Prisen er en detalj mot hva private nyttårsraketter forårsaker av øyenskader og helseutgifter.
Publisert: 27.12.2024 17:22
Dette er en lederartikkel. Lederen gir uttrykk for Aftenpostens syn. Sjefredaktør og politisk redaktør har ansvar for innholdet.
Fem år er gått siden Oslo hadde sitt siste kommunale festfyrverkeri på nyttårsaften. Det ble avlyst i 2020 på grunn av pandemien og senere aldri tatt opp igjen.
Kanskje har det ikke vært det store savnet. Sentrum er uansett grundig lyssatt og pyntet til jul, og utenfor Ring 2 har folk fått lov til å skyte opp sine private raketter som før.
Men denne nyttårskvelden skal det skje noe igjen. Byrådet dropper fyrverkeriet og prøver seg i stedet med et lyd- og lysshow til 1,9 millioner kroner. Det blir ikke nødvendig å klumpe seg sammen på Rådhusplassen. Lyd- og lysshowet skal sees og høres fra alle kanter av byen.
Lykkes det, blir det jubel. Blir det bare sånn passe, kommer den nokså opplagte diskusjonen om pengene kunne ha vært brukt på noe bedre. En del ansatte i skolene, barnehagene og omsorgssektoren vil ha små problemer med å finne forslag til alternativ bruk. Et regnvær eller en tåkebanke kan spolere hele moroa.
Men byrådet skal ha for forsøket. Det er slett ikke alltid bortkastet å bruke penger på fellesskap og glede. Og utgifter kan sammenlignes i alle retninger. 1,9 millioner kroner til et lyd- og lysshow i trygge former blir en detalj mot hva private fyrverkerier drar med seg av helseskader og offentlige sykehusutgifter hver nyttårsnatt.
– Vi synes det er viktig med en felles markering som alle kan nyte godt av, og en begivenhet som alle i Oslo kan samles rundt ved overgangen til det nye året. Det er ekstra viktig i den tiden vi lever i nå, skriver byrådsleder Eirik Lae Solberg i en pressemelding.
I Bergen skytes det kommunale fyrverkeriet opp fra en lekter i Vågen. Det er en gammel tradisjon og for en selvfølge å regne. Bergenserne er patriotiske og stolte. Det samme har Oslo-borgere gode grunner til å være, men de tenker kanskje ikke så ofte over det.
Finnes det en egen Oslo-identitet? Historieprofessor Jan Eivind Myhre reiser spørsmålet i St. Hallvard, bladet til Oslo Byes Vel. Oslo er en by av innflyttere og får sin kvote med agg og motvilje fra andre, som hovedsteder flest.
«Allerede for et par hundre år siden bemerket tilreisende utlendinger at Christianias omegn var som Arkadien, en perle av et landskap med en uinteressant by i sin midte. Nå er byen ikke lenger uinteressant, vi må bare finne ut av hva som gjør den verdt å leve i. Det hjelper ikke bare å holde sammen fordi resten av landet ikke liker oss», skriver Myhre.
Godt nytt år, alle venner og brukere av Oslo. I denne verden finnes større ting å kritisere enn et lyd- og lysshow skapt for å spre glede.