Frykter ny katastrofe

1 month ago 30



LIBANON (TV 2): I Beirut er innbyggerne redde for at de på nytt rammes av en katastrofe. Det skjer samtidig som de fortsatt forsøker å komme over den forrige som rammet byen.

 Bent Skjærstad / TV 2
MARKERING: Jana Massoud deltok da innbyggere i Beirut markerte at det er fire år siden store deler av byen ble lagt i ruiner da en silo eksploderte i havnen i Beirut. Foto: Bent Skjærstad / TV 2

Publisert 07.08.2024 22:58

Man ser godt at det fortsatt gjør vondt. Smerten kan sees i ansiktet på alle dem som bærer bilder av sine kjære. De som døde den dagen for fire år siden.

Det var dagen da en voldsom eksplosjon la store områder av den libanesiske hovedstaden Beirut i ruiner. 

218 mennesker mistet livet, og over 7000 mennesker ble skadet.

 Bent Skjærstad / TV 2
SØRGER: Tusenvis av mennesker deltok i markeringen av at det er fire år siden eksplosjonen i havnen. Foto: Bent Skjærstad / TV 2

– Sårene har ikke grodd enda. Dette er noe de som bor i Beirut ikke kommer til å komme over på mange tiår, sier Jana Massoud til TV 2.

Hun bærer det libanesiske flagget og et bilde med ansiktene til alle som døde den 4. august 2020. 

Som så mange andre sliter Jana med å holde tårene tilbake. 

Vi kan se ned mot havnen der ødeleggelsene etter den voldsomme eksplosjonen fortsatt er godt synlig.

 Bent Skjærstad / TV 2
MASSIV EKSPLOSJON: Årsaken til eksplosjonen skal være at 2750 tonn ammoniumnitrat var lagret uten gode nok sikkerhetstiltak. Foto: Bent Skjærstad / TV 2

Nå er Jana og andre redde for at en ny katastrofe skal ramme byen og Libanon. Konflikten mellom den mektige Hizbollah-militsen og Israel forverres.

Etter at Israel likviderte militsens øverste militære leder, Fuad Shukr, her i Beirut, er mange bekymret.

Hizbollah har lovet å hevne drapet på Shukr, og truer med å angripe Israel. Da vil Israel trolig slå enda hardere tilbake.

– Mennesker er redde. Det er definitivt frykt for at det blir full krig, forklarer Jana. 

Fra vondt til verre

I en helt annen del av Beirut møter vi Dana Matbouli. Hun er landssjef for den danske organisasjonen «5 Skoler» i Libanon. 

Dana tar oss med til bydelen Ghobeiri, sør i byen. 

Søppelet flyter i nabolagene vi kjører gjennom. 

– Dette er et veldig fattig strøk. Det er mange flyktninger som bor i dette området, forteller Dana til TV 2.

 Bent Skjærstad / TV 2
HJELPERE: Dana Matbouli (t.h.) i samtale med mor til et av skolebarna og to av lærerne som jobber for «5 Skoler». Foto: Bent Skjærstad / TV 2

En av skolene den danske organisasjonen har bygget ligger her, et kvartal unna den palestinske flyktningleiren Shatila. 

Bare i leiren bor det over 30.000 flyktninger. Her lever noen av de fattigste av de fattige.

– Svært mange barn i dette området stod uten mulighet til å gå på skole. Men nå kan vi gi barn mulighet til å få en utdannelse, sier Dana stolt.

Det er sommerferie, men allikevel er det mange barn i skolegården. 

 Bent Skjærstad / TV 2
SOMMERFERIE: Her i skolegården hos danske «5 skoler» yrer det av liv selv om det er sommerferie. Foto: Bent Skjærstad / TV 2

De har kommet hit sammen med foreldrene fordi «5 Skoler» har valgt å dele ut matpakker til familiene.

For de fleste her sørger spenningen i Midtøsten for at en allerede vanskelig situasjon har blitt enda vanskeligere. Og de vi snakker med frykter det bare kan bli verre.

– Selvfølgelig er jeg redd for at det blir krig, sier trebarnsmoren Aziza.

 Bent Skjærstad / TV 2
MATPAKKER: Mange familier i Libanon sliter med å få endene til å møtes på grunn av vanskelige tider i Libanon. Ekstra ille er det for 1,5 millioner flyktninger, som bor i landet. Foto: Bent Skjærstad / TV 2

Over 1,5 millioner flyktninger bor i Libanon. De fleste er mennesker som har flyktet fra krigen i Syria. Nå er de redde for at de på nytt skal bli fanget midt i en krig.

– Jeg er mye mer bekymret nå enn jeg var da det var krig i Syria. Nå har jeg fire barn og da føles det mye verre, forteller Aisha (29).

Også hun har kommet hit med barna for å hente mat. Hun er så glad for at jentene hennes har fått en mulighet hun aldri fikk.

– Selv kan jeg verken skrive eller lese, derfor er jeg så lykkelig for at mine døtre får muligheten til å lære det og få en utdannelse.

Aisha håper skolen vil gi barna hennes en bedre fremtid, og skape et bedre liv enn det de lever her. 

 Bent Skjærstad / TV 2
FLYKTET FRA KRIG: Det er ti år siden Aisha flyktet fra Syria. Siden har hun og den stadig større familien hennes levd under trange kår her i Libanon Foto: Bent Skjærstad / TV 2

For enn så lenge er familien hennes fanget her. De har ikke muligheten til å flykte dersom det verste skulle skje.

Har pakket kofferten

Mange er allerede forberedt på å komme seg bort fra Beirut dersom konflikten forverrer seg. De tror bydelen kan bli rammet dersom Israel bestemmer seg for å angripe Hizbollah-militsen.

– Dette området ligger like ved områdene som kan bli bombet, forteller landssjef Dana til TV 2.

 Bent Skjærstad / TV 2
FORBEREDT PÅ Å REISE: Dana har allerede pakket det viktigste, slik at hun er klar dersom det verste skulle skje. Foto: Bent Skjærstad / TV 2

Hun og hennes to barn bor like ved skolen. De er forberedt på å reise på kort varsel.

– Vi har pakket og har det mest nødvendige klart i tilfelle vi må flykte til et tryggere sted.

Som så mange andre her i Libanon er Dana fortvilet over at innbyggerne her kan bli fanget i midt i en krig de selv ikke er en del av.

 Bent Skjærstad / TV 2
TRYGG: Enn så lenge er barna trygg her på skolen. Foto: Bent Skjærstad / TV 2

– Begge parter sørger for at det eskalerer og vi har havnet i midten. Nå venter vi bare på hva som vil skje, poengterer Dana.

Read Entire Article