Gonorésmitte øker blant ungdom

1 month ago 25



Bildet viser gonoré-bakterien. Foto: AP / NTB

Kombinasjon av mye smitte, ubeskyttet sex og manglende testing bidrar til høye smittetall, melder Norges ingeniør- og teknologorganisasjon NITO.

mandag 12. august kl. 10:08

Tall fra FHIs Meldingssystem for smittsomme sykdommer (MSIS), viser at det per 31. juli 2024 er totalt 1703 personer som er rapportert med gonorèsmitte. 1191 menn og 512 kvinner.

Det er en liten økning fra samme tidsperiode i fjor. Da var 1656 personer (1044 menn, 612 kvinner) registrert med gonorèsmitte.

Uavhengig av alder viser tallene en økning i smitte blant menn, og noe nedgang blant kvinner, sammenliknet med 2023.

– Det som er spesielt bekymringsverdig er at gonoresmitten ser ut til å øke blant norsk ungdom i aldersgruppen 20-29 år. Tallene kan være påvirket av at folk har blitt flinkere til å teste seg, men dessverre ser det ut til at bruk av kondom blant de yngste er for dårlig, sier Kaja Marienborg, universitetslektor på bioingeniørutdanningen ved OsloMet i en pressemelding.

Marienborg leder også NITO bioingeniørfaglig institutts fagstyre.

Hvilke symptomer bør man være obs på? Se video her:

Øker om sommeren

De siste årene har imidlertid vist en økning i smittetilfeller over sommeren.

– Det er gjerne slik at det kommer en økning i smittetilfeller over sommeren, etter ferie, festivaler og utenlandsopphold. Og nå går vi snart rett inn i studiestart og fadderuker på universiteter og høyskoler, sier Marienborg.

Hva tenker du?Bruker du kondom når du ligger med nye folk? aSelvfølgelig!bNoen ganger...cJeg bruker ikke kondom.

Hun mener for mange unngår kondombruk samt lar være å teste seg:

– Det kan være mange årsaker til at folk ikke tester seg på tross av at de er klar over risikoen. Man kan gå lenge med en seksuelt overførbar infeksjon i kroppen uten å merke noe til den, sier Marienborg.

Tips oss

Har du tips til denne saken?

Send oss informasjon, bilder eller video

Tips oss

Read Entire Article