Frykter kritisk mangel på avhørseksperter

1 day ago 2



Statens barnehus:

ÅLESUND (TV 2) Avhør av barn i en sårbar situasjon kan bli utsatt hvis politiet ikke får utdannet flere avhørseksperter.

 Simen Askjer / TV 2
AVHØRSROM: Sånn ser det ut i et av avhørsrommene ved Statens barnehus i Oslo. Foto: Simen Askjer / TV 2

Publisert 03.04.2025 19:01

I Møre og Romsdal politidistrikt er det kritisk behov for kompetanse innen tilrettelagte avhør, skriver de i et brev til Politihøgskolen.

– Det tar lang tid å skaffe nødvendig kompetanse til å gjennomføre slike avhør. Vi blir veldig sårbare hvis vi ikke tar grep og blir tildelt flere utdanningsplasser på Politihøgskolen, sier Linn Breivik Erstad til TV 2.

Hun er driftsenhetsleder for Felles enhet for etterretning, forebyggende og etterforskning i Møre og Romsdal politidistrikt.

Krevende

Mangel på utdanningsplasser har ført til at flere politidistrikt har et stort etterslep innen kompetanseutviklingen.

– Dette er viktig ekspertise det dessverre er mangel på også i Sør-Øst politidistrikt. Avhør av barn og sårbare voksne er et fagfelt som krever spesiell kompetanse, og vi ser at rekruttering er vanskelig også hos oss, opplyser politiinspektør Heidi Beckmann, leder for Fagseksjonen for etterforskning i Sør-Øst politidistrikt.

Politiet i Møre og Romsdal har over tid sett at mangel på avhører i noen tilfeller kan være årsak til at avhør ikke tas innen lovpålagt frist. I fjor ble det gjennomført 240 avhør ved barnehuset i Ålesund.

Et tilrettelagt avhør skal gjennomføres snarest mulig og 
fristene for gjennomføring varierer fra 1–3 uker, avhengig av sakens karakter.

Linn Breivik Erstad understreker at situasjonen ikke er kritisk per i dag.

 Kristian Haug Hansen / TV 2
BER OM PLASS. Linn Breivik Erstad er driftsenhetsleder i Møre og Romsdal politidistrikt. Foto: Kristian Haug Hansen / TV 2

– Vi prioriterer alltid de sårbare barna og sørger for at de får nødvendige avhør, sier Breivik Erstad til TV 2.

Men hun legger ikke skjul på at dette er krevende.

– Det er en dreining i tiden med mer bruk av barnehusene og flere avhør som skal tas. Avhørsjobben er utfordrende og innebærer stor slitasje, både i innhold og reisevirksomhet. Vi er nødt til å skaffe oss forutsigbarhet og sørge for at flere får den nødvendige kompetansen, opplyser driftsenhetslederen.

Vanskelig å rekruttere

Sør-Vest politidistrikt opplever at det er utfordrende å finne ansatte som vil ta disse jobbene.

– Det er vanskelig å rekruttere. Noen kan oppleve det som et krevende saksfelt. Andre peker på fragmenterte fagmiljø hvor ansatte opplever å stå alene med utfordrende oppgaver, opplyser Thor Magne Løge, driftsenhetsleder ved felles enhet for etterretning og etterforskning i Sør-Vest politidistrikt.

Agder politidistrikt har samme utfordring.

– Først og fremst forutsetter utdannelsen for å bli tilrettelagt avhører høy personlig motivasjon. Det er krav til etterforskningserfaring, gjennomførte videoavhør og personlig egnethet for å få plass på studiet. Det er en svært krevende utdannelse, personlig og mentalt. Det er ikke uvanlig at kandidater slutter underveis eller stryker, opplyser fungerende leder ved avsnitt for tilrettelagte avhør, Karine Wigh i Agder.

Prioriteres

Politihøgskolen tilbyr hvert år 24 utdanningsplasser for å bli ekspert på tilrettelagte avhør.

 Didrik Linnerud Arnesen
INSTITUTTLEDER: Dag Sveaas er leder ved institutt for etterforskning og påtale ved Politihøgskolen. Foto: Didrik Linnerud Arnesen

– Dette er en av de studiene vi prioriterer aller høyest. Vi har årlig møter med politidistriktene og forsøker å tilby kompetansehevende tiltak tilpasset behovet til det enkelte distrikt. Erfaring viser at det er variasjoner i behov for denne utdanning ved de ulike politidistriktene, sier Dag Sveaas som er leder ved institutt for etterforskning og påtale ved Politihøgskolen.

Tallene fra Politihøgskolen viser at plassene ikke har vært fylt opp de siste årene:

2022–16 som gjennomførte studiet.

2023–16 som gjennomførte studiet.

2024–11 som gjennomførte studiet.

Fakta om tilrettelagte avhør

Politiets oppgave er å avhøre barn og andre sårbare personer på Statens barnehus. Det gjøres opptak av samtalen med lyd og bilde som overføres til et annet rom der en avhørsleder, advokater og andre fagpersoner hører på

Tilrettelagte avhør gjøres som en del av politiets etterforskning og for å unngå at barn under 16 år behøver å vitne i retten. Ved en eventuell straffesak vil de som er under 16 år ikke behøve å vitne i retten, men et opptak av det tilrettelagte avhøret vises i stedet.

Det er 12 barnehus rundt om i politidistriktene. I løpet av året får Kristiansund nytt barnehus.

Ifølge Sveaas krever det spesiell kompetanse å avhøre barn og personer i en spesielt sårbar situasjon.

– Kommunikasjon er helt avgjørende for at avhøret skal gi objektiv og korrekt informasjon, sier Sveaas.

Instituttlederen lover at Møre og Romsdal skal få sine studieplasser på Politihøgskolen for å sikre framtidig kompetanse.

– Det kan være samme utfordringsbilde når det gjelder slik kompetanse i andre politidistrikt, tror Linn Breivik Erstad.

I noen politidistrikt er derimot denne kompetansen ikke mangelvare.

–Hos oss har vi tilstrekkelig kapasitet, og vi utdanner stadig nye. Siste hos oss som ble utdannet, tok eksamen i desember 2024. I tillegg har vi minst en person som vil bli TA-avhører og venter på å få ta utdanningen, opplyser politioverbetjent og avsnittsleder Steffen Wian Andreassen i Finnmark politidistrikt.

Read Entire Article