Gjengprofil felt av omstridt bevis – dømt til over 13 år i fengsel

6 days ago 30



Oslomennene bestilte 50 kilo amfetamin og organiserte et væpnet ran av leverandøren, ifølge en fersk dom. Det endte i lange fengselsstraffer.

 Cornelius Poppe / NTB
NARKORAN: Den tyske leverandøren dukket opp her på Vestli i Oslo, skal han ha blitt ranet for 12 kilo amfetamin av ukjente gjerningspersoner. Foto: Cornelius Poppe / NTB

Publisert 24.06.2025 15:24

Etter flere års innsats mot den krypterte kommunikasjonstjenesten SkyECC fikk nederlandsk politi et gjennombrudd i desember 2020.

De klarte da å dekryptere tjenesten og kunne i sanntid følge med på kommunikasjonen mellom kriminelle over hele Europa. 

Da tjenesten ble tatt ned av politiet i mars 2021, hadde SkyECC over 170.000 brukere på verdensbasis – cirka 1500 av dem i Norge.

Innholdet ble delt med norsk politi via Kripos. Det har siden resultert i flere omfattende straffesaker.

Aktor: – En god dom

Nå senest ble to menn dømt til lange fengselsstraffer i Oslo tingrett for grov, organisert narkotikainnførsel og grovt ran:

  • For en 36-årig mann fra Oslo er straffen satt til fengsel i ni år og seks måneder. 
  • Den andre tiltalte, en 31-åring fra Oslo, er idømt fengsel i 13 år og seks måneder. 

– Påtalemyndigheten mener at det er en god dom. Vi er fornøyde med at retten har dømt dem i tråd med tiltalen, inkludert at retten har slått fast at dette skjedde som ledd i aktivitetene til en organisert, kriminell gruppe, sier politiadvokat Jon Inge Engesmo, aktor i saken.

I SkyECC-materialet mener politiet å ha avdekket at mennene bestilte 50 kilo amfetamin fra en tysk leverandør vinteren 2021. 

Deretter organiserte de ranet av leverandøren på Vestli i Oslo 28. februar 2021, der ukjente og bevæpnede gjerningsmenn fikk med seg 12 kilo amfetamin.

To kilo av stoffet ble senere omsatt av de nå domfelte mennene, mens ranslaget skal ha beholdt ti kilo.

Sentral i gjengmiljøet

I retten forklarte den ene mannen – en 36-åring fra Oslo – at han bestilte narkopartiet og organiserte ranet. Det gjorde han for å gjøre opp gjeld til den medtiltalte 31-åringen, som han plasserte «høyt» i et tungt kriminelt miljø i Oslo.

Ifølge TV 2s opplysninger har 31-åringen en ledende rolle i et gjengmiljø på Holmlia og Mortensrud, der også broren hans er sentral.

 Ole Enes Ebbesen / TV 2
DØMT: Oslo tingrett har dømt mennene til lange fengselsstraffer for grov, organisert narkotikakriminalitet og grovt ran. Foto: Ole Enes Ebbesen / TV 2

31-åringen kommer til å anke dommen, opplyser forsvarer Albulena Krasniqi, som ikke har noen ytterligere kommentar til saken.

Den medtiltalte 36-åringens forsvarer Heidi Juritzen har ikke besvart TV 2s henvendelser, men påtalemyndigheten har fått opplyst at også han anker dommen.

Hevdet han trakk seg

Da saken gikk i retten, nektet 31-åringen straffskyld for tiltalen. 

Han erkjente riktignok å ha deltatt i planleggingen av både narkotikainnførselen og ranet, men forklarte at han trakk seg fra «opplegget» før det ble gjennomført.

Det har ikke retten festet lit til. 

De viser blant annet til SkyECC-meldinger etter ranet, der han ifølge retten ber om at 36-åringen gjør opp gjelden med ransutbyttet.

 Lise Åserud / NTB
VIL ANKE: Advokat Albulena Krasniqi forsvarer gjengprofilen (31), som er dømt til fengsel i 13 år og seks måneder. Foto: Lise Åserud / NTB

Det viser at han «var involvert og engasjert før, under og etter både innførselen, ranet og realiseringen av ransutbyttet, samt at han hadde en vedvarende interesse i ransutbyttet og ble skuffet over at dette ikke ble så stort som planlagt», står det i dommen.

Omstridte beviser

Den ferske dommen fra Oslo tingrett er den foreløpig siste av en av flere liknende saker, der bevisene har vært basert på Sky ECC.

Den mest kjente saken er politioperasjonen «Hubris», som i fjor resulterte i domfellelse for seks personer i Oslo tingrett. To av dem ble idømt 21 års fengsel for innførsel og omsetning av flere hundre kilo narkotika, samt hvitvasking.

 Paul S. Amundsen / NTB

Frikjent: Reddet av kona

TV 2 Play

Bevisbruken har imidlertid ikke vært fri for kontroverser. 

Forsvarsadvokater har argumentert for at de ikke har fått innsyn i hele beviskjeden, bare meldingene utlevert fra fransk politi.

Høyesterett har samtidig slått fast at Sky ECC-bevisene godtas i norske domstoler.

Read Entire Article