Gigantisk radaranlegg i naturområde provoserer: – Vi mister noe uerstattelig

5 hours ago 5



– Det er et fantastisk fint område som vil bli påvirket i stor grad av et digert radaranlegg! Byggets grunnflate blir 500 kvadratmeter, og bygget blir med kuppelen 12 meter høyt.

Tor Kristian Eriksen er fylkessekretær i Naturvernforbundet i Buskerud. Han misliker Forsvarets planer om å bygge radaranlegg i et populært friluftsområde i Øvre Eiker.

Radaren er ett av til sammen åtte anlegg som Forsvaret skal bygge.

  • Hva mener du om Forsvarets planer om radaranlegg? Si din mening nederst i saken.

– Her er all saksbehandling unntatt offentlighet, helt frem til vedtaket er fattet. Og i videre planlegging framover så er ikke saken offentlig. Det reagerer vi på, sier Eriksen som mener Forsvaret misbruker behovet for hemmelighold.

Tor Kristian Eriksen er fylkessekretær i Naturvernforbundet i Buskerud

Tor Kristian Eriksen og Naturvernforbundet har bedt om innsyn i saken om det planlagte radaranlegget på Øvre Eiker.

Foto: Tina Brock / NRK

Etter at Forsvaret måtte skrote planene om Natos radaranlegg på Gyrihaugen i Ringerike, har de nå peilet seg inn mot den 635 meter høye toppen Sirikjerke i Øvre Eiker.

Det bekrefter Forsvarsmateriell til Forsvarets forum. De har fått oppdraget av Forsvarsdepartementet.

Totalprisen for radarkjeden er på 12 milliarder kroner, og planen er at alt skal stå klart innen 2031.

Mener Forsvaret ikke gjorde jobben ordentlig

Høsten 2025 skulle radaren på Gyrihaugen stå klar. Forsvaret sprengte og laget vei opp til det planlagte området. Klargjorde området på toppen.

Men det ble millioner av kroner i vasken.

Gyrihaugen

Byggingen av veien opp til Gyrihaugen startet juni 2022. Men ble bortkastet tid og penger.

Foto: Eirik Sørenmo Påsche / NRK

Prosjektet ble skrinlagt. Årsaken:

«Radaren vil forstyrre andre anlegg i tilstøtende områder».

Det fikk Naturvernforbundet til å reagere:

– Dette er forferdelig trist. Et kjempedigert inngrep i naturen som burde vært unngått om Forsvaret hadde gjort jobben sin. Her er noen av de mest truede artene vi har i norsk skog.

Lite har vært kjent annet enn hvor det nye radaranlegget etter planen skal ligge, noe flere reagerer på. Sirikjerke er et populært turområde – mange reagerer på byggeplanene.

Ordfører i Øvre Eiker, Adrian Tollefsen (H), har tidligere uttalt at formannskapet ikke er begeistret av tiltaket, men de er heller ikke motstandere.

Øvre Eiker-ordfører Adrian Tollefsen og familieminister Kjersti Toppe har begge trua på prosjektet.

Øvre Eiker-ordfører Adrian Tollefsen sier at formannskapet ikke er begeistret for radarplanene.

Foto: Anders Haualand / NRK

– Jeg forventer at Forsvaret forholder seg til reglene i plan- og bygningsloven og de krav som gjelder for blant annet utredninger på miljø, kulturminnevern og eventuelle konsekvensutredninger.

Kirsten Orebråten

Tidligere ordfører i Ringerike, Kirsten Orebråten (Ap).

Foto: Ringerike kommune

Tidligere ordfører i Ringerike, Kirsten Orebråten (Ap), steilet og mente Forsvaret må ta konsekvensene:

– Det hele virker litt rotete og underlig, og jeg synes det er beklagelig.

Forsvarsbygg forsøker å berolige

Vi har stor forståelse for at Sirikjerke er en lokasjon som vekker mye engasjement.

Det skriver prosjektleder i Forsvarsbygg, Ylva Sneve, i en e-post til NRK.

Ylva Sneve i Forsvarsbygg

Ylva Sneve er prosjektleder i Forsvarsbygg.

Foto: Tina Brock / NRK

Samtidig er det slik at Stortinget har besluttet at Norge skal investere i nye radarer. De nye anleggene er med på å gjøre Norge tryggere ved å opprettholde evnen til å overvåke norsk og nærliggende luftrom. Dette er det kun militære radarer som kan gjøre. Radarene vil bidra til å styrke Norges forsvarsevne, og være Natos øyne i nord, fortsetter hun.

På direkte spørsmål om hva Forsvaret har lært av prosjektet på Gyrihaugen, svares det:

Det som førte til at Gyrihaugen ble skrinlagt, er sjekket ut på Sirikjerke og det vil ikke være til hinder for radar her.

Sneve mener Naturvernforbundet, myndigheter og andre interessenter har fått mulighet til å bidra i planleggingen av vei og tomteplassering innenfor området.

Vi ønsker å være så åpne vi kan og involvere så langt det er mulig. Radaranlegg er spesielle anlegg som gir grunnlag for annen saksbehandling, for å ivareta kravene til korrekt håndtering av gradert informasjon, skriver Sneve.

Sier det ødelegger «det helligste stedet»

Naturvernforbundets Eriksen misliker gangen i radarsaken.

– Vi reagerer først og fremst på prosessen.

Han forteller at Naturvernforbundet behandler store mengder plan- og byggesaker året rundt, og at de er deltakere i prosesser som utbyggere og kommunene har rundt arealbruk.

Særlig inn mot naturområder. Men altså ikke i denne saken.

– Vi kan ikke forstå at lokaliseringen i seg selv kan unntas offentlighet. Den ellevte radarstasjonen skal bygges, alt er kjent rundt lokaliseringene. Derfor burde det vært en helt ordinær planprosess rundt lokaliseringen. Altså ikke rundt de tekniske spesifikasjonene og innholdet i radarstasjonen, sier Eriksen.

Utsikten fra Sirikjerke

Slik er utsikten fra Sirikjerke.

Foto: Tina Brock / NRK

Han misliker også at Forsvaret ødelegger enda et naturområde, et område med hyttebebyggelse og skogsstier.

– Det er kanskje det helligste stedet på mjøndalsskogen og eikerskogen. Sirikjerke ligger i Øvre Eiker og brukes i stor grad av innbyggere både fra Øvre Eiker, gamle Nedre Eiker og Drammen.

Debatten om radaranlegg har satt mange sinn i kok. 15. januar møtte 200 personer opp på et møte der man blant annet fikk høre om planene til forsvaret.

– Vi mister noe som er helt uerstattelig hvis anlegget bygges. Det andre: Vi blir fratatt muligheten til å engasjere oss i saken, altså gjennom planprosesser som er åpne og vanlige i alle typer areal- og byggesaker, sier Eriksen og fortsetter:

– Vi har sendt en juridisk betenkning, og vi venter på tilbakemelding fra Forsvaret. Det er både krav om begjæring om innsyn i sakens dokumenter, og i hva det faktisk gjelder med tanke på lokalisering.

Publisert 20.01.2025, kl. 16.28

Read Entire Article