Gull til superveteran Tommy Urhaug: Vant etter drama

1 week ago 11

Bordtennisveteranen Tommy Urhaug (44) jubler for Norges første gull i Paralympics.

Tommy Urhaug kunne slippe jubelen løs etter finaledramaet. Foto: Maja Smiejkowska / Reuters / NTB
  • Jostein Overvik, VG

Jostein Overvik, VG

Publisert: 03.09.2024 21:43 | Oppdatert: 03.09.2024 21:58

Den tidligere gullvinneren vant 3–2 i sett i Paris. Det siste settet ble svært dramatisk. Tommy Urhaug vant 11–9 etter en fantastisk siste ball. Trener Jan Bergersen kaller det en «kjempeball».

– Jeg er helt målløs, sier Urhaug til NRK og kaller gullet «fantastisk».

– Følelsen er helt sjuk, sier han. Vestlendingen debuterte i mesterskapet allerede for 25 år siden. Nå kronet han karrieren med gull nummer to i Paralympics.

– Jeg er rørt, sier NRKs ekspert Raymond Gonzales.

På tribunen gråt Paralympics-legenden Cato Zahl Pedersen.

Finalemotstanderen, Cheng Ming-chih (45) fra Taiwan vant første sett enkelt 11–5. Urhaug gjorde flere feil.

Tommy Urhaug snudde motgang til gull i Paralympics-finalen. Foto: Maja Smiejkowska / Reuters / NTB

Men Urhaug – fikk med sin åttekantede racket – en helt annen start på sett nummer to. Det ble vunnet 11–7.

Cheng slo tilbake med samme sifre i det tredje settet.

– Jeg føler at jeg slet hele veien, sier han etter å ha kjempet gullet i havn.

Urhaug løftet seg igjen og vant på nytt 11–7 i det fjerde. Dermed var det klart for sluttdrama.

Trener Bergersen sammenlignet før finalen Urhaug med jevngamle Katrine Lunde (44). Håndballkeeperen ble kåret til OLs beste spiller da Norge vant gull i august.

Kona Gunn og døtrene Øyvor og Solveig er på plass i South Paris Arena.

– Endelig. Det er helt utrolig, sier Gunn Christiansen Urhaug.

I semifinalen tidligere tirsdag ble tyrkeren Ali Öztürk slått i tre strake sett i S5-klassen.

– Hva skal jeg si? Det er en fantastisk følelse, jeg har nesten ikke ord, sa Urhaug til NRK etter den svært gode semifinalen.

Han sitter i rullestol på grunn av den medfødte funksjonshemningen nevrofibromatose.

Tommy Urhaug i semifinalen i tirsdag. Foto: Kacper Pempel / Reuters / NTB

44-åringen fra Alver kommune i Vestland spilte sist finalen i Paralympics for 12 år siden. Da beseiret han verdenseneren, kineseren Ninging Cao, og vant gull.

Etterpå ble han hedret med regjeringens paralympiske pris. Legenden fra Stord Bordtennisklubb har vunnet hele fem priser på den norske idrettsgallaen.

Internasjonalt står Urhaug står notert med fire VM-gull og hele syv EM-gull. Hjemme i Norge har han vunnet syv kongepokaler over et tidsspenn på hele 23 år.

Tommy Urhaug deltar i sitt syvende Paralympics. Etter 5.-plasser både i 2000 og 2004 tok han sin første medalje med bronse i Beijing 2008. Etter gullet i London har han blitt nummer fire i to Paralympics på rad.

Så gullet i Paris er etterlengtet.

– Det har ligget masse arbeid og trening bak dette. Å få betalt for det nå er ekstremt godt og fantastisk, sa Urhaug før finalen.