på barna må kunne snakke firere sammen for å klare å forebygge at det skjer ting, sier Tajik.

Foto: Adnan Ayanle / PSP

«Kjappe løsninger» som å heve den kriminelle lavalder, har hun liten tro på.

– Jeg er bekymret for at noen er mer opptatt av å komme med nyhetspoeng, heller enn å faktisk sette inn ressursene der man vet at de trengs. Det er dokumentert igjen og igjen at man mangler akuttplasser. De er grovt underfinansiert, sier Tajik.

– Ditt parti sitter jo i regjering, kan dere ikke bare gjøre noe med det da?

– Vi satt av mer penger til barnevert i revidert nasjonalbudsjett, men det er ingen tvil om at det er behov for mer penger.

Read Entire Article