Grøvdal fikk nedslående VM-beskjed – så begynte ting å skje

1 month ago 26



– Vi fikk først nei. Det var for seint, sier Karoline Bjerkeli Grøvdal.

Hun er på plass i Beograd for å forberede seg til VM i terrengløp, et løp som sendes på NRK 1 fra kl. 12.40 lørdag.

Men at den norske 33-åringen skulle få lov til å stå på startstreken, var langt fra gitt.

Riktig nok er hun europamester i øvelsen tre ganger på rad og sportslig sett åpenbart kvalifisert for VM. Men da hun ville melde seg på, viste det seg å være et problem:

– Fristen var ute for at nasjoner må melde inn interesser, sier Grøvdal.

Sportssjefen i Norges Friidrettsforbund, Erlend Slokvik, bekrefter VM-floka.

– Et par måneder før slike mesterskap på hver enkelt nasjon melde fra om de ønsker å delta. Da den fristen gikk ut, var det ingen av våre utøvere som hadde signalisert interesse, sier Slokvik til NRK.

Grøvdal

TRE STRAKE: Karoline Bjerkeli Grøvdal har tatt EM-gull i terrengløp tre år på rad.

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

Fikk nei

Norske langdistanseløpere har de siste sesongene hatt tradisjon for å prioritere det årlige europamesterskapet, som arrangeres i desember.

Verdensmesterskapet, som arrangeres på sen vinter/tidlig vår, har stort sett gått uten norsk deltakelse. Ofte har de beste norske vært på høydesamling i denne perioden for å forberede seg til banesesongen.

Men da Karoline Bjerkeli Grøvdal løp inn til seier i New York halvmaraton 17. mars og innså at årets terreng-VM ikke kolliderte med opphold i høyden for hennes del, fikk hun lyst til å gi det en sjanse.

Slokviks henvendelse til VM-arrangørene fikk imidlertid et nedslående utfall.

– Vi fikk beskjed om at hun ikke kunne delta, at fristen var ute, sier han.

Men det finnes som kjent flere veier til Rom. Generalsekretæren i friidrettsforbundet, Kjetil Hildeskor, rettet en henvendelse til Det internasjonale friidrettsforbundet. De valgte å gjøre et unntak fra regelverket, slik at Norges triple europamester får lov til å løpe i VM likevel.

Friidrettsutøver Grete Waitz jubler etter å ha vunnet VM i terrengløp. Her går hun over mål.

FEM GULL: Grete Waitz var verdens beste terrengløper i en årrekke. her vinner hun sitt tredje strake VM-gull i Longchamp i 1980.

Foto: AFP

– Kanskje det vanskeligste

Selv har Karoline Bjerkeli Grøvdal deltatt i VM i terrengløp én gang før. Det var i 2010. Den gangen kom hun aldri til mål.

Lenger tilbake har imidlertid Norge stolte tradisjoner. I 1978 tok Grete Waitz sitt første av totalt fem VM-gull i terrengløp. I 1988 tok Ingrid Kristiansen Norges hittil siste VM-gull i øvelsen.

Til tross for tre strake gull i EM og seier i New York, er det ikke der Grøvdal legger lista i det globale mesterskapet.

Det er litt kult å være med i VM terrengløp når jeg har tre gull i EM, men det er skikkelig tøff konkurranse. Kanskje det vanskeligste av både gateløp og bane og alt, fordi hver nasjon kan ha med seks stykk, påpeker hun.

VM-løypa i Beograd

SLALÅM: VM-løypa i Beograd byr blant annet på sikksakkløping mellom halmballer.

Foto: Karoline Bjerkeli Grøvdal / Privat

Post: – Medalje en sensasjon

Normalt kan hver nasjon stille med tre utøvere i internasjonale friidrettsmesterskap, men akkurat i VM i terrengløp er tallet seks. Kenya har ved en anledning tatt de seks første plassene i kvinneklassen, og stiller med et knallsterkt lag også i 2024.

Regjerende verdensmester Beatrice Chebet ble bare nummer fire i det kenyanske uttaksløpet.

Så det å komme topp ti i VM terrengløp er hardt, bare det. Men jeg er jo god i terrengløp, det har på en måte vært min styrke. Så jeg tenker at det er et løp der jeg egentlig har null press, sier Grøvdal, som satser på å henge med så lenge hun kan.

Det mener NRKs kommentator Jann Post er en fornuftig strategi.

– Det vil være en sensasjon om Grøvdal tar medalje i dette mesterskapet, for det er ekstremt høyt nivå på de aller beste. Men fra femteplass og bakover er det åpent, analyserer Post.

Hvor mye kan KFUM-spillerne om Bibelen? 00:56

Publisert 29.03.2024, kl. 20.00 Oppdatert 29.03.2024, kl. 20.22

Read Entire Article