Espen Barth Eide (Ap) advarer mot det han kaller «EØS-fiendtlig populisme» i Frp.
rapporterer fra Brussel Fredag 4. april kl. 07:16Kortversjonen
- Espen Barth Eide advarer mot Frps «EØS-fiendtlige populisme» og mener det kan skade internasjonalt samarbeid i en borgerlig regjering.
- Han spår en valgkamp med utenrikspolitikk som et svært sentralt tema.
- Frp-profil Hans Andreas Limi avviser kritikken og forsvarer partiets EØS-standpunkt.
Han sier at det kan påvirke viljen til internasjonalt samarbeid i en borgerlig regjering etter valget.
– Det betyr noe hvem som styrer, sier utenriksministeren til VG.
– Akkurat nå er det utrolig fint å være i en ren Ap-regjering hvor 20 av 20 er EØS-tilhengere og tror på internasjonalt samarbeid, sier utenriksministeren til VG.
Torsdag og fredag er Eide på Nato-møter i Brussel med alliansens utenriksministere, mens Ap åpner sitt landsmøte i Oslo.
De siste timene har USA sendt flere sjokkbølger mot sine allierte i Europa:
- Først vedtaket om en betydelig tollmur med 16 prosent toll på import fra Norge og 20 prosent toll på all import fra EU-land.
- Så, torsdag morgen: En melding fra USA om at europeiske land må øke sine forsvarsbudsjetter dramatisk, til fem prosent av sine brutto nasjonalprodukter.
– Dyp og begrunnet uro
– Jeg er helt sikker på at utenrikspolitikk blir mye viktigere i denne valgkampen enn det pleier å være. Folk er opptatt av de nære ting, men forstår også at frihet, trygghet og sikkerhet, og økonomiske muligheter, påvirker. Mange føler en dyp og vel begrunnet uro, sier utenriksministeren.
Han mener at det er gode argumenter for at regjeringen han sitter i, fortsetter etter valget:
– Vi må ha en fast og solid styring på utenrikspolitikken. De partiene som fortsatt utfordrer EØS-avtalen, opptrer nå direkte uansvarlig i den tiden vi nå er inne i, sier Espen Barth Eide.
Han slår både til høyre og til venstre:
– Frp vil kutte i bistand. Det kan gjøre Norge mindre relevant i mange internasjonale fora. Og når du går til SV og Rødt og sånt, så har de historisk skepsis til samarbeidet med EU og til NATO, sier han.
Frp kan bli størst
– Men Stortinget står enstemmig bak både støtten til Ukraina og langtidsplanen for Forsvaret. Vil ikke Erna Solberg gjøre en like god jobb som dere?
– Jeg er veldig glad for at det var hundre prosent enighet der, svarer han.
– Men på mange av målingene nå vil jo Sylvi Listhaug og Frp bli størst på borgerlig side. Det kan være grunnen til at Erna Solberg synes det er litt ubehagelig at vi snakker så mye om Europa, for de skal med Frp på dette.
– Mye av den EØS-fiendtlige populismen kan vi også se i Frp. De mener for eksempel at vi skal reforhandle deler av EØS-avtalen. Styrkeforholdet mellom Frp og Høyre er nå helt annerledes enn da Erna Solberg var statsminister sist, sier Eide.
– Står støtt
Men Frp protesterer mot den karakteristikken:
– Frp står støtt på EØS-avtalen, uttaler Hans Andreas Limi, partiets nestleder, til VG.
– Det er derimot ikke til hinder for at vi alltid må ivareta Norges interesser på best mulig måte innenfor det handlingsrommet som avtalen gir. For eksempel gjelder dette eksport av velferdsytelser hvor nivået for mottakere i andre EU/EØS-land bør justeres i forhold til pris- og lønnsnivå. Selv medlemsland i EU har utfordret Brussel på dette, skriver Limi i en epost.
Han presiserer at Frp vil fortsette å utfordre EU-direktiver som ikke er i Norges interesse.
Overrasket
Limi legger til at han er overrasket over uttalelsen om Frps bistandskutt - redusere norsk bistand ned til FNs anbefalte nivå - at det vil gjøre Norge mindre relevant eller verden mindre trygg:
– Dette handler om å bruke skattebetalernes penger på en måte som gir best mulig effekt. Det hjelper ingen at vi pumper ut milliarder uten mål og mening, mens mange her hjemme sliter med sin privatøkonomi, skriver Limi.
Espen Barth Eide viser til at det var Ap-regjeringer etter krigen som fikk Norge inn i både FN og Nato.
– Hva skulle gjøre Ap bedre i stand til å ivareta Norges interesser bedre enn en borgerlig regjering?
– Det er veldig viktig å ha en fast og solid styring på utenriks, sikkerhet og handel. Vi har to prosent ledighet som i praksis er full sysselsetting. Sverige har ni prosent ledighet. Å holde orden i økonomien er ikke bare noe vi kan gjøre hjemme i Norge, men noe vi også må gjøre her ute. Vi må passe på at det er fred, trygghet for fremtiden. og at vi har gode relasjoner til våre nærmeste, sier Eide.