Opplysninger til TV 2:
– Oppdraget gjennomføres under ledelse av Nato, opplyser Forsvarsdepartementet.
Mandag ble det kjent at Norge skal sende soldater, kampfly og luftvern til Polen.
Polens forsvarsminister takket Norge for F-35-bidraget, som ifølge ham består av fire fly.
Det norske bidraget skal være en luftvernparaply over flyplassen i Rzeszow, som er det viktigste knutepunktet for transport av sivilt og militært materiell til Ukraina.
Forsvarsdepartementet vil ikke svare på når Norge fikk forespørselen.
– Det ønsker vi ikke å kommentere, skriver seniorrådgiver Emil Bremnes i en epost.
På spørsmål om forespørselen kom fra Nato eller Polen, svarer han:
– Oppdraget gjennomføres under ledelse av Nato, i samarbeid med andre allierte og til støtte for Polen som har gjort mye for å støtte Ukraina.
Nato-beredskap
Ifølge TV 2s opplysninger ga toppsjefen på Ørland flystasjon 21. november ordre om å klargjøre et av luftvingens luftvernbatterier til det norske bidraget til Polen.
Det var samme dag som Vladimir Putin i en TV-sendt tale skrøt uhemmet av sitt nye hypersoniske våpen som ble brukt mot Dnipro i Ukraina.
– Ingen har maken, sa Russlands president.
Vingsersjant Martin Mellquist i Luftforsvaret opplyser at de ble varslet noen dager i forkant.
– Luftforsvarsstaben fikk en varsling om mulig oppdrag 18. november, skriver han i en epost.
To av Norges NASAMS luftvernbatterier står på Ørlandet. Luftforsvaret opplyser at de ikke har hatt luftvernstyrker på Nato-beredskap siden 2023.
– Luftvernbataljonen var raske på å starte klargjøring av personell og materiell. Det er et luftvernbatteri fra 132 luftving Ørland som skal deployere til Polen, opplyser Mellquist.
NASAMS er et mobilt luftvernsystem for mellomdistansemissiler, der missilbatterier er koblet til radarer og en kontrollvogn. Rekkevidden er 40 kilometer og systemet har en maksimal høyde på 20 kilometer.
– Signert kontrakter
Luftforsvaret har inngått kontrakter med de vernepliktige soldatene, forteller han.
– For denne deployeringen har vi signert kontrakter med vernepliktige soldater som nærmet seg dimisjon, hvor de på frivillig basis blir midlertidig tilsatt i Forsvaret i utenlandstjeneste, sier vingsersjanten i Luftforsvaret.
For de rundt 100 soldatene som skal til Polen, vil ikke alle rekke å bli vaksinert før avreise, legger han til.
– Siden Luftvernbataljonen ikke har stått på Nato-beredskap, har ikke disse satt vaksiner for dette operasjonsområdet i løpet av førstegangstjenesten, sier Mellquist.
Ifølge Luftforsvarets sanitet måtte det gis dispensasjon fra gjeldende vaksineregler.
– Vi er nesten ferdige med all vaksinering nå, men deler av personellet må sette oppfølgingsdose av en vaksine når de er på plass i Polen, sier oberstløytnant Thomas Weme, sjef for Luftforsvarets sanitet, til TV 2.