TRONDHEIM (TV 2): Varslingstjenestene er så effektive at bilistene i løpet svært kort tid får beskjed om hvor politikontrollene er.

Publisert 02.04.2025 17:38
Saken oppsummert
- UP sier de må rigge kontrollene veldig for å komme varslingstjenestene i forkjøpet.
- Politiet mener varslingstjenester er en gavepakke for kriminelle nettverk.
- Samferdselsdepartementet ønsker å forby varsling av politikontroller.
- Safedrive forsvarer varsling med at den øker trafikksikkerheten.
Oppsummeringen er laget med kunstig intelligens (KI) fra OpenAI. Innholdet er kvalitetssikret av TV 2s journalister.
TV 2 er med på en trafikkontroll med Utrykningspolitiet (UP) i Malvik i Trøndelag for å observere hvor raskt de vinker inn en bil som har blitt varslet om kontrollen.

Politiet rigger seg svært raskt til for at kontrollen skal komme som en overraskelse.
Hvor raskt det ble varslet, får du svar på senere i artikkelen.

– Vi er nødt til å komme i gang med en gang, sånn at det ikke er tid til varsling. Vi snakker kun minutter, sier distriktsleder i UP for Møre, Romsdal og Trøndelag politidistrikter, Anders Sjøtrø, til TV 2.
Med ett enkelt tastetrykk varsler abonnentene andre brukere om farer som dyr, hindringer, fotobokser og politikontroller langs veien.
Det er varslingene av politikontrollene som er utfordringen, sier lederen for etterretning og etterforskning i Trøndelag politidistrikt, John Ola Volden.
– Jeg vil gå så langt som til å si at det er en gavepakke for kriminelle nettverk, sier Volden til TV 2.
Han legger til at de nå jobber med en alvorlig kriminalsak, hvor det ble funnet slikt varslingsutstyr.

– Vi etterforsker et multikriminelt internasjonalt nettverk. Vi har avdekket at de bruker varslingssystemer av denne typen, sier Volden.
– Det betyr ingen ting
Tidligere samferdselsminister, og styreleder i Safedrive, Ketil Solvik-Olsen, avviser at dette er en gavepakke til de kriminelle nettverkene.

– Det at folk får informasjon om hva som skjer langs veien, betyr ingenting i forhold til kriminalitet. Du kan jo veldig enkelt bare sende én bil foran og se hva du ser. Og hvis du ser noe som kan være farlig, så sender du en SMS til bilen bak som har det ulovlige, sier Solvik-Olsen til TV 2.
Ønsker å forby
Samferdselsdepartementet har i samråd med Justis- og beredskapsdepartementet iverksatt en høring med forslag til endringer i veitrafikkloven.

Ønsket er et forbud mot varsling av politiets og Statens vegvesens kontroller.
Høringsfristen på bare fire uker går ut fredag 28. mars.
I et tilleggsbrev fra samferdselsminister Jon-Ivar Nygård, datert 28. februar 2025 i forbindelse med høringen, står det blant annet:
– Jeg beslutter herved at forslag om skjerpede regler mot risikoatferd, forbud mot varsling av trafikkontroller, sendes på høring med fire ukers høringsfrist.

– Forslaget inneholder blant annet et forslag til lovendring, med sikte på å forby varsling av trafikkontroller, skriver Nygård.
Ketil Solvik-Olsen reagerer sterkt på at regjeringen har en høringsfrist på bare 4 uker på endringene i veitrafikkloven.
Samferdselsminister Nygård sier via sin statssekretær Tom Kalsås at regjeringen er innstilt på en kort utsette av fristen.
– Det er viktig med rask oppfølging av dette forslaget, og høringsinstansene bør kunne vurdere saken tilstrekkelig innenfor fristen på fire uker. Enkelte høringsinstanser har bedt om utsatt frist, herunder Safedrive, og vi er innstilt på å gi en ukes utsettelse, sier Kalsås til TV 2.
– En kampanje fra regjeringen
Varslingstjenesten Safedrive har 140.000 abonnenter.
I forkant av at høringsfristen går ut har SafeDrive hatt en offensiv reklamekampanje som blant ble vist på TV 2.

Solvik-Olsen sier dette er en kampanje fra regjeringen mot Safedrive.
– Myndighetene skilter selv når det er fartskontroller langs veien gjennom fotobokser. De sier dette gir en veldig god effekt, og at det øker trafikksikkerheten. Når vi informerer folk om fartskontroller, men ikke minst om dyr og andre hindringer, så skulle du tro at det òg økte trafikksikkerheten langs veien, men der har plutselig regjeringen motsatt syn, sier Olsen.
Styrelederen sier han er villig til å tilpasse varslingene i samarbeid med politiet.
– Hvis UP gjennomfører ruskontroller som vi ikke er blitt informert om, så vil vi gjerne samarbeide om å blokkere ut den typen kontroller. Vi er opptatt av å samarbeide. Det er en regjering som ikke ønsker å møte oss for å diskutere løsninger, sier Olsen til TV 2.
Tok ikke mange minuttene
Ved UP-kontrollen i Malvik står bilene på rekke og rad i ruskontrollen.

Det tok ikke mange minuttene før de observerte den første bilen med Safedrive.
– Det tok åtte minutter til den første bilen kom inn med aktiv varsling, sier distriktslederen i UP, Anders Sjøtrø.
Han legger til at de i tidligere kontroller har registrert bilister som er blitt varslet allerede etter et par minutter.
– Stor nytteverdi
TV 2 treffer en rekke bilister med Safedrive på UP-kontrollen.

– Jeg har veldig stor nytte av den, den varsler om dyr i veibanen og ulykker, sier Turid Porter.
– Vil de ta verstingene langs veien, klarer de å ta dem uansett, uten Safedrive, sier Kenneth Hanssen.
Vi spør Willy Karlson om hva han tenker om at regjeringen vil forby varsling av trafikkontroller. Da sier han kort.
– Det er bare tull.
Til slutt spør vi Thea Rangø om hun har Safedrive for å slippe å få fartsbot.
– Nei, da funker den i så fall ikke, sier hun og ler.
– Håper det blir et forbud

Lederen for etterretning og etterforskning ved Trøndelag politidistrikt, John Ola Volden, er klar på hva han mener må gjøres med varslingstjenestene av politikontrollene.
– Vi og jeg, politiet, håper at det blir et forbud mot dette, sånn at vi har større sjanse til å gjøre den jobben vi er satt til å gjøre i samfunnet, sier Volden til TV 2.