Graham Hansen var blant Gullballen-favorittene – slått av lag­venninnen

2 hours ago 4



I Paris var den røde løperen rullet ut og den ene fotballstorheten etter den andre var klar for den årlige begivenheten. I sentrum av det hele var Caroline Graham Hansen. Hun var blant favorittene til å vinne prisen, som kårer den beste spilleren fra 1. august 2023 til 31. juli 2024.

Aitana Bonmatí i Barcelona trakk det lengste strået og ble kåret til sesongens beste fotballspiller. Troféet ble overrekt av skuespillerstjernen Natalie Portman.

– Dette er ikke noe man kan gjøre alene. Jeg er så heldig at jeg har fantastiske spillere rundt meg som hjelper meg å vokse og for å bli en bedre spiller. Takk til mine lagkamerater, uten dere hadde jeg ikke hatt muligheten til å stå her, sier Bonmatí fra scenen med Gullballen plassert trygt i hendene for andre år på rad.

Graham Hansen endte på en andreplass i prestisjekåringen. Salma Paralluelo, også fra Spania og Barcelona, tok tredjeplassen.

oGXFgHIxbMU

TROFÉET: Aitana Bonmatí med sitt andre Gullballen-trofé.

Foto: FRANCK FIFE / AFP

Fantomsesong

Graham Hansen har vartet opp med nok en ny ellevill sesong i 2023/2024. Hun ble toppscorer i Spania for klubblaget Barcelona med hele 21 mål i serien. I tillegg noterte 29-åringen seg for 19 målgivende pasninger.

Til slutt sto hun igjen med 61 målpoeng på 43 kamper, dette inkluderer mål og målgivende i alle turneringer.

bzHc574LqQw

TROFÉLØFTER: Caroline Graham Hansen løfter det synlige beviset på at Barcelona vant Mesterligaen for sesongen 23/24.

Foto: Jose Breton / AP

Alt har gått riktig vei. Det har vært veldig artig å være sammen med henne om det, sa Ingrid Syrstad Engen til NRK kun timer før utdelingen.

Syrstad Engen er lagvenninne med Graham Hansen både i Barcelona og på landslaget.

Den norske kvinnen var sterk delaktig i at Barcelona sørget for å gå seirende ut med fire av fire titler under fjorårssesongen, inkludert serien og Mesterligaen.

Innsatsen har allerede blitt belønnet. Hun har blitt kåret til årets spiller i den spanske ligaen og mottok også det synlige beviset på at hun var divisjonens toppscorer. Dette var derimot første gang Hansen var nominert til Gullballen.

– Karriereendrende

For kvinner ble prisen for første gang delt ut i 2018. Den gang vant Ada Hegerberg den prestisjefulle prisen, mens hun ble nummer fire i 2019 og nummer syv i 2022. I mandagens utdeling endte hun på en 14. plass.

– Hva betydde det å vinne Gullballen for deg?

– Det er karriereendrende. Man kan sikkert bare spørre agentene mine hvilket trøkk de har kjent på, sa Hegerberg til NRK før prisutdelingen.

Ada Hegerberg holder opp Gullballen som hun vant i 2018

HISTORISK: Slik så det ut da Ada Hegerberg vant Gullballen i 2018. Dette var også første gang prisen ble delt ut til en kvinne.

Foto: Christophe Ena / AP

NRK kunne erfare at Graham Hansen måtte ta privatfly ned til utdelingen i Paris for å få med seg utdelingen. Det norske landslaget spiller kamp allerede tirsdag kveld mot Albania og dermed venter det også en privatfly-retur til Norge for den norske storscoreren.

Timer før avreise fortalte landslagstrener Gemma Grainger at nervene var under kontroll for hovedpersonen.

Hun (Graham Hansen) er veldig avslappet. I dag tidlig fokuserte hun kun på treningen. Jeg ønsket henne masse lykke til rett før hun dro. Vi er spent på resultatet og skal følge med i kveld, sa Grainger til NRK.

I fjor var Guro Reiten den eneste norske kvinnen som var nominert. Hun ble nummer 19.

Fjorårsvinneren Aitana Bonmatí, som er lagvenninne med Hansen, gjentok bedriften fra 2023 og ble også kåret til sesongens beste spiller for sesongen 2023/2024.

Haaland blant favorittene – var i Malmö

På herresiden havnet Arsenal- og Norge-kaptein Martin Ødegaard på en 19. plass over verdens beste fotballspillere. Det var en forbedring fra 2023, da han endte på 28. plass i kåringen.

Martin Ødegaard jubler for Arsenal

MIDTBANEMAESTRO: Martin Ødegaard har dirigert og herjet for Arsenal. Innsatsen ble belønnet som verdens 19. beste fotballspiller.

Foto: Beate Oma Dahle / NTB

En som var hakket større favoritt var landsmannen Erling Braut Haaland. Blant bookmakerne ble han jevnt over tippet til en 7. plass, men endte til slutt opp på en 5. plass i kåringen.

Gjennom fjorårssesongen, som legges til grunn for kåringen, hadde han hele 45 nettkjenninger for klubblaget.

Hva er det fotball handler om? Det handler om å vinne matcher. Hvordan vinner du matcher? Du scorer mål. Hvem er verdens beste målscorer per dags dato? Jeg personlig har i flere år, inkludert da vi var på landslaget sammen, Erling Braut Haaland. Han fortjener Gullballen, sa Haitam Aleesami til NRK før utdelingen.

Erling Braut Haaland knytter neven under flomlysene foran fansen i en kamp for Manchester City

STOR STJERNE: Målmaskinen Erling Braut Haaland er på alles lepper. Mandag kveld var han en av favorittene til å vinne Gullballen.

Foto: Dave Thompson / AP

Haaland ble nummer to i kåringen i fjor, som er den høyeste plasseringen til en norsk mann i kåringen, som ble delt ut for første gang i 1956. Haaland ble henholdsvis nummer ti i 2022 og nummer elleve i 2021.

Det ble tidlig røpt at Haaland hvert fall ikke vant Gullballen.

Hovedpersonen var selv til stede i Malmö for å se hans nære venn Erik Botheim vinne den svenske serien med Malmö.

Erling Braut Haaland og far Alfie Haaland på tribunen i Malmö

I SVERIGE: Erling Braut Haaland og far Alfie Haaland på plass på tribunen i Malmö.

Foto: Andreas Hillergren / NTB/TT

Real Madrid-boikott

Gullballen-utdelingen høster, som alltid, også kritikk og byr på noen småskandaler. Årets store snakkis ble Real Madrid-spillernes boikott.

Brassen Vinicius Junior (24) var bookmakernes favoritt, men i timene før utdelingen kom det lekkasjer som tydet på at 24-åringen ikke ble kåret til årets spiller.

Vinicius Junior gestikulerer

FORBANNET: Vinicius Junior kom aldri til Paris, det gjorde heller ikke hans lagkamerater i Real Madrid.

Foto: Susana Vera / Reuters

Det førte til at klubben avlyste den planlagte reisen til Paris.

– Hvis tildelingskriteriene ikke gjør at Vinicius vinner, bør de samme kriteriene peke på Dani Carvajal som vinner, skriver Real Madrid til AFP.

– Det er helt tydelig at Ballon d'Or og Uefa ikke respekterer Real Madrid. Og Real Madrid er ikke til stede der de ikke blir vist respekt, heter det videre fra klubben.

Publisert 28.10.2024, kl. 22.14 Oppdatert 28.10.2024, kl. 22.30

Read Entire Article