Kortversjonen
- Trond Giske vant førsteplassen på Aps stortingsliste i Sør-Trøndelag etter en bråkete nominasjonsprosess.
- Giske avviser statsminister-drømmer og sier det viktigste for ham er å få flertall for en sosialdemokratisk kurs.
- Han advarer mot konsekvensene for Ap med målinger nede på 17–18 prosent og mener at partiet kan bli en «backbencher».
- Giske nekter å kommentere varslene som førte til at han måtte gå av i 2018.
Trond Giske feirer lørdag kveld med lapskaus og skåling fra partifeller på Folkets Hus i Trondheim sentrum.
Den tidligere Ap-nestlederen og statsråden vant førsteplassen på Aps stortingsliste i Sør-Trøndelag etter en bråkete nominasjonsprosess og dramatisk nominasjonsmøte.
Giske sier likevel at det er begrenset hvor høyt han kan flyge i rikspolitikk-comebacket sitt. «Statsminister Trond Giske»? Uaktuelt, fastslår hovedpersonen.
– Det kommer ikke til å skje, sier Giske kategorisk.
– Medlemmene dine vil vel ha deg som statsminister?
– Men det er ikke de som bestemmer det. Det jeg sa da jeg ble nestleder i 2015 var at jeg tror at jeg har en sterk tilhengerskare, men at jeg også har folk som er skeptiske. Skal du være på toppen må du være litt mindre frempå og litt mindre kontroversiell, sier han.
– Hvor langt kan du nå i comebacket?
– Det viktigste for meg er å få flertall for en sosialdemokratisk kurs som gir oss makt til å forme Norge, sier han.
På Folkets Hus i Trondheim sentrum skåles og jubles det for Trond Giske. Lokallaget hans, Nidaros sosialdemokratiske forum, har invitert til feiring.
– Jeg er glad for at det ble såpass klart. Det rydder bort diskusjoner om medlemmer som har meldt seg inn der de bor. Jeg liker ikke å si at de er flyttet, sier Giske om «medlemsoverførings»-kritikken.
Han sier at det hadde vært flertall for ham uavhengig av at medlemmene fra Nidaros meldte seg inn i lokallagene der de bor.
Giske møter VG inne på møterommet Jorunn Giske, som er oppkalt etter hans etter hvert berømte sunnmørstante.
– Potensialet vårt er mye større
Giske advarer mot konsekvensene for Ap med målinger nede på 17–18 prosent.
– Jeg har blitt spurt om jeg blir en «backbencher
», sier Giske og utdyper:– Min frykt er at Arbeiderpartiet blir en backbencher. Vi kan risikerer å bli tilskuere til Høyre og Frp som styrer Norge, det er den kampen jeg går inn for å sørge for at vi vinner, sier han.
– Potensialet vårt er veldig mye større. Jeg tror egentlig folk er sosialdemokrater i Norge. Vi fører god politikk på utrolig mange områder, men vi har noen saker som stenger for vekst: strømmen, tøffere fordeling, kamp mot fattigdom. fattigdom, sier han.
Mener bråket var lokal sak
– En av grunnene til at folk mener det går dårlig, er bråket. Hva slags ansvar føler du for det?
– Hvis du følger meningsmålingene, så tror jeg du vil se at det er minimal påvirking fra nominasjonsdiskusjonene i Oslo, Vestland og Nord- eller Sør-Trøndelag. Det som er dumt med persondebatter er at de skygger for politiske budskap. Men dette har først og fremst vært en lokalsak, sier Giske.
– Den har fått litt oppmerksomhet nasjonalt også?
– Ja, men folk er lei av at vi kjekler internt. Løsningen på å løfte oss, er politikk, sier han.
– Hvordan skal du samle laget?
– Ved å starte valgkampen. Jeg har lite tro på samtaleterapi som et virkemiddel i politikken, men jeg tror på at vi må jobbe sammen for et felles mål, sier Giske og lover at han vil høre på Støres oppfordring om å ta ansvar for å samle laget.
– Absolutt. Det er alltid de som har flertall som må være raus, inkluderende og dra med andre.
– Skal finne utav det
Da Giske vant førsteplassen gikk Kristine Holden i Trøndelag AUF på talerstolen for å fortelle at deres to kandidater trakk seg fra stortingslista. Totalt trakk 9 av 16 kandidater etter Giskes seier.
Se video av AUF-oppgjøret her:
– Hva synes du om at AUF trekker sine kandidater?
– Vi skal finne utav det. Det er skuffelse over at de ikke fikk lista de ønsket seg. De hadde sin kandidat på en fjerdeplass, sier Giske.
– Nominasjonskomiteen hadde laget en liste som de var veldig fornøyd med. Når den lista tapte, var det ikke så rart at det fikk en dominoeffekt. Det er folk der som gjerne skulle stått på lista som ble valgt, men de som står på lista som fikk flertall til slutt er glimrende folk, sier han.
Nekter å kommentere varslene
Flere har byttet profilbilde på Facebook til et brunt bilde i protest mot valget av Giske. Blant annet Line Oma som varslet om Giske.
Tidligere næringsbyråd Victoria Marie Evensen (Ap) fra Oslo bekrefter overfor VG at det handler om Giskes seier.
– Jeg har ingen kommentar til det, sier Giske.
– Synes du det er urimelig av de?
– Jeg har virkelig ingen kommentar til det, sier han.
Evensens kommentar
Ja, det er en reaksjon på stortingsnominasjonen.
Jeg kjenner dyp fortvilelse over at Arbeiderpartiet og vår partiledelse ikke har klart å ta et bedre oppgjør etter #metoo og forhindre den skaden denne kandidaten gjør.
Det står respekt av AUF i Trøndelag og de kommunepartiene som sa nei, men ellers er dette en trist dag. Jeg har sett enkelte andre gjøre det samme med profilbildet, men hvor mange har jeg ikke oversikt over, skriver Evensen til VG.
– Det er jo elefanten i rommet: Hva har du lært siden du måtte gå av som nestleder i 2018 etter varsler om seksuell trakassering?
– Jeg har ikke noen kommentar til det heller. Jeg har aldri kommentert de tingene i offentligheten, det har ikke vært naturlig. Jeg synes varselsaker skal behandles internt på en ryddig måte. Det ble avklart i 2018 da partiet sa at jeg var hjertelig velkommen til full deltagelse og at prosessen ikke hadde vært god nok. Jeg er ferdig med den saken for fem år siden, sier Giske.
– Har hele partiet tilgitt deg?
– Nei, men har alle toppolitiker tillit hos alle? Jeg vet ikke om en eneste toppolitiker som har tillit hos alle. Erna Solberg er jo ikke helt uomstridt, har jeg registrert. Jonas er jo ikke helt uomstridt i Arbeiderpartiet. Sånn er det.
Dette er varslingssaken mot Trond Giske:
Under metoo-kampanjen i 2018 varslet ni kvinner om nestleder Trond Giske.
I fire av varslene konkluderte Arbeiderpartiet med brudd på partiets etiske retningslinjer.
I 2019 avsluttet Arbeiderpartiet saken mot Giske, og skrev i et brev at det ikke var noe som hindret hans fulle deltagelse i partiet.
– Bør folk glemme det nå?
– Jeg har ikke noe kommentar til det. Uansett hvordan du formulerer spørsmålet.
– Er det noe du angrer på i denne nominasjonsprosessen?
– Jeg angrer på mye i livet, jeg, men det kommer i min selvbiografi. Tittelen har jeg: Mitt liv som Trond.
Trodde han var ferdig
Giske sier at han egentlig var ferdig med politikk som heltidsjobb i 2021, da han var ferdig på Stortinget.
– Ubeskjedent tror jeg at jeg kunne klart å få meg jobb med vel så god inntekt, og et enklere liv, sier han.
Motivasjonen for å komme tilbake startet med lokallaget Nidaros sosialdemokratiske forum, og den ville medlemsveksten deres, sier Giske.
– Når skjønte du at du kunne komme tilbake på Stortinget?
– I vår egentlig. Da vi hadde det medlemstallet og jeg så at jeg hadde støtte rundt i fylket. Jeg bestemte meg i sommer. Orker man det, skal man stå i det? spør Giske retorisk.
– Det er jo litt bråk.
– Hva sier familien hjemme i Oslo
?– Familien er jo en klippe som holder hverdagen sammen. Jeg er jo veldig mye i Trondheim, faktisk mer her enn i Oslo. Jeg har to foreldre i Trondheim som nærmer seg nitti. Det krever mye av meg å være her, og det krever selvfølgelig mye av familien.
Tips oss
Journalist
Sunnmøring og politisk journalist. Følger med på regjeringen og politikerne på Stortinget på dine vegne. Utdannet historiker. Nestleder i Stortingets presselosje. Tips meg gjerne på eirikr@vg.no eller 97739455.
Journalist
Hei! Jeg skriver om politikk, og er interessert i hva som skjer i regjeringen, på Stortinget og ute i kommunene. Tips meg gjerne på anja@vg.no eller 90707949.
Se video – derfor er han så kontroversiell: