Gunnar (75) har pyntet mer og mer i 25 år: – Nå begynner jeg å bli fornøyd

6 days ago 14



– Det var vel først for sju-åtte år siden at det begynte å bli virkelig fullt her – at jeg nådde denne mengden lys. Og nå begynner jeg å bli fornøyd, smiler Gunnar litt forsiktig.

– I alle fall 90 prosent fornøyd, legger han raskt til.

 Elfi Leinan / VGFoto: Elfi Leinan / VG

For 75-åringen, som er bosatt på østsiden av Nøtterøy i Færder kommune, har det å pynte huset med lys til jul blitt en tradisjon. Og den var det ekskona som først brakte på banen – i år 2000. Hun hadde nemlig tilbrakt litt tid i USA, og foreslo å henge opp noen lyslenker til jul den gang.

– Siden har det ballet på seg, sier Gunnar.

Men selv om antallet lys har vokst seg betydelig større siden det første året, har noe også blitt redusert, forteller han videre:

– Før hadde jeg mer blinkende og flerfarget lys her. Men nå har jeg kvittet meg med det meste av sånt. For det skal jo være estetisk fint også.

Nå er det varmt gult, gult og varmt hvitt lys han foretrekker, og de mange lenkene med lys kan slett ikke bare «klæsjes» på veggen.

– Jeg syns ikke man bare skal tvinne lys rundt rekkverk. Det er fint med variasjon, og jeg liker godt å utforme lyslenkene i border, og i kryss, sier Gunnar, som begynner å ha mye erfaring med oppheng.

 Elfi Leinan / VGFoto: Elfi Leinan / VG

Alt i alt bruker han nemlig godt over 40 – kanskje nærmere 50 – timer på å få alle lysene opp hvert år.

Arbeidet starter han allerede i slutten av august. Da begynner planleggingen av hvilket lys som skal hvor, og så sjekkes selvfølgelig alle lenker for skader og testes i stikkontakten før de sakte, men sikkert henges opp.

– Jeg gjør dette alene, og trives godt med det. Det er jo bare jeg som vet hvordan det skal se ut, smiler Gunnar.

– Og så er det jo bare jeg som får det til så bra også da, legger han spøkefullt til.

Pynter du huset ditt med julelys?aJa, det er jo helt utrolig koselig! bNei, dette er veldig glorete og harry. cJeg feirer ikke jul.

Timer er ikke det eneste det går mye av i forbindelse med pyntingen. Til sammen bruker Gunnar også mellom to og tre tusen stifter for å få festet lyslenkene til vegger, tak og gelender.

– Sånn. Så enkelt, sier Gunnar, mens han demonstrerer.

 Elfi Leinan / VGFoto: Elfi Leinan / VG

At ting gjøres ordentlig, er han opptatt av. Og da snakker han også om å følge opp belysningen i løpet av tiden den er oppe.

– Etter 38 år i direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap, hvor jeg blant annet jobbet med produktsikkerhet for leker og elektrisk utstyr, så har jeg heldigvis litt greie på det elektriske, sier Gunnar, som regelmessig sjekker utstyret for både varmgang og fukt.

– Det må man gjøre altså.

Gunnars tips til den som vil lyse opp huset sitt:

  • Mål opp bygningsdelen du skal belyse. Det gjør det lettere å skaffe riktig mengde (og lengde) lys. Et vanlig vindu krever eksempelvis en seks meter lang lenke.
  • Test lysene i stikkontakt før du monterer. Så slipper du å måtte ta dem ned igjen om noe skulle vise seg å være feil.
  • Planlegg hvor de ulike lenkene skal settes i stikkontakt, og start opphengingen av en lenke med stikkontaktpunktet, før du jobber deg videre derfra.
  • Fest lenkene med stifter, gjerne 6mm.
  • Når lysene er på plass, er det viktig å sjekke trafoene for varmgang regelmessig.
  • Om du har kontakter utendørs kan det være lurt å dekke til disse med plast, slik at de unngår fukt.
  • Rydd vekk lysene når jula er over. Det kan lønne seg å rulle lenkene sammen til en ball. Marker gjerne også lengde på de ulike lenkene. Slik blir det enklere å ta dem i bruk igjen neste år.
  • Kjøp lys på tilbud i romjula/på nyåret. Det kan du spare mye på!
 Elfi Leinan / VGFoto: Elfi Leinan / VG

I år er det, som nevnt, 25 år siden Gunnar for første gang sørget for å lyse opp huset sitt til jul. Og i år fylte han selv 75.

– Så dette er et jubileumsår for deg på flere måter?

– Ja, det kan man jo si, sier Gunnar, som hvert år kjører en liten «prøveforestilling» av julehuset på sin egen bursdag, 26. november.

– Da tennes alle lysene for en liten stund, for å få et ordentlig overblikk. Så slukkes de igjen, før de tennes «for godt» 1. desember.

«For godt», fordi lysene bare er på fra omtrent klokka fire om ettermiddagen, til Gunnar legger seg i elleve-halv-tolv-tida om kvelden. Og det handler ikke om strømkostnader.

– Ledlyslenker bruker overraskende lite strøm, så jeg blir ikke ruinert av dette. Det er levelig, sier Gunnar, som har en annen forklaring:

– Det er ikke så mange biler langs veiene her om natta, så da er det like greit å ha lysene avslått, sier han, før han peker ned mot nettopp veien.

– Se der! Nå begynner de å slakke ned, smiler han, med henvisning til et par biler som åpenbart bremser når de nærmer seg huset.

 Elfi Leinan / VGFoto: Elfi Leinan / VG

Og sånn skal det være her helt fram til 13. dag jul – 6. januar. Da slukkes lysene, og jobben med å ta dem ned begynner.

– Da er jeg lei, sier Gunnar.

Men lei verken håper eller tror han at naboer eller andre er av det opplyste julehuset hans.

– Det er klart at dette ikke er for alle, men det er ingen som har klaget. Jeg får heller spørsmål fra folk når jeg er innom butikken, om lysene kommer opp i år også. Det er mange som gledes av å ta en tur forbi her før jul.

Endelig kommer julen! VGs magasin Julegøy er fullstappet med oppgaver, vitser, oppskrifter og historier for de minste. Magasinet er på 100 sider, og kan kjøpes i vår nettbutikk (gratis frakt! )

Read Entire Article